Τις πολιτικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, τις συζητήσεις Βαγγέλη Βενιζέλου και Αντώνη Σαμαρά για την προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης, αλλά και την κατάσταση στη χώρα γενικά, σχολίασε σήμερα ο πρώην υπουργός Θόδωρος Πάγκαλος ο οποίος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5, περιέγραψε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη για μια ευρύτερη φιλοευρωπαϊκή παράταξη καθώς «δεν ενδιαφέρουν τα κόμματα».
Ο Θόδωρος Πάγκαλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του σχολιάζοντας τις συζητήσεις ανάμεσα στον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Αντώνη Σαμαρά για την προγραμματική συμφωνία: «Το θέμα είναι τα προβλήματα επί των οποίων υπάρχει διαφωνία. Αυτά πρέπει να συζητήσουν με τον Σαμαρά και με τους υπόλοιπους οργανισμούς, φορείς και κόμματα που υπάρχουν στην κοινωνία και να τα συζητήσουν, από τη στιγμή που δεχόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο που είναι η αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της ύπαρξης της μεικτής οικονομίας μέσα στο πλαίσιο της αγοράς» είπε ο πρώην υπουργός και συνέχισε:
«Είμαστε στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου»
«Από τη στιγμή που δέχεσαι αυτές τις αρχές, ανήκεις στην ίδια ευρύτερη παράταξη. Και κατά τη γνώμη μου, στις ευρωεκλογές, που δεν είναι εθνικές εκλογές για να δώσουν βουλευτές, θα πρέπει αυτές οι δυνάμεις να κατέβουν μαζί. Δεν έχω αντίρρηση αν βάζετε σε αυτή τη σκέψη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί. Σας λέω ότι οι δυνάμεις που πιστεύουν στο ελληνικό Σύνταγμα και την Ευρώπη και δεν λένε μια μέσα, μια έξω, μια από εδώ και μια από εκεί και που πιστεύουν στη μικτή οικονομία και έχουν εγκαταλείψει τις κομμουνιστικές φαντασιώσεις περί κράτους και μικτής οικονομίας, μπορούν να υπάρξουν μαζί».
Ο ίδιος προχώρησε ακόμη περισσότερο περιγράφοντας μια κατάσταση στα «πρόθυρα εμφυλίου πολέμου»: «Είμαστε σε μια περίοδο έντασης κοινωνικής, στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Και όταν λέω αυτό, δεν εννοώ γουναράδικα και φυσεκλίκια. Εννοώ εμφύλιο πόλεμο με παρέμβαση της πολιτικής στην οικονομία με τρόπο τέτοιο που καταστρέφει την οικονομία και δεν αφήνει τη χώρα να αναπτυχθεί. Λίγο το βουλώσανε και είδατε πώς αναπτύχθηκε ο τουρισμός! Αυτοί οι άνθρωποι που καίνε την Αθήνα και γράφουν στους τοίχους που καθάρισε ο δήμαρχος της πόλης… Γράφουν “Καμίνη, τοίχος δεν θα μείνει”. Λένε ότι θα καταστρέφουν, διότι είναι πολιτικό το θέμα. Αυτός είναι λοιπόν ο εμφύλιος πόλεμος της δεκαετίας μας».
Ο Θόδωρος Πάγκαλος εξήγησε: «Δεν ενδιαφέρουν τα κόμματα. Θεωρώ ότι ο ψηφοφόρος στις ευρωεκλογές θα αναζητήσει μια συνολική λύση, με ευρωπαϊκή προοπτική. Και νομίζω ότι είναι αυτό που περιγράφω. Ποιος θα προτείνει το συνδυασμό αυτό, δεν το ξέρω ή ποιος θα φτιάξει μια τέτοια λύση. Σας λέω όμως ότι αν βρω μια τέτοια λύση θα την ψηφίσω, αλλά αν δεν την βρω, δεν ξέρω τι θα ψηφίσω…»
«Η Φώφη προηγείται στις δημοσκοπήσεις επειδή είναι η κόρη του Γιώργου Γεννηματά»
Σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Θόδωρος Πάγκαλος συνέχισε και την πολεμική του για τις παλαιότερες ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, στρέφοντας εκ νέου τα βέλη του κατά του Kώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου:
«Εχω γράψει επανειλημμένα σε πολλά άρθρα μου και όταν ήταν Πρωθυπουργός ότι ο Σημίτης είχε κυρίαρχο στόχο, πριν την προετοιμασία της Ολυμπιάδας, την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, που είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στην Ελλάδα. Και αυτό αρκεί για να είναι ένας Πρωθυπουργός που προσέφερε έργο. Δεν τον θεωρώ αποτυχημένο συνολικά. Στη δεύτερη τετραετία, όμως, συμβιβάστηκε με όλους και με όλα και δεν έκανε καμία από τις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος επί χρόνια είχε διακηρύξει. Είχε γράψει βιβλία για την αλλαγή του κράτους, το πελατειακό κράτος…» είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος που περιέγραψε με απαξιωτικό τρόπο τη μεταβίβαση της εξουσίας του ΠΑΣΟΚ από τον Κώστα Σημίτη στον Γιώργο Παπανδρέου:
«Ήρθε συντετριμμένος στις κάλπες και παρέδωσε το δαχτυλίδι στον Γιώργο Παπανδρέου, επειδή ήταν γιος του Ανδρέα! Εκτός αν μου βρείτε εσείς κάποιον άλλο λόγο… Μα γιατί προηγείται στις δημοσκοπήσεις; Για τον ίδιο λόγο που προηγείται η Φώφη Γεννηματά, επειδή είναι κόρη του Γιώργου Γεννηματά; Ή ο Σκανδαλίδης, που δεν ξέρω το λόγο; Ε, δεν είναι οι δημοσκοπήσεις κριτήριο για να προκηρύξεις την ηγεσία του κόμματος ή εκλογές… Θα έπρεπε να είναι ανοιχτή και αξιοσέβαστη δημοκρατική διαδικασία και μετά να βλέπαμε εάν θα επαληθεύονταν οι δημοσκοπήσεις. Του είπε “Γιώργο, πάρ’ το”. Και εκείνος δεν κατάλαβε ότι το κόμμα του το έδωσε δανεικό.
Χρησιδάνειο ήταν και όχι δωρεά. Και όταν κέρδισε τις εκλογές, μετά που τις έχασε, ο Σημίτης επέστρεψε και ήθελε συμμετοχή στα κομματικά πράγματα. Αλλά δεν την είχε και έτσι ενίσχυσε τον Βενιζέλο. Τώρα, τι ιστορία είναι αυτή που πρέπει να ανακατευτούμε, με τη χώρα να σπαράσσεται από την ανεργία και την ύφεση και να μην ξέρουμε πώς θα λύσουμε τα προβλήματα; Εγώ θέλω το ΠΑΣΟΚ να έρθει και να πει: “Εδώ θα σταθούμε”, για θέματα που επί δεκαετίες στέκουν. Οι σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, οι αρμοδιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Υπάρχει θέμα με την παιδεία, που είναι διαλυμένη. Το φροντιστήριο έχει φτάσει στο Δημοτικό…» τόνισε ο πάντα χειμαρρώδης Θόδωρος Πάγκαλος.
«Σε ποιο συμπόσιο να πάω; Σε αυτούς τους αποτυχημένους;»
Ο ίδιος εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα, μολονότι είναι ιστορικό στέλεχος του κόμματος:
«Επί 32 χρόνια βουλευτής, μου έλεγαν να μη συγκρούομαι και να μην τα λέω αυτά τα πράγματα. Και τώρα βγαίνουν διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι από τη μπλογκόσφαιρα – κάτι ούφο! – και τώρα μου λένε διάφορα. Μα, εσείς μου λέγατε να μην τα λέω! Για να κάνετε τη φοροδιαφυγή σας, για να κάνει η ΟΛΜΕ ιδιαίτερα… Τα έχω γράψει σε βιβλίο και έτσι βγήκε το “μαζί τα φάγαμε”. Και είναι πολύ ενδιαφέρον. Να το διαβάσετε. Σε ποιο συμπόσιο να πάω; Σε ποιους; Σε αυτούς τους αποτυχημένους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο μηχανισμός; Που τσακώνονται για το αν ο ήλιος θα είναι πράσινος ή πορτοκαλί; Αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή ΝΑΣΟΚ ή ΚΑΖΑΣΟΚ; Δεν θέλω να μιλήσω. Ό,τι έχω να τους πω, το λέω δημοσίως, σε όλο τον κόσμο. Στα στελέχη του αποτυχημένου συγκροτήματος που έγινε από 44% κάτω από το 10%, μονοψήφιο, δεν έχω να πω κάτι. Δεν με ενδιαφέρει να το πω, ούτε σε ηγέτες που το έφτασαν εκεί και είναι ο Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου και ο Βενιζέλος. Μαζεύτηκαν και αγκαλιάστηκαν και μας είπαν “ελάτε να πάμε μπρος”. Τι εμπρός; Τον μηχανισμό τους ενδιαφέρει να ελέγξουν και να διατηρήσουν, για να έχουν τα προνόμιά τους και ας με διαγράψουν επιτέλους, για να τελειώσει η αγωνία μου αν θα το κάνουν ή όχι. Μα δεν με έχει διαγράψει ποτέ κανείς! Ούτε από το ΚΚΕ δεν έχω διαγραφεί και έφυγα μόνος μου – και τώρα σκέφτομαι μήπως γυρίσω. Πώς τον λένε τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ; Πωπω… πώς καταντήσαμε. Ούτε το όνομα του γ.γ του ΚΚΕ να μην ξέρουμε…», κατέληξε ο Θόδωρος Πάγκαλος.