Σκληρή κριτική στις αλλαγές που επιφέρει στο σύστημα υγείας το νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, άσκησαν τόσο τα κόμματα της αριστεράς, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση. Αν και η Ν.Δ. δίνει βάρος περισσότερο στην διαφορά μεταξύ των εξαγγελιών και των προβλεπόμενων στο πολυνομοσχέδιο, συμφωνεί με τα κόμματα της αριστεράς ως προς την «εκθεμελίωση του κοινωνικού κράτους».
Παπαρήγα: Κοινωνικές εκρήξεις λόγω του “αντιδραστικού” νομοσχεδίου
Ως «το πλέον αντιδραστικό νομοσχέδιο από την μεταπολίτευση» χαρακτήρισε το πόνημα του Ανδρέα Λοβέρδου η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εκτιμώντας πως δημιουργείται στην υγεία, ένα σύστημα διαπλοκής του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, που θα οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση των σχέσεων ιατρών και ασθενών και σε κοινωνικές εκρήξεις από το επόμενο έτος.
«Θα οδηγήσετε τους γιατρούς του ΙΚΑ να τσακώνονται για την πελατεία. Αυξάνετε τον ιδιωτικό ανταγωνισμό με τον χειρότερο τρόπο. Ο γιατρός πλήρους απασχόλησης δεν θα ενδιαφερθεί για την πελατεία. Πάμε για εξατομικευμένες παροχές υγείας και ο καθένας θα απολαμβάνει παροχές, ανάλογα με το τι έχει στην τσέπη του», ανέφερε η κ. Παπαρήγα.
Τσίπρας: “Εργασιακή κόλαση” με γιατρούς των 600 ευρώ
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, διαπίστωσε υποχρηματοδότηση της υγείας και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας».
«Με την κατάσταση, που διαμορφώνετε, θέσεις για γιατρούς θα υπάρχουν μονάχα στα ιδιωτικά κέντρα με 600 ευρώ, ατομικές συμβάσεις, έως και 65 ώρες εργασίας την εβδομάδα, απολύσεις χωρίς αποζημίωση. Ποιος σάς είπε πως η εργασιακή κόλαση, που ετοιμάζετε, αφορά τους ανειδίκευτους;», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.
Κ. Μαρκόπουλος: «Δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή»
Αναντιστοιχία των υπουργικών εξαγγελιών και του περιεχομένου του νομοσχεδίου, διέκρινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος. «Υπάρχει μια τεράστια διάσταση μεταξύ γραπτού και προφορικού λόγου δικού σας. Ο πήχης σηκώθηκε πολύ ψηλά και θα περάσουμε όλοι από κάτω», ανέφερε.
«Σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έχουμε μείωση της χρηματοδότησης στο μισό και μία επικεφαλίδα. Δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή για 80 προεδρικά διατάγματα, δεν σας εμπιστευόμαστε ως κυβέρνηση. Κινδυνεύετε με αυτό που εσείς πιστεύετε ότι είναι οραματικό, να χαρακτηριστείτε ως εκθεμελιωτής του κοινωνικού κράτους», ανέφερε απευθυνόμενος στον υπουργό, ο κ. Μαρκόπουλος.
Διαβάστε επίσης: Διαφωνία αντιπολίτευσης για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας