Την πεποίθηση, ότι η ΔΕΘ «είτε την τιμήσει είτε όχι ο πρωθυπουργός με την παρουσία του» θα είναι ο σταθμός εκείνος που θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κίνημα ανατροπής στην Ελλάδα, εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πρόσθεσε ότι «αν η διαδήλωση της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο είναι αντάξια των προβλημάτων και των καιρών, θα αποτελεί ταυτόχρονα και μια μεγάλη δημοσκόπηση» για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Επισήμανε ότι «η Ελλάδα πρέπει να κηρυχθεί και με επίσημο τρόπο χώρα σε ανθρωπιστική κρίση και να ακολουθηθούν οι αντίστοιχες πολιτικές και τακτικές», ενώ συμπλήρωσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο ότι η καταστροφή της χώρας θα συνεχιστεί και ότι το μνημόνιο απαιτεί ανθρωποθυσίες.
«Αυτό το μνημόνιο […] στάζει αίμα και είναι καθήκον μας να σταματήσει, να ανατραπεί και […] να τούς διώξουμε το συντομότερο», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις απολύσεις ξεκινώντας από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, κι ότι είναι επικίνδυνη όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά και για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Κατά τον κ. Βίτσα, σήμερα, η κυβέρνηση Αριστεράς δεν είναι μια διαδικασία φιλοδοξίας, αλλά μια διαδικασία απαίτησης, για να σταματήσει η καταστροφή. Συμπλήρωσε ότι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ανελήφθησαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, που ξεκινάνε από μία βάση πολιτικής: την ακύρωση των μνημονίων.
Υπογράμμισε ότι στόχοι του κόμματός του είναι -μεταξύ άλλων- η αξιοποίηση των 29 προγραμματικών σημείων του συνεδρίου για την υλοποίησή των αναγκαίων πολιτικών, αλλά και η ενοποίηση πολιτικών δυνάμεων, όπως οι Αριστεροί Σοσιαλιστές, οι ριζοσπάστες αριστεροί, οι ριζοσπάστες οικολόγοι και η εξωκοινοβουλευτή Αριστερά ‘σε έναν ενιαίο μέτωπο, που θα προωθήσει αυτή την ανατροπή.
«Κατανοούμε, αλλά δεν δικαιολογούμε, τις λογικές μικροκομματικών συμφερόντων,που δεν αφήνουν αυτό το ενιαίο μέτωπο να φτιαχτεί και να δράσει», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα βλέπεις παντού δέκα ονόματα, που λυμαίνονται τη ζωή μας», στους κλάδους αλουμινίου, ανανεώσιμης ενέργειας, αμυντικής βιομηχανίας, τυχερών παιχνιδιών, λογισμικού και εισαγωγών εξοπλισμού κ.τ.λ.
Ειδικά για το θέμα της ΕΛΒΟ, επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν η εταιρεία να καταστρέφεται και την ίδια ώρα ο δήμος Θεσσαλονίκης να προκηρύσσει διαγωνισμό για την προμήθεια απορριμματοφόρων, που θα μπορούσε να κατασκευάσει η ελληνική βιομηχανία.
Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, επισήμανε ότι αυτές φανερώνουν απλά τις τάσεις και τα κόμματα δεν μπορούν να τις υποδέχονται πανηγυρίζοντας ή κατεβάζοντας κεφάλια, αλλά πρέπει να τις χρησιμοποιούν απλά ώς εργαλείο βελτίωσης.
Στο μεταξύ, για τον θερμότερο Σεπτέμβριο πολλών ετών, με επίκεντρο τη ΔΕΘ, προειδοποίησαν -στη συνέντευξη Τύπου- οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι πολλών επαγγελματικών χώρων.
Για συντονισμένες κινήσεις των εργαζομένων της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) τον Αύγουστο, με αποκορύφωμα τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, κατά τού «ξεπουλήματος του νερού», έκανε λόγο ο εκπρόσωπός τους, Γιώργος Αρχοντόπουλος.
«Το από κοινού ‘σακκούλιασμά’ της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) με την ΕΑΒ και τη ΛΑΡΚΟ [που επιχειρεί η κυβέρνηση] δεν έχει λογική, ούτε βάσει μεγέθους (η ΕΛΒΟ απασχολεί μόλις 363 εργαζομένους), ούτε από άποψη αντικειμένου», σημείωσε ο Άγγελος Περδικούρης, εκπροσωπώντας τους εργαζομένους.
Οι Βαγγέλης Τσακίρης (τηλεόραση ΕΡΤ-3) και Γιάννης Τσολακίδης (ραδιόφωνο ΕΡΤ-3) επισήμαναν ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για μια ανεξάρτητη, ελεύθερη και μη χειραγωγούμενη ΕΡΤ.
Ο Μηνάς Μοναστηρίδης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) επισήμανε ότι από την τοπική αυτοδιοίκηση αφαιρέθηκε το 65% των τακτικών εσόδων της κι ότι έχασε 4500 εργαζόμενους με το νέο μνημόνιο, από συνολικά 12.500. «Η αυτοδιοίκηση πλήρωσε με περίπου το 1/3 του προσωπικού της τη διαθεσιμότητα και οι διαθεσιμότητα είναι απολύσεις. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και ο Σεπτέμβριος ίσως είναι ο θερμότερος των τελευταίων ετών», κατέληξε.