«Ο Άκης προσπαθούσε να εκλεγεί για να έχει ασυλία»
Σε κλίμα έντασης και με βαρείς χαρακτηρισμούς, για «ψεύτες» και «άντρες με φορέματα», ολοκλήρωσε την απολογία του ο Νικόλαος Ζήγρας, ο οποίος δήλωσε «μετανοημένος» για την εμπλοκή του στην υπόθεση του εξαδέλφου του, αλλα και κάρφωσε τον Άκη Τσοχατζόπουλου για σειρά ενεργειών, από ταξίδια στη Σαρδηνία με ιδιωτικό αεροπλάνο, ως και δαπάνη 2,5 εκατ. ευρώ για την προεκλογική του εκστρατεία, προκειμένου να έχει τη βουλευτική ασυλία.
«Έχω μετανιώσει για τα πάντα. Αισθάνομαι λύπη», είπε χαρακτηριστικά ο Ζήγρας, δηλώνοντας απαλλαγμένος από τις τύψεις που τον βάραιναν -όπως είπε- τα τελευταία χρόνια.
Υστερα απο το σφυροκόπημα δικαστών και εισαγγελέων για κενά και δυσεξήγητα σημεία στη δική του εκδοχή των πραγμάτων, ο Ζήγρας είπε, πάντως, «απεταξάμην», ως προς το προσωπικό κέρδος, ενώ δήλωσε, «παραπλανημενος», όπως και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του, από τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
«Δεν είχα κανένα όφελος. Δείτε τις φορολογικές μου δηλώσεις από το 1985, με δελτία παροχής υπηρεσιών, με όλα τα σχετικά από τη δουλειά μου στο Αμβούργο».
Π. Παναγιωτόπουλος (εισαγγελέας): «Δεν είσασταν, όμως, κανένα βρέφος, που σας παρέσυρε ο Τσοχατζόπουλος (…). Μήπως έχετε κανένα λογαριασμό δικό σας σε κράτος του κόσμου, τον οποίο δεν έχουμε βρει;».
Ζήγρας: «Έχω δώσει εντολή να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί μου, σε όλο τον κόσμο».
Παναγιωτόπουλος: «Μα αυτό, μπορεί να πάρει δέκα χρόνια!». Και πρόσθεσε αμέσως μετά ο ίδιος: «Κομνά Τράκα (γραφείο Τσοχατζόπουλου) – Ευελπιδων, ένα χιλιόμετρο δρόμος. Δεν ερχόσασταν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, τότε, που ήμουν εκεί, να τα πείτε όλα αυτά»…
Ζήγρας: «Κυβερνούσαν ισχυροί άνδρες από πίσω…».
Χρήστος Κατσιάνης (πρόεδρος): «Μπορούσε κανείς να φανταστεί τότε, ότι ο υπουργός θα καθίσει στο εδώλιο; Τουναντίον, το πουλάκι κοντεύει να πετάξει!».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επέμεινε, με τις ερωτήσεις του, περί αποδείξεων για την υπόθεση της δωροδοκίας , ρωτώντας τον Ζήγρα αν τα «θανατηφόρα, και άκρως δηλητηριασμένα βέλη του», συνοδεύονται απο στοιχεία.
«Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν αποδείξεις (…) , υπάρχουν όμως έμμεσες μαρτυρίες. Για παράδειγμα, αυτά που μου είπε ο Ντίνος Μιχαηλίδης. Ποιος είμαι εγώ, να μου εμπιστευθεί χορό εκατομμυρίων; Μου είπε ξεκάθαρα, αυτά είναι απο τα ρωσικά προγράμματα», απάντησε ο Ζήγρας.
Ο εξάδελφος του πρώην υπουργού απέδωσε την όλη υπόθεση στην «επιθυμία Τσοχατζόπουλου», το ’97-’98, όταν εγινε υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Εντολές από το κρεβάτι του νοσοκομείου
Εντύπωση προκάλεσε ο ισχυρισμός Ζήγρα για την πίεση που δεχόταν από τον Τσοχατζόπουλο ενώ νοσηλευόταν, καθώς μόνον αυτός γνώριζε και μπορούσε να κινήσει νήματα στις off shore -για αγοραπωλησίες- που είχε συστήσει με εντολή του πρώην υπουργού.
«Η τραγική σύμπτωση ήταν ότι άρχισα να αρρωσταίνω εκείνη την εποχή, αλλά έπρεπε να διεκπεραιώσω τα επείγοντα (…). Η πίεση ήταν πάρα πολύ μεγάλη, αλλά το φιλότιμο δυστυχώς ήταν μεγαλύτερο», δήλωσε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να αντικρούσει ικανοποιητικά τον πρόεδρο που αποδομούσε με τις ερωτήσεις του τη χθεσινή ερμηνεία του (Ζήγρα ) περί ανάμειξής του στην υπόθεση λόγω ευγνωμοσύνης προς τον Ακη, για τη στάση που τήρησε κατά την ασθένειά του.
«Είχατε αρχίσει τη δράση σας, πολύ προτού αρρωστήσετε», σχολίασε ο πρόεδρος.
Παράλληλα, ο Ζήγρας επέμεινε ότι ζητούσε απο τις αρχές της δεκαετίας του 2000, από τον Τσοχατζόπουλο, να τον απαλλάξει απο της αρμοδιότητες των off shore, γι’ αυτό και αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Σαχπατζίδη.
Ένταση για το διαζύγιο με την Γκούντρουν
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η υπεράσπιση τόνισε ότι ο Ζήγρας δεν είχε αναφερθεί στο διαζύγιο του Άκη με την πρώτη του σύζυγο, Γκούντρουν Μολντεχάουερ, με τον τρόπο που το έκανε στην απολογία του.
«Θα τα πούμε εν καιρώ…», απευθύνθηκε ο Τσοχατζόπουλος στον Ζήγρα.
«Ποτέ, όταν βάλεις παντελόνια και βγάλεις τα φορέματα;», απάντησε ο Ζήγρας. «Εσύ το μυαλό σου το έχεις στο ΚΥΣΕΑ…».
Με το ίδιο τρόπο αντιδίκησαν όταν ο Ζήγρας αναφέρθηκε στον Μπέλτσιο και τα λεφτά για τα υποβρύχια προς τον Ακη. «Ποιος εγώ, εγώ; Είσαι ψεύτης», του φώναξε ο Τσοχατζόπουλος. Νωρίτερα, ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει την απολογία Ζήγρα,«κατηγορητήριο».
Επιπλέον, η υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου σχολίασε τη δήλωση Ζήγρα ότι ποσό περίπου 5 εκατομμυρίων φράγκων (άγνωστου καταθέτη) εμβάσθηκε το ’98 σε προσωπικό του λογαριασμό «που είχε ανοίξει με εντολή Τσοχατζόπουλου».
Τότε «δεν υπήρχαν ούτε υποβρύχια, ούτε Tor – m1, γίνεται σε ανύποπτο χρόνο», δήλωσε η υπεράσπιση. «Το δικαστήριο πρέπει να είναι αδέκαστο».