Συνέχεια στο θέμα που προκλήθηκε από την θέση του προέδρου του Die Linke Μπερντ Ρίξινγκερ, ο οποίος πραγματοποιώντας μία στροφή 180 μοιρών, τάχθηκε αιφνιδιαστικά κατά της αποπληρωμής του αναγκαστικού δανείου από την Γερμανία προς την Ελλάδα, δόθηκε την Δευτέρα, μέσω non paper που διακινήθηκε από την Κουμουνδούρου.
Με αφορμή την συνέντευξη του κ. Ρίξινγκερ, αλλά και την απάντηση του κ. Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, έπειτα από ερώτηση του «Βήματος», στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για «μονταζιέρες», εννοώντας ότι οι δηλώσεις Ρίξινγκερ παραποιήθηκαν και παρερμηνεύτηκαν από την εφημερίδα Handelsblatt στην οποία μίλησε ο επικεφαλής του Die Linke.
Την ίδια στιγμή, η Κουμουνδούρου επανήλθε με επισημάνσεις της θέσης που είχε εκφράσει προ καιρού η συμπρόεδρος του γερμανικού κόμματος, κυρία Κάτια Κίπινγκ στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στην οποία τασσόταν υπέρ της ανάληψης της ευθύνης από την Γερμανία για τα εγκλήματα της Κατοχής.
«Το ζήτημα διεκδίκησης αποζημίωσης για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που ξαναέθεσε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ αφορά την γερμανική κυβέρνηση και απευθύνεται πρωτίστως στις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας, επισημαίνοντας την ανάγκη να σχηματιστεί ένα κοινό μέτωπο διεκδίκησης», επισημαίνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν:
«Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβερνητική ολιγωρία, καθώς και στην επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου να μην θέτει το ζήτημα στην γερμανική κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στη ΔΕΘ ότι στόχος μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «να συγκροτήσουμε αμέσως μετά τις εκλογές μια πλατειά εθνική Επιτροπή, παίρνοντας ως κορμό τη σημερινή Επιτροπή διεκδίκησης και αξιοποιώντας προσωπικότητες, έλληνες και ξένους, διότι πραγματικά πιστεύουμε ότι σε αυτή μας την προσπάθεια θα υπάρξει ευρύτατη υποστήριξη όχι μόνο από την πλευρά του ελληνικού λαού, αλλά και από δυνάμεις και όχι μόνο στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο».
Τονίζει επίσης η Κουμουνδούρου: «η επίσημη, συλλογικά αποφασισμένη, θέση του Die Linke διατυπώθηκε σε συνέντευξη της συμπροέδρου του, πρόσφατα σε ελληνική εφημερίδα, είναι ευνοϊκή προς την διεκδίκηση αποζημίωσης και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε αυτό. Επισημαίνουμε, επίσης, τη θέση του Die Linke αναφορικά με το ανεξάρτητο ζήτημα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και ευρύτερα στην ευρωζώνη, όπου ασκείται κριτική στις επιλογές της καταστροφικής λιτότητας και των δανείων που τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι για να τα εισπράξουν οι τραπεζίτες και οι άλλοι ζάπλουτοι».
Διατυπώνονται πάντως και κάποια σχόλια που κινούνται στην σφαίρα της θεωρίας συνωμοσίας. Ειδικότερα: «Δημιουργούν εντύπωση και ερωτηματικά η ταχύτητα με την οποία από την Παρασκευή το βράδυ που ετέθη το ζήτημα από το Αλέξη Τσίπρα κινητοποιήθηκε ο επικοινωνιακός μηχανισμός σε Ελλάδα και Γερμανία, ώστε να γίνει το ζήτημα πρωτοσέλιδο της γερμανικής εφημερίδας, άσχετο με την ουσία της συνέντευξης του Ρίξινγκερ, και να επανέρθει στην Ελληνική πολιτική σκηνή με συναφή δημοσιεύματα και ερώτηση στη συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τέτοιου τύπου ερωτήσεις, συνηθίζουν να τις θέτουν μόνο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, «ξεχνώντας» ότι έχουν περάσει πολλές κυβερνήσεις από τότε που έφυγαν οι Γερμανοί από την Ελλάδα. Ακόμα και η τελευταία κυβέρνηση Σαμαρά, όμως, η οποία επικαλείται κάθε λίγο και λιγάκι την πατρίδα και τον πατριωτισμό μόνο κατ’ ευφημισμό, όχι μόνο δεν έχει αναλάβει κάποια σχετική πρωτοβουλία για το σοβαρό θέμα του κατοχικού δανείου, αλλά δεν έχει τολμήσει καν να το θέσει προς συζήτηση ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι, η γερμανική Αριστερά και συγκεκριμένα το Die Linke, όχι μόνο δεν θα φέρουν εμπόδια στα δίκαια ελληνικά αιτήματα, αλλά θα στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο να επιλυθεί το μακροχρόνιο πρόβλημα. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει για τη σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία μάλλον τα έχει βρει με την Άνγκελα Μέρκελ και δεν επιθυμεί να ταράξει την ησυχία των Γερμανών».
Όπως εξάλλου καταλήγει το σχόλιο της Κουμουνδούρου: «Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρώτος αρχηγός κόμματος ο οποίος τόλμησε να θέσει ευθέως και χωρίς περιστροφές το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων στον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην επίσκεψή του στη Γερμανία τον περασμένο χειμώνα».