Ο Αύγουστος δεν θα είναι μήνας χαλάρωσης διεμήνυσε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαλαρώσει τον Αύγουστο ενόψει και της αξιολόγησης της τρόικας τον Σεπτέμβριο.
«Ούτε κατ΄ελάχιστον δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση. Πρέπει να υπάρχει συνεχής παρουσία και δράση ακόμη και τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, αν υπάρχει ολιγοήμερη απουσία, θα γίνεται σε συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης. Πρέπει να τηρηθούν τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα, χωρίς ολιγωρίες» είπε, χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.
Επιπλέον κάλεσε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που έχουν ανοιχτούς «λογαριασμούς» με το μνημόνιο να τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις αυτές μέσα στον Αύγουστο και να μην περιμένουν έως την τελευταία στιγμή. «Μέχρι τον Ιούνιο του 2014 η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και την κατηγόρησε ότι από τον Σεπτέμβριο θα επιχειρήσει να θέσει την χώρα σε αναταραχή και να ματαιώσει το κυβερνητικό έργο. «Αυτούς τους μήνες η αντιπολίτευση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αλλοιώσει ή να ματαιώσει την προσπάθειά μας. Ήδη έχει προαναγγείλει ότι θέλει να θέσει τη χώρα σε γενικευμένη αναταραχή. Δεν θα το πετύχει. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται το επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό παιχνίδι τους. Μπορεί όμως να μας αποπροσανατολίσει οδηγώντας σε λάθη και αποτυχίες. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί, θέλω δουλειά, θέλω τήρηση του προγράμματος» ήταν το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά προς τους υπουργούς.
Επιπλέον είπε ότι η ελληνική προεδρία πρέπει να πραγματοποιήσει βήματα για περισσότερη Ευρώπη ενώ για το θέμα της λαθρομετανάστευσης έκανε λόγο για έμπρακτη αλληλεγγύη των εταίρων. Επίσης αναφέρθηκε σε συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θάλασσα. «Η Ευρώπη γεννήθηκε στη Μεσόγειο και μπορεί να πάρει νέα ώθηση η θάλασσα αυτή. Το 2014 μπορεί να είναι αληθινή καμπή για την πορεία της ΕΕ με τη συνδρομή της Ιταλίας με την οποία είμαστε σε κοινή δράση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το α’ εξάμηνο του 2014, οι οποίες εγκρίθηκαν ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο.
Όπως υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη. Μάλιστα, τόνισε ότι η οικονομική κρίση επέβαλε την υιοθέτηση περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής για τη διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και την εξυγίανση της οικονομίας. Η έκταση και η ένταση της κρίσης και η συνακόλουθη ύφεση και ανεργία κλόνισαν την εμπιστοσύνη σημαντικού μέρους των Ευρωπαίων πολιτών στην ικανότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος να εφαρμόσει αξιόπιστη και αποτελεσματική πολιτική για την επιστροφή στην ευημερία, την οικονομική ανάκαμψη και σε υψηλά επίπεδα απασχόλησης. Παράλληλα, σημείωσε, ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μέσω εφαρμογής πολιτικών αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας επηρέασε ισχυρά την κοινωνική συνοχή, ιδιαίτερα στις χώρες οι οποίες αντιμετώπισαν την κρίση άμεσα.
Έτσι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι το μεγάλο διακύβευμα για την ευημερία και την σταθερότητα στην ΕΕ εδράζεται στην επιβεβαίωση της αποστολής της στην καρδιά και στο νου των πολιτών της. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη καλείται σήμερα να ανταποκριθεί στην πρόκληση της οικονομικής κρίσης, διαφυλάττοντας το κοινό νόμισμα μέσα από την εμβάθυνση της ΟΝΕ, προωθώντας άμεσα πολιτικές για την αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας μέσω της τόνωσης της ανάπτυξης.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας συνιστά ένα πρόσθετο παράγοντα που ορίζει το πλαίσιο της Προεδρίας αυτής.