«Εκείνο που θέλουμε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, με διάχυτη την ανησυχία, είναι οι Έλληνες που βρίσκονται στη φλεγόμενη περιοχή να αισθάνονται ασφάλεια με την Ελλάδα κοντά τους» τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος σε συνέντευξή του στη Web tv του ΑΠΕ- ΜΠΕ, μιλώντας για τους Έλληνες που ζουν στη Μέση Ανατολή, πρωτίστως στη Συρία αλλά και στην Αίγυπτο.
Το Υπουργείο Εξωτερικών και ο ίδιος βρίσκονται, όπως είπε, σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές, τα ελληνορθόδοξα πατριαρχεία και τις ελληνικές κοινότητες σαν «ένα άγρυπνο μάτι έτοιμο να προσφέρει βοήθεια ανά πάσα στιγμή εφόσον χρειαστεί».
«Είναι μια δύσκολη περίοδος» εξηγεί ο υφυπουργός. «Οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν τον φόβο, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα στη Συρία, έχουν ζήσει μία ανθρωπιστική καταστροφή. Πολλοί έχουν αναγκαστεί να φύγουν και Έλληνες μεταξύ αυτών. Οι ελληνικές οικογένειες που έχουν παραμείνει στη Συρία είναι κυρίως μικτές, το υπουργείο μας είναι σε επαφή μαζί τους, η πρεσβεία μας δεν είναι ανοικτή στη Δαμασκό, αλλά υπάρχουν κάποια επίτιμα προξενεία, οι πρόξενοι βρίσκονται εκεί, στο site του υπουργείου υπάρχουν τα τηλέφωνά μας που μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας ανά πάσα στιγμή, προσπαθούμε έτσι ώστε να βοηθήσουμε αν προκύψει ανάγκη».
Σχετικά με το Πατριαρχείο Αντιοχείας ο κ. Γεροντόπουλος αναφέρει ότι η επαφή με τον πατριάρχη Ιωάννη, ο οποίος είναι πολύ ανήσυχος, είναι συνεχής, ο πατριάρχης ενημερώνει το ΥΠΕΞ για την κατάσταση και συνιστά στήριγμα και ελπίδα για ολόκληρη την περιοχή.
«Εμείς ελπίζουμε και δεν σταματούμε τις προσπάθειές μας» επισημαίνει αναφερόμενος στην τύχη των δύο απαχθέντων μητροπολιτών και εξηγεί ότι το ταξίδι που έχει προαναγγείλει για τον Λίβανο «θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε». «Περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις στην περιοχή. Είμαι σε επαφή με την πρέσβη μας στον Λίβανο την κ. Μπούρα ώστε να δούμε κάτω από ποιες συνθήκες θα γίνει».
«Η ανησυχία είναι διάχυτη» και στην Αίγυπτο «παρόλο που έχουμε πει ότι οι Έλληνες οι οποίοι ζουν στην Αίγυπτο είναι ασφαλείς» λέει ο υφυπουργός εξηγώντας ότι το ΥΠΕΞ και ίδιος είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας «και με τις κοινότητες και με τον πατριάρχη και βεβαίως με τον πρεσβευτή μας». «Ο υπουργός ο κ. Βενιζέλος» προσθέτει «πρόκειται να επισκεφθεί την Αίγυπτο τις επόμενες μέρες. Αυτό δείχνει και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που υπάρχει εκ μέρους της ελληνικής πλευράς για τις εξελίξεις εκεί. Θέλω να πιστεύω ότι οι Έλληνες της Αιγύπτου δεν θα έχουν προβλήματα, παρόλα αυτά η δική μας συμπεριφορά, του υπουργείου, είναι τέτοια ώστε να τους δίνει ασφάλεια. Να αισθάνονται ασφαλείς ότι υπάρχει ένα άγρυπνο μάτι που τους συντροφεύει και είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να προσφέρει βοήθεια εφόσον χρειαστεί».
Σε ερώτηση αν υπάρχει κύμα επιστροφής προς την Ελλάδα από τους Αιγυπτιώτες, ο κ. Γεροντόπουλος απαντά ότι «έχουν απομείνει αρκετοί στην Αίγυπτο, αλλά για εμάς σημασία έχει και ένας να παραμείνει να αισθάνεται ασφαλής».
Σχετικά με τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, και τον κίνδυνο που διατρέχει σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περιοχή, ο υφυπουργός μιλά για την ενημέρωση που είχε τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στη πρόσφατη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Δαμιανό και τονίζει ότι «οι Έλληνες μοναχοί κάνουν τα πάντα για να μπορέσουν να διατηρήσουν αυτή την κοιτίδα, την κιβωτό του ελληνικού πολιτισμού ανέπαφη από τα σημερινά γεγονότα. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν εκεί, αγωνίζονται για την ορθοδοξία και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ΄ όλα».
«Η Ελλάδα» καταλήγει ο κ. Γεροντόπουλος, στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς όλους, αγρυπνεί για τους Έλληνες που βρίσκονται στη φλεγόμενη περιοχή. Εκείνο που θέλουμε είναι να αισθάνονται ασφάλεια με την Ελλάδα κοντά τους».