Τα δεδομένα των εξελίξεων στη Συρία – 100.000 θύματα κι εκατομμύρια πρόσφυγες – με την πρόσφατη κλιμάκωση της «μεγαλύτερης ανθρωπιστικής καταστροφής του 21ου αιώνα», παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ. Κούρκουλας μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση. «Πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» σημείωσε παραπέμποντας σε αντίστοιχη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου.
Διευκρινίζοντας πως η Αθήνα «δεν έχει δεχθεί επίσημο αίτημα συνδρομής» σε πιθανή ξένη παρέμβαση, ο κ. Κούρκουλας τόνισε πως η ελληνική στάση «αποσκοπεί στη βελτίωση του ρόλου μας στην περιοχή και στην εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων – των ελληνικών κοινοτήτων, της Εκκλησίας, των ελληνικών επιχειρήσεων». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η ελληνική στάση δεν υπαγορεύεται από την «αντανάκλαση» των τουρκικών κινήσεων.
«Στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Συρία. Χρειάζεται πολιτική λύση» υπογράμμισε ο Έλληνας αξιωματούχος, «διότι η παρατεταμένη αστάθεια ενέχει κινδύνους εκτίναξης του αριθμού των προσφύγων, όξυνσης των θρησκευτικών αντιπαλοτήτων και σημαντικής οικονομικής επιδείνωσης».
Ως προς την ΕΕ, ο κ. Κούρκουλας υπενθύμισε πως ο υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη βαρώνη Άστον και τους υπουργούς Εξωτερικών του Βελγίου και της Γαλλίας. Επεσήμανε πως «πρέπει να επιδειχθεί άμεσα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα έχει ενημερώσει για τις περιορισμένες δυνατότητές της υποδοχής και άλλων προσφύγων «που όμως, είναι πρόσφυγες πολέμου, δεν είναι οικονομικοί πρόσφυγες».
Απαντώντας, τέλος, στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (που κάλεσε την κυβέρνηση να αντισταθεί στα σχέδια ξένων επεμβάσεων), ο κ. Κούρκουλας παρατήρησε ότι «η Συρία δεν είναι μια ανθούσα δημοκρατία, που αναπτύσσεται εν μέσω ειρήνης και προόδου».
Παραπέμποντας σχετικά στο «φωτεινό παράδειγμα» του Λεωνίδα Κύρκου που έβλεπε χωρίς παρωπίδες την εποχή του, ο κ. Κούρκουλας τόνισε πως «η Ελλάδα δεν πρέπει αταβιστικά να κλειστεί στο καβούκι της», ούτε να διαμορφώσει τη στάση της με «αντανακλαστικά Ψυχρού Πολέμου».