Η διαπραγμάτευση για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανικών συνεχίζεται, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων.
«H κυβέρνηση έχει μία σταθερή θέση υπεράσπισης της γραμμής της που ήταν εξαρχής η αναδιάρθρωση της εταιρείας σε λειτουργία. Πρόκειται για κοινή άποψη και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Οικονομικών ότι πρέπει να στηριχθεί η αμυντική βιομηχανία της χώρας», δήλωσε η κ. Γεννηματά.
Επανέλαβε ωστόσο ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα, καθώς, όπως είπε, η αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να στηριχθεί χωρίς να επιβαρυνθεί ο έλληνας φορολογούμενος.
«Ετοιμάζουμε την αντίδρασή μας και την απάντησή μας και η διαπραγμάτευση γιʼ αυτό το ζήτημα συνεχίζεται. Θεωρώ ότι αυτή η συγκυρία έχει ανάγκη από συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Να μπορέσουμε δηλαδή να συνεννοηθούμε σε χαμηλούς τόνους, γιʼ αυτά που αποτελούν προτεραιότητα για τον τόπο», πρόσθεσε.
Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, νωρίτερα σήμερα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδας.
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την τρόικα ότι η εκκαθάριση εν λειτουργία σε βάθος πέντε ετών αφήνει μεγαλύτερη αξία στο δημόσιο απ’ ό,τι η πτώχευση. Πιστεύουμε πως ορισμένα κομμάτια των επιχειρήσεων αυτών έχουν αξία», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Οι απαιτήσεις της τρόικας για τα ΕΑΣ, την ΕΛΒΟ και τη ΛΑΡΚΟ έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «εθνικό έγκλημα» τα σχέδια για «διάλυση» της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, τονίζοντας ότι οι «φθηνοί λεονταρισμοί» της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα «δεν πείθουν πλέον κανέναν».
«Είναι ικανοί σε ένα νέο επικοινωνιακό σόου από αυτά που μας έχουν συνηθίσει το τελευταίο διάστημα να παρουσιάσουν ως σπουδαία διαπραγματευτική νίκη της κυβέρνησης τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και τη διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας με τη μορφή ξεπουλήματος και συρρίκνωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.
Για «συνειδητή προδοσία» έκανε λόγο η Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι «στόχος των τοκογλύφων να διαλυθεί οικονομικά η χώρα, να μείνει χωρίς όπλα και πυρομαχικά και να μην δύναται να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
«Ας μην υποκρίνεται ότι αντιστέκεται ο υπάλληλος των τοκογλύφων Σαμαράς. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών οδήγησαν στην καταστροφή τις πιο νευραλγικές ελληνικές βιομηχανίες», κατέληξε.
«Τα Εθνικά Αμυντικά Συστήματα πρέπει να μην κλείσουν», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Κουβέλης αναγνώρισε ότι υπάρχει ανάγκη αναδιαρθρώσεων, αλλά, όπως είπε, «καμία αναδιάρθρωση δε μπορεί να δικαιολογείται με κλείσιμο τέτοιων επιχειρήσεων εθνικής στρατηγικής σημασίας, πολύ δε περισσότερο με οριζόντιες απολύσεις και με κατάργηση των βασικών δικαιωμάτων του κάθε εργαζομένου».
«Η αποδοχή των ανορθολογικών απολύσεων από την κυβέρνηση αποθράσυνε την τρόικα. Πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτή τη λογική», σχολίαζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ και συμπληρώνει: «Η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα δεν πρέπει να γίνει με οριζόντιο τρόπο και με το κλείσιμο τους».
Πυρά κατά της κυβέρνησης και της τρόικας εξαπέλυσε το ΚΚΕ, κατηγορώντας τις ότι προωθούν τη συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων.
«Τόσο το σχέδιο της τρόικα για ‘ξαφνικό θάνατο’ των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, όσο και το σχέδιο της κυβέρνησης για εκκαθάριση εν λειτουργία, συγκλίνουν στον κοινό στόχο των μαζικών απολύσεων, της συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης της αμυντικής και εξορυκτικής βιομηχανίας, με βάση τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε..», σχολίασε ο Περισσός.