Με στόχο να αποσπάσει μια σαφέστατη στήριξη των εταίρων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε σήμερα το πρωι στις Βρυξέλλες, τις συναντήσεις με τους Προέδρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.
Το πρωί ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε στην έδρα της Ευρωβουλής με τον πρόεδρό της Μάρτιν Σουλτς, στη μία το μεσημέρι ξεκίνησε το γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ στις τρεις αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.
Σε δηλώσεις του ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι «βλέπουμε έξοδο από το τούνελ για την Ελλάδα», ενώ πρόσθεσε ότι εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 στη χώρα, θα πρέπει οι εταίροι να λάβουν αποφάσεις με στόχο την οικονομική ανάπτυξη.
Θετικό κλίμα για την ελληνική κυβέρνηση
Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, το κλίμα είναι θετικό για την Ελλάδα και την κυβέρνηση, οι τρεις πρόεδροι κατανοούν τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα εξαιτίας της σκληρής λιτότητας και να αναμένεται να στείλουν το μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι το τέλος της κρίσης πλησιάζει και πως η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα μέχρι να σταθεί στα πόδια της.
Η στήριξη αυτή είναι σημαντική δεδομένου ότι οι τρεις ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι με το πολιτικό βάρος που διαθέτουν στέλνουν το μήνυμα και στις κυβερνήσεις των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν τους επόμενους έξι μήνες σχετικά με την χορήγηση πρόσθετης στήριξης αλλά και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Οι εταίροι της Ευρωζώνης είχαν δεσμευθεί πέρσι το Νοέμβριο στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ότι εάν η κυβέρνηση πετύχει το 2013 πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, κάτι που σήμερα φαίνεται απολύτως εφικτό, τότε θα εξετάσουν και πρόσθετα μέτρα στήριξης της χώρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης στις 12 το μεσημέρι και με τον αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού, Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια, με τον οποίο συζήτησε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σήμερα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού σε μια σειρά υποθέσεων, όπως οι κρατικές ενισχύσεις στη ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ και ΕΑΣ, τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν με τον ΟΛΠ και την επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.