Λύση – εξπρες προωθεί η κυβέρνηση στο ζήτημα της διαθεσιμότητας 1.500 διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει έως το τέλος του μήνα, κατ’ επιταγή της τρόικας, να ενταχθούν στο πρόγραμμα της κινητικότητας.
Μέχρι τώρα, έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία για περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους και μόνο «αγκάθι» για την ολοκλήρωση αυτής της φάσης του προγράμματος παραμένει η άρνηση των πρυτάνεων να δώσουν τα στοιχεία για περίπου 1.500 διοικητικούς υπαλλήλους μέσα από την αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Μεταρρύθμισης -στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Βενιζέλος, Μιχελάκης, Μητσοτάκης, Σταμάτης, Γρηγοράκος, Χριστοφιλοπούλου και Κεδίκογλου- εγκρίθηκαν τα επικαιροποιημένα σχέδια στελέχωσης υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων.
Ο ακριβής αριθμός των διαθεσίμων υπαλλήλων σε κάθε υπουργείο θα ανακοινωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ το αργότερο έως τη Δευτέρα θα έχουν υπογραφεί οι ΚΥΑ για την κατάργηση συνολικά περίπου 2.000 οργανικών θέσεων.
Οι υπάλληλοι αυτοί θα συμπληρώσουν τη λίστα των πρώτων 12.500 διαθεσίμων μαζί με:
– Τους 4.100 υπαλλήλους που εντάχθηκαν ήδη σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο.
– Τους 3.000 δημοτικούς αστυνομικούς (μπαίνουν στο καθεστώς στις 23 Σεπτεμβρίου).
– Τους 1.600 υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας για τους οποίους έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες κινητικότητας και
-Τους 1.500 διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Plan b από το υπουργείο Παιδείας
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος κατέθεσε χθες στον πρωθυπουργό plan b για το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια, μετά και την διαφαινόμενη αδυναμία τους να ολοκληρώσουν την αυτοαξιολόγησή τους και να καταθέσουν τη λίστα με τα ονόματα. Περισσότερα από 10 ιδρύματα έχουν αποστείλει αυτο-αξιολογήσεις στο υπουργείο Παιδείας.
Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε την Παρασκευή ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ, έθεσε τελεσίγραφο έως τη Δευτέρα για την αποστολή όλων των απαραίτητων στοιχείων της αυτοαξιολόγησης υπογραμμίζοντας ότι «τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα οφείλουν να αξιολογήσουν τις δομές τους στα πλαίσια του νοικοκυρέματος του Δημόσιου Τομέα. Δώσαμε στα Ιδρύματα διεθνή κριτήρια και μεθοδολογία, ώστε, μέσα σε ένα ομολογουμένως ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες. Ήδη αρκετά από τα 36 Ιδρύματα έχουν αποστείλει εκθέσεις αυτοαξιολόγησης και αναμένω ότι μέχρι τη Δευτέρα θα ανταποκριθούν και τα υπόλοιπα. Πρέπει όλοι να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια».
ΑΕΙ και ΤΕΙ δίνουν στοιχεία, αλλά προειδοποιούν
Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ προχωρούν με διαφορετικούς ρυθμούς στην αποστολή των στοιχείων αυτο-αξιολόγησης, αλλά προειδοποιούν για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.
Όπως ανακοίνωσε το συντονιστικό όργανο των πρυτάνεων, στην Ελλάδα η μέση αντιστοιχία είναι 3,5 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 100 ενεργούς φοιτητές, τη στιγμή κατά την οποία η διεθνής αναλογία είναι συντριπτικά καλύτερη (από 10 έως 65 υπαλλήλους ανά 100 φοιτητές). Με αυτά τα δεδομένα, υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των 1.500 υποτιθέμενων πλεοναζόντων διοικητικών υπαλλήλων δεν έχει προκύψει από καμία αξιολόγηση, δεν είναι αιτιολογημένος και επομένως δεν μπορεί να είναι αποδεκτός.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Παιδείας αντιτείνουν ότι μόνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης υπάρχουν 1.200 υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.
Τη Δευτέρα το προεδρείο της Συνόδου των πρυτάνεων θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να δημοσιοποιήσει τις θέσεις των Πανεπιστημίων στο ζήτημα της κινητικότητας των διοικητικών υπαλλήλων, ενώ την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος όπου θα καθοριστεί η στάση των ιδρυμάτων, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, ακόμα και «λουκέτο στα πανεπιστήμια.
Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν παράταση χρόνου για την αποστολή των στοιχείων της αυτοαξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι η υποστελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών είναι τέτοια που οι υπάλληλοι δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν μέχρι τη Δευτέρα τις λίστες των αυτοαξιολογήσεων.