Σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, με βασικά αντικείμενα συζήτησης την οικονομία, την ενέργεια, αλλά και ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
Την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα εξέφρασε ο αμερικανός Πρόεδρος, λέγοντας πως «Θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε», είπε ο αμερικανός Πρόεδρος ενώ τόνισε πως η λιτότητα δεν είναι λύση.
«Στις προσκλήσεις που σημειώνονται δεν μπορούμε να βλέπουμε την λιτότητα ως λύση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός Πρόεδρος. Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι σημαντική η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο ίδιος αναγνώρισε πως η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις παρόλα αυτά εκτίμησε πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει.
Όπως είπε, οι δύο αρχηγοί συζήτησαν επίσης για το ευρύτερο περιβάλλον στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, σημειώνοντας πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα σταθεροποιητικό ρόλο.
Επίσης επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της χώρας μας παρέχοντας βοήθεια και είπε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας.
Ο κ. Ομπάμα είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή με προκλήσεις και δυσκολίες και μπορεί να παίξει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου.
Καταλήγοντας δήλωσε ότι «είμαστε υπερήφανοι για τη φιλία με τον ελληνικό λαό».
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε πως οι δύο χώρες είναι κάτι περισσότεροι από σύμμαχοι γιατί υποστηρίζουν τις ίδιες αξίες.
Σε ότι αφορά το θέμα της οικονομίας ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε περάσει δύσκολα, οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι τεράστιες αλλά όχι μάταιες». Συμπλήρωσε ότι «προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων που έχει φθάσει στο 60%». Ο Αντώνης Σαμαράς, συμπλήρωσε ότι «ο ελληνικός λαός έχει χάσει μέχρι τώρα το 25% του ΑΕΠ» ενώ υπογραμμίσε ότι αν πετύχει η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση η επιτυχία θα είναι και ευρωπαϊκή.
Σχετικά με το Κυπριακό είπε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και θα συνεργαστούμε για αυτό, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα.
«Προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στη σταθεροποίηση της περιοχής μας, ακολουθώντας το διεθνές δίκαιο. Υπάρχουν προβλήματα με την παράνομη μετανάστευση την αναταραχή σε πολλές χώρες καθώς η τρομοκρατία. Έχουμε βρει τεράστια ενεργειακά αποθέματα στη γειτονιά μας και πρέπει να συντονίσουμε αυτούς τους πόρους για να ικανοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές ανάγκες για ενέργεια. Επίσης, μαζί με την ιταλική προεδρεία θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε την εμπορική συνεργασία ΗΠΑ-Ε.Ε.. Είναι πολύ σημαντικό».
Ο κ. Σαμαράς βρέθηκε στο Λευκό Οίκο συνοδευόμενος από τους συμβούλους του.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία κατά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο αποτελούνταν από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.
Συμμετείχαν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η συνάντηση με τον Τζον Κέρι
Προηγήθηκε συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που καταβάλει, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στη συνάντηση με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον.
Η συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας περίπου, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και όπως την χαρακτήρισε, σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, ήταν «παραγωγική» και «επαναβεβαίωσε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».
Όπως ανέφερε η κ. Ψάκι μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Κέρι, ο αμερικανός υπουργός «αναγνώρισε τις δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποιεί η Ελλάδα, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να πυροδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη. Σημείωσε δε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό ο οποίος πραγματοποιεί αυτές τις σημαντικές αλλαγές».
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «συζήτησε τρόπους προώθησης της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη σημασία (για τις ΗΠΑ) να έχει έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ στην περιοχή».
Τέλος, όπως ανακοίνωσε η κ. Ψάκι, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.