Αρνητικά αντιμετωπίστηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του δήμου της Αθήνας η πρόταση του δημοτικού συμβούλου, επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ, Νίκου Σοφιανού, για την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στους 237 μετανάστες, απεργούς πείνας.
Ο κ. Σοφιανός στήριξε την πρότασή του στην επισήμανση ότι «ο χώρος, όπου έχουν στεγαστεί, λήγει το επόμενο διάστημα», ότι «υπάρχει κίνδυνος για πολιτικά παιχνίδια» και επίσης ότι «ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει παραδεχθεί για τους ανθρώπους αυτούς ότι δουλεύουν χρόνια στην Ελλάδα και απλώς δεν μπόρεσαν να ανανεώσουν τα χαρτιά τους».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, υποστήριξε ότι «οι περισσότεροι από τους συγκεκριμένους ανθρώπους ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 2007 και δεν ανήκουν στην κατηγορία εκείνων, που είχαν παλιότερα νομιμοποιηθεί με τις δύο διαδοχικές νομιμοποιήσεις του 2005 και του 2007».
Είπε ακόμη ότι ουδέποτε υπήρξε πολιτική του ελληνικού κράτους για το μεταναστευτικό και ότι οι δύο διαδικασίες νομιμοποίησης έγιναν με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, γεγονός το οποίο ο ίδιος τότε, ως Συνήγορος του Πολίτη, είχε αναφέρει στον υπουργό Εσωτερικών, χαρακτηρίζοντάς το «παράλογο και άδικο», που «ωθεί σε παρανομία ανθρώπους, που χρόνια δουλεύουν και ζουν στην Ελλάδα».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η έως τώρα στάση του δήμου για το ζήτημα ήταν ανθρωπιστική και ότι ανταποκρίθηκε στην πρόταση του πρύτανη για τη σύσκεψη στη Νομική, όπου αρχικά είχαν στεγαστεί οι 237, και διένειμε κλινοσκεπάσματα.
Αναφορικά με την πρόταση της επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ελένης Πορτάλιου, για έκδοση ψηφίσματος από την πλευρά του δήμου με αίτημα α) την παροχή άδειας παραμονής σε όσους την έχασαν, λόγω έλλειψης αριθμού ενσήμων β) καταγγελία του κανονισμού Δουβλίνου 2, 3) χορήγησης πολιτικού ασύλου στους πρόσφυγες και 4) επανεξέταση των αιτήσεων για χορήγηση άδειας παραμονής, ο κ. Καμίνης απάντησε ότι «η μαζική νομιμοποίηση, που προτείνει η κυρία Πορτάλιου, δεν συναντά την έγκριση της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας, είναι ένα σοβαρό και περίπλοκο ζήτημα, που δεν λύνεται υπό πίεση».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νικήτας Κακλαμάνης, σημείωσε ότι πρόκειται για «πολύ σοβαρό θέμα, που θα τα βρούμε μπροστά μας και πρέπει να συζητηθεί εντός ημερήσιας διάταξης». Αρχικά δε στήριξε το ψήφισμα του ΚΚΕ, με την επιφύλαξη ότι πράγματι οι 237 δικαιούνται νομιμοποιητικών εγγράφων, στη συνέχεια, όμως, τάχθηκε υπέρ του λευκού μετά και τη δεύτερη τοποθέτηση του δημάρχου Αθηναίων ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, που ο ίδιος έχει, δεν δικαιούνται.
Τελικά, υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν επτά δημοτικοί σύμβουλοι, του ΚΚΕ, της Ανοιχτής Πόλης, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Επιμένουμε Αθήνα. Οι έντεκα σύμβουλοι της παράταξης Κακλαμάνη ψήφισαν λευκό.
Διαβάστε επίσης: Εξετάζουν “ελαστικοποίηση” διαδικασιών ανανέωσης άδειας παραμονής