Κατηγορηματικά αντίθετος σε συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ δήλωσε ο πρόδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε συνάντηση στη Βουλή με τους προέδρους των πρωτοβάθμιων σωματείων της ΛΑΡΚΟ.
Όπως είπε, με αυτό το σχέδιο που προωθούν Σαμαράς-Βενιζέλος μαζί με την τρόικα, «πρώτα από όλα ξεπουλιέται σημαντικός εθνικός πλούτος, αφού η επιχείρηση είναι η μόνη στην Ε.Ε. που παράγει νικέλιο αρίστης ποιότητας, εκμεταλλευόμενη δικά της εγχώρια κοιτάσματα συνολικής αξίας περίπου 25 δισ. ευρώ, δηλαδή μεγάλο τμήμα στρατηγικής σημασίας του ορυκτού πλούτου της χώρας μας».
Ταυτόχρονα, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, η συρρίκνωση και η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ θα προκαλέσει μεγάλη οικονομική και κοινωνική ζημιά στις τοπικές κοινωνίες έξι νομών της χώρας βάζοντας σε κίνδυνο περίπου 6.000 θέσεις εργασίας σε μία τόσο δύσκολη για το λαό μας περίοδο.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για την αποτροπή του μεγάλου εθνικού, οικονομικού και κοινωνικού εγκλήματος συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησής της και θεωρεί ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι οι συντονισμός τους με τους αγώνες των άλλων εργαζομένων για την ανατροπή της κυβέρνησης, της τρόικας και των μνημονίων τους», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θεωρεί ότι όχι μόνο πρέπει να διασωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΛΑΡΚΟ, αλλά και να στηριχθεί και αναπτυχθεί γιατί αποτελεί επιχείρηση στρατηγικής σημασίας και αναγκαίο και βασικό μοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ίδιας της χώρας μας, που θα προωθήσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς».
Τι προβλέπει η τελική πρόταση της κυβέρνησης
Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Δευτέρας, η τελική πρόταση της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, όπως ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει διάσπαση και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ και επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ.
Ειδικότερα, η ελληνική πρόταση προκρίνει τα εξής:
– Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ): Διάσπαση της εταιρείας σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος. Διατηρείται μόνον το στρατιωτικό σκέλος, για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών της χώρας. Θα γίνει εκκαθάριση εν λειτουργία του πολιτικού σκέλους.
– Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ): Διάσπαση της επιχείρησης και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους (για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, τη συντήρηση οχημάτων, κ.λπ.). Εκκαθάριση εν λειτουργία του υπολοίπου τμήματος της εταιρείας.
– ΛΑΡΚΟ: Επιταχύνεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας (έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ), με στόχο τη βιώσιμη λειτουργία της.
Η ελληνική πρόταση αναμένεται να αποσταλεί στις κοινοτικές αρχές έως την ερχόμενη Παρασκευή ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και με την τρόικα και τον δεύτερο τη τάξει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Gere Koopman, ο οποίος είχε συνυπογράψει με τον Ματίας Μορς το e- mail της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.