Η αναδιάρθρωση των δομών υπουργείων και φορέων και η διαθεσιμότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που συνεδρίασε το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:
«Επικυρώσαμε τις τελικές αποφάσεις, προκειμένου η χώρα να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και να τεθούν σε κινητικότητα 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».
Πρόσθεσε, δε, ότι η κινητικότητα δεν αποτελεί υποχρέωση μόνο της χώρας αλλά και θετικό εργαλείο που οδηγεί στην καλύτερη οξοποίηση του εργατικού δυναμικού. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι από το πρώτο κύμα κινητικότητας, όλοι οι υπάλληλοι τοποθετήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες όπου υπήρχαν ανάγκες».
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση του προγράμματος κινητικότητας – που περιλαμβάνει 12.500 εργαζόμενους στο Δημόσιο – πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από αυτούς, οι 4.401 (2.114 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης) έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας από τον περασμένο Ιούλιο. Ακολουθεί η ένταξη των υπολοίπων υπαλλήλων, που θα συμπληρώσουν τον αριθμό των 12.500, οι οποίοι θα προέρχονται απ’ όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους, στη βάση της αξιολόγησης των δομών τους και των σχετικών σχεδίων στελέχωσης.
Η αξιολόγηση και μοριοδότηση προσωπικού αφορά μόνον όσους προέρχονται από υπουργεία και φορείς, στους οποίους έχουν προκύψει πλεονάζουσες θέσεις μετά την αξιολόγηση των δομών τους και όχι το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, όπως έχει κάνει γνωστό το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ενημερωτικό του σημείωμα για τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, κατά τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα.
Μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου θα ξεκινήσει η υπογραφή των κοινών υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες θα καταργούνται οι θέσεις.
Το αργότερο μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου θα έχουν ταυτοποιηθεί οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Παράλληλα με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, θα καθοριστούν ο αριθμός και τα προσόντα των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν ανά φορέα υποδοχής και θα ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς των διαθέσιμων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες στο σύνολο των υπουργείων για την καταγραφή των κενών θέσεων και των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό τόσο των κεντρικών υπηρεσιών όσο και των εποπτευόμενων φορέων τους, που θα καλυφθούν από τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της κινητικότητας.
ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
Ειδικότητες και φορείς από όπου θα προέλθουν οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας
ΠΑΙΔΕΙΑΣ 1.500
Διοικητικό προσωπικό μόνιμου και αορίστου χρόνου από ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Θα τεθεί σε διαθεσιμότητα προσωπικό των κατηγοριών ΕΤΕΠ (Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό) και ΕΔΙΠ (Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό).
ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 758
330 υπάλληλοι των Ταμείων Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων που θα καταργηθούν, 128 διοικητικού προσωπικού από τη Γεν. Γραμματεία Δημοσίων Εργων και 300 υπάλληλοι της ΥΠΑ που προέρχονται από την πρώην Ολυμπιακή.
ΕΡΓΑΣΙΑΣ 618
20 από την κεντρική διοίκηση αορίστου χρόνου, 211 από το ΙΚΑ, 263 από τον ΟΑΕΔ, 20 από τον ΟΓΑ και 29 από το ΕΤΕΑ.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 250
125 από την Κεντρική υπηρεσία υπάλληλοι διοικητικού προσωπικού, 15 από ΝΠΔΔ και 110 από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 485
Καθαρίστριες με σχέση αορίστου χρόνου 4ωρης απασχόλησης (καταργείται ο κλάδος)
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 100
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 138
40 διοικητικών καθηκόντων και βοηθητικών ειδικοτήτων από την κεντρική υπηρεσία και 98 από τον EOT
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 38
Βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, φύλακες και επιμελητές)
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 48
22 διοικητικοί υπάλληλοι ΔΕ και ΥΕ από την Κεντρική Υπηρεσία και 26 ΓΓ Αιγαίου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 10
Διοικητικό προσωπικό από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ 20
Διοικητικό και τεχνικό προσωπικό
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 410
290 εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, από τεχνικούς μέχρι και διοικητικό προσωπικό και 120 μόνιμοι διοικητικών και τεχνικών ειδικοτήτων
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 131
59 μόνιμοι και 52 υπάλληλοι αορίστου χρόνου διοικητικών και βοηθητικών ειδικοτήτων κυρίως (ΥΕ και ΔΕ) από την κεντρική υπηρεσία, τον ΕΦΕΤ, το Μπενάκειο και το ΙΓΕ
ΥΓΕΙΑΣ 1.835
Γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι από 13 νοσοκομεία. 7 εργαζόμενοι από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, 181 από την Πολυκλινική και 189 από το παράρτημά της, 233 από το Σισμανόγλειο, 300 από το «Φλέμιγκ», 154 από το Κωνσταντινοπούλειο, 176 από το Νοσ. Πατησίων, 29 από το Σπηλιοπούλειο, 20 από το Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακα, 270 από το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, 61 από το Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης, 38 από το ειδικό Παθήσεων Θεσσαλονίκης, 7 από το Αφροδίσιων Νοσημάτων Θεσσαλονίκης και 170 από το «Παναγία Θεσσαλονίκης»
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 3.200
Δημοτικοί αστυνόμοι