Με τις αγορεύσεις των εισαγγελέων επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων συνεχίζεται σήμερα η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση πολιτικής διαφθοράς με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο.
«Γνώριζε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και του ήταν αδιάφορο ότι οι μεγάλες εταιρείες, προμηθεύτριες των όπλων, θα μετακυλούσαν το κόστος των δωροδοκιών στον καταχρεωμένο ελληνικό λαό που τον τίμησε με την ψήφο του», είπε στην αγόρευσή της η τακτική εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη, η οποία εμφανίζεται απολύτως πεπεισμένη ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας δωροδοκήθηκε και ακολούθως σχεδίασε και οργάνωσε έναν ολόκληρο μηχανισμό, προκειμένου να συγκαλύπτει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που λάμβανε ως “μίζες”.
Η κ. Αδειλίνη επικαλείται πολύ συχνά τους ισχυρισμούς του εξάδελφου του Άκη Τσοχατζόπουλου, του Νίκου Ζήγρα, και αναφέρεται σε συγκεκριμένους λογαριασμούς και στα εμβάσματα που δέχθηκαν.
Με την έναρξη της τοποθέτησης της, η εισαγγελέας αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της διαφθοράς ως παγκόσμιο πρόβλημα και είπε πως είναι «ντροπή για τη χώρα» να κατατάσσεται ψηλά στην λίστα των χωρών με πολλά κρούσματα. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη τροποποίησης του νομικού καθεστώτος που ευνοεί την παραγραφή ποινικών ευθυνών υπουργών.
Όπως τόνισε η εισαγγελέας, οι αποφάσεις για τις προμήθειες όπλων και οπλικών συστημάτων είναι πολιτικές και δεν αμφισβητείται η νομιμότητα των συμβάσεων. «Ο υπουργός εν προκειμένω κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε για να ασκήσει τα καθήκοντα του και όχι γιατί προέβη σε ενέργειες που αντίκειται στα καθήκοντα του», σημείωσε.
Σύμφωνα με την κ. Αδειλίνη, το πλαίσιο για τα αντισταθμιστικά οφέλη, που έδινε απόλυτη αρμοδιότητα στον υπουργό Άμυνας, ήταν αυτό που στην περίπτωση των TORM1 έδωσε δυνατότητα να δοθούν παράνομες αμοιβές. Επικαλούμενη δε το κατηγορητήριο, προσδιόρισε την “μίζα” για τα ρωσικά όπλα στα 81 εκατομμύρια δολάρια, πόσο που -όπως είπε- αντιστοιχεί στο 10% του ποσού των αντισταθμιστικών.
Εκτενή αναφορά έκανε η εισαγγελική λειτουργός και στον πρώην υπουργό της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη, χαρακτηρίζοντας τον «συνδετικό κρίκο» μεταξύ του Άκη Τσοχατζόπουλου και των εκπροσώπων της εταιρείας ΝΤΡΟΥΜΙΛΑΝ, η οποία «συνεστήθη αποκλειστικά για να μοιράσει τις μίζες» από την προμήθεια των ρωσικών όπλων.
Σε άλλο σημείο της αγόρευσή της, η εισαγγελέας ανέφερε ότι «ο Άκης Τσοχατζόπουλος ως πολιτικός μηχανικός είχε συλλάβει σχέδιο ξεπλύματος μέσω του real estate». Αναφερόμενη, μάλιστα, στον ισχυρισμό του Νίκου Ζήγρα ότι πήγαινε συνοδεία αστυνομικού από τη φρουρά του Άκη Τσοχατζόπουλου στα γραφεία της εταιρείας ΜΟΡΕΛΙΑ για να πάρει χρήματα, η εισαγγελέας είπε ειρωνικά «η ΕΛΑΣ στην υπηρεσία του υπουργού».
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δικαστηρίου αύριο θα αγορεύσει ο αναπληρωτής εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ενώ η Παρασκευή θα είναι η μέρα των αγορεύσεων της Πολιτικής Αγωγής.
Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο απέρριψε αιτήματα που είχαν υποβάλει οι κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και το αίτημα του πρώην υπουργού για κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ, κρίνοντας ότι οι συγκεκριμένες καταθέσεις έχουν καλυφθεί από άλλα αποδεικτικά στοιχεία.
Την περασμένη εβδομάδα, στη λήξη της αποδεικτικής διαδικασίας, ο πρώην υπουργός, απευθυνόμενος και στον «κόσμο του ΠΑΣΟΚ με τον οποίο πορευτήκαμε τόσα χρόνια», ζήτησε συγγνώμη για το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, για όσα βιώνει τώρα η χώρα με την «οικονομική χρεοκοπία».
Όπως είπε, «αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη απέναντι σε αυτό τον λαό, τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο παλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια, με διάφορες ηγεσίες Παπανδρέου, Σημίτη και Γ.Παπανδρέου, με τον οποίον το γυαλί ράγισε.
Οδηγηθήκαμε σε οικονομική χρεοκοπία. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στην Ελλάδα. Και φορτωθήκαμε εξοντωτικές ποινές από τους δανειστές μας. Ο κόσμος όσο χαμηλά και να πέσει, έχει τη δύναμη να ξανασηκωθεί. Εγώ χρεώνομαι απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους την ευθύνη που μου αναλογεί και τους καλώ να δεχτούν τη συγνώμη μου, γιατί αυτό που πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός λίγοι μπορούν να πουν ότι είναι μακριά από τις ευθύνες. Ο καθένας προσωπικά έχει την ευθύνη του.»
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013, 10:27