Μήνυμα στους δανειστές της χώρας ότι η λιτότητα έχει εξαντλήσει τα όριά της απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή τους στους New York Times, τονίζοντας ότι αυτό θα είναι ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον.
«Οι δανειστές μας πρέπει να καταλάβουν ότι το βασικό ρίσκο σήμερα είναι αν προσπαθήσουν να λάβουν και άλλα μέτρα – η όποια προσπάθεια για περαιτέρω φορολόγηση των εισοδημάτων δεν θα πετύχει. Η λιτότητα έχει προωθηθεί όσο δεν πάει. Όταν ο πρωθυπουργός μας συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα, ένα από τα βασικά του μηνύματα θα είναι αυτό».
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του, η οποία περιέχεται σε άρθρο του Roger Cohen, περιγράφει το ελληνικό πελατειακό σύστημα ως εξής:
«Τα κόμματα χρησιμοποιούσαν τα υπουργεία για να επιβραβεύσουν ανθρώπους. Η μεγάλη συμφωνία ήταν η δουλειά στο δημόσιο για λόγους ψηφοθηρίας. Αλλά χρειαζόταν να μπορείς να χρηματοδοτείς το σύστημα. Εύκολο όσο το χρήμα έρρεε και τα δάνεια ήταν εύκολα. Τώρα που δεν είναι, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να είσαι αποτελεσματικός».
Το άρθρο του Roger Cohen τιτλοφορείται «Το Μάθημα Ηθικής του Ευρώ» και συνιστά μια κλασική αγγλοσαξονική (προοδευτική εν τούτοις) προσέγγιση στις αιτίες της ευρωπαϊκής κρίσης:
Η διαφθορά του μεσογειακού Νότου είναι προϊόν διαφορετικής οικονομικής ηθικής υποστηρίζει ο αρθογράφος των Νιου Γιορκ Τάιμς, προτείνοντας το χάσμα μεταξύ του… βλοσυρά ακέραιου ευρωπαϊκού Βορρά και του λουσμένου στον ήλιο και ηθικά χαλαρού Νότου να γεφυρωθεί με τους πρώτους να εγκαταλείπουν την τυφλή πίστη στη λιτότητα και τους δεύτερους να παραιτούνται από τη… θρησκευτική προσήλωση στο φακελάκι και το βόλεμα του Δημοσίου.