Η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, το μεσημέρι της Τρίτης, που προοιώνιζε αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, ανέβασε τον «ροεκλογικό πυρετό».
Απαντώντας ο υπουργός, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «στο κόκκινο» και συγκεκριμένα σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» σύμφωνα με το οποίο προωθείται ρύθμιση που θα προβλέπει την κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων, ενός με όλους τους υποψήφιους δημάρχους και ενός με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με αλφαβητική σειρά, ανέφερε: «Είναι σκέψεις του Πρωθυπουργού τις οποίες επεξεργαζόμαστε προκειμένου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους που επιθυμούν εκτός κομματικών πλαισίων με απλή αναλογική. Ειδικά για τους δημοτικούς συμβούλους οι δημότες θα μπορούν να ψηφίσουν υποψηφίους που τους θεωρούν άξιους και ικανούς από διαφορετικούς συνδυασμούς. Δηλαδή για πρώτη φορά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν πρόσωπα από μία μόνο παράταξη».
Σύφωνα με το σχέδιο δήμαρχοι θα ελέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η εκλογική διαδικασία θα επαναλαμβάνεται τη δεύτερη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογομαγειρέματα
Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι στην κυβέρνηση «αναζητούν σωσίβιο με εκλογομαγειρέματα» και ότι «τα κίνητρα του κ. Μιχελάκη, αλλά και του πρωθυπουργού, είναι προφανή ακόμα και για τους πλέον καλόπιστους. Μόνος στόχος τους» -λέει ο ΣΥΡΙΖΑ «να αποπολιτικοποιήσουν τις εκλογές, προκειμένου να διασώσουν τους υποψήφιούς τους από τη λαϊκή οργή που θα τους καταδικάσει και στις αυτοδιοικητικές κάλπες, μέσα από μία πλαστή επιχειρηματολογία περί ανάδειξης κάποιων δήθεν “άξιων” και “ικανών”».
Απαντώντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Γιάννης Μιχελάκης σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε σήμερα από τις ύβρεις για “βλαχοδημάρχους” στις φαντασιώσεις για… “εκλογομαγειρέματα”. Αποδεικνύει ότι παραμένει αιχμάλωτος στο παρελθόν και φοβάται το καινούριο. Ανησυχεί επειδή θα επικρατήσουν οι ικανοί και οι άξιοι στις τοπικές κοινωνίες. Ενώ κομπάζει πως θα σαρώσει, στη πραγματικότητα τρέμει πως θα σαρωθεί».