Σε απόσταση αναπνοής από το κρίσιμο «ραντεβού», που θα επιβεβαιώσει τις έντονες διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, βρίσκονται ήδη οι υπέρμαχοι της δημιουργίας της ελληνικής «Ελιάς», με στόχο την «ολική επαναφορά» στο πολιτικό σκηνικό.
Μπορεί δηλαδή από το διακριτό και «φιλόδοξο» Συμπόσιο του ΙΣΤΑΜΕ μέχρι σήμερα να σίγησαν δημοσίως τα «τύμπανα», ωστόσο μια μικρή ομάδα στελεχών παραμένει σε «ανοιχτή γραμμή», ανταλλάσσει απόψεις, κινητοποιεί ανθρώπους της ευρύτερης παράταξης, γράφει και σβήνει παραγράφους στη νέα «διακήρυξη» με τις 50 και πλέον υπογραφές.
Ουδείς εξ αυτών θεωρεί ότι είναι «εύκολη υπόθεση» η… κύηση σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, αλλά σχεδόν όλοι (με ενεργό δράση στην παράταξη, εντός και εκτός κομμάτων) εκτιμούν ότι πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες, ξεπερνώντας οριστικά επιφυλάξεις και αναστολές.
Είναι γεγονός ότι η πρωτοβουλία της Χαριλάου Τρικούπη να καλέσει σε συστράτευση όλες τις δυνάμεις, προτείνοντας την κοινή κάθοδο στις προσεχείς εκλογές, ενεργοποίησε στελέχη, επιστήμονες και διανοουμένους, οι οποίοι -ειδικά μετά το τραγικό συμβάν στη Νίκαια- χαρακτηρίζουν επιτακτική όσο ποτέ την ανάγκη ενίσχυσης της παράταξης της «ευθύνης και της νηφαλιότητας απέναντι στις επικίνδυνες και διχαστικές παρατάξεις».
Έτσι, στελέχη, από τον πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ (και στενό συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου) Χρήστο Δερβένη, τον πανεπιστημιακό και με έντονη πολιτική δράση από τη δικτατορία Γιάννη Βούλγαρη, τον Νίκο Μπίστη μέχρι τον Κ. Πιερρακάκη της «νέας γενιάς» στελεχών έχουν αναλάβει πριν εκπνεύσει ο Σεπτέμβρης να έχουν συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές κάτω από τη «διακήρυξη».
Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ήδη έτοιμο το «σκαρίφημα» με τις βασικές αρχές, οι οποίες αποκλείεται να «διαγραφούν» εν συνεχεία.
– Το πρώτο βασικό «σημείο» του σύντομου πολιτικο-ιδεολογικού κειμένου αφορά στη συμφωνία όλων όσοι το υπογράφουν για τον σεβασμό της αυτονομίας. «Για να είναι κάποιος μέσα στη ”λίστα” των υπογραφόντων δεν μπορεί παρά να επιδεικνύει τον απόλυτο σεβασμό των άλλων. Το ένα κόμμα πρέπει να σέβεται το άλλο, την κάθε κίνηση και προσωπικότητα, όπως και κάθε προσωπικότητα πρέπει να σέβεται την ύπαρξη των ευρύτερων σχημάτων», τονίζει χαρακτηριστικά ένας από τους συγγραφείς του κειμένου που προτιμά να διατηρήσει την «ανωνυμία» του.
– Το δεύτερο «σημείο» παραπέμπει στην «αναμφισβήτητη προτεραιότητα» της κυβερνητικής σταθερότητας. Οι συμμετέχοντες στην προσπάθεια κατανοούν ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, που σημαίνει ότι οι πρωτοβουλίες δεν πρέπει να επηρεάζουν αρνητικά την κυβερνητική συνεργασία.
– Η διατύπωση του νέου προγραμματικού λόγου της ενιαίας Κεντροαριστεράς οφείλει κατά την άποψή της να αναδείξει τις διαφορές με τους «δύο λαϊκισμούς» – εννοούν, χωρίς φυσικά να ασπάζονται τη θεωρία της ταύτισης των δύο άκρων, ότι πρέπει να αντιπαρατεθούν με τη λαϊκιστική ρητορική, ένθεν κακείθεν.
– Η τέταρτη σημαντική συμφωνία δείχνει τον δρόμο προς τις ευρωκάλπες. Η πρόταση που επικρατεί είναι η κοινή κάθοδος όλων των δυνάμεων του χώρου υπό την «ομπρέλα», το πρόγραμμα και τα σύμβολα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οπερ σημαίνει ότι στο ευρωψηφοδέλτιο της Κεντροαριστεράς ο «τίτλος» και το σύμβολο θα είναι του ΕΣΚ και θα ακολουθούν τα κόμματα (π.χ. το ΠΑΣΟΚ ή και η ΔΗΜΑΡ αν αποδεχθεί το πλαίσιο), οι κινήσεις και οι προσωπικότητες.
– Η επιτυχία του εγχειρήματος περνά βέβαια και από τις δημοτικές κάλπες. Η ανάδειξη νέων στελεχών από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και η στήριξη πετυχημένων δημάρχων ή περιφερειαρχών θα συμπεριληφθεί στους στόχους της «διακήρυξης». Θεωρείται σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση η κίνηση των πέντε δημάρχων, των κ. Μπουτάρη, Καμίνη, Δημαρά, Σκοτινιώτη και Φίλιου, οι οποίοι έχουν ήδη παρουσιάσει το δικό τους κείμενο αρχών, καλώντας και άλλους συναδέλφους τους να υιοθετήσουν τις προτάσεις τους για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας σε κάθε δημοτική κοινότητα.
«Οσο περισσότερο προχωρεί η αποτύπωση των πολιτικών προταγμάτων στο ”χαρτί”, άλλο τόσο θα καλύπτεται και οργανωτικά το εγχείρημα», λέει στέλεχος του ΙΣΤΑΜΕ που προσβλέπει στη συγκρότηση Ομάδων Πρωτοβουλίας ανά νομό, που όμως δεν θα λειτουργούν ανταγωνιστικά με τις υπάρχουσες Οργανώσεις των κομμάτων.
Την ίδια «γραμμή» έχουν και άλλες κινήσεις, όπως η Πρωτοβουλία Β (Καλογήρου, Διακουλάκης κ.ά.) που συνεδρίασε προχθές και αποφάσισε να στηρίξει την πρόταση για τη δημιουργία μιας ενιαίας, ευρείας, αντιπροσωπευτικής Επιτροπής Πρωτοβουλίας.
Τα στελέχη
Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν τις εξελίξεις στην παράταξη κορυφαία στελέχη, που πήραν μέρος στο πρόσφατο Συμπόσιο του ΙΣΤΑΜΕ, όπως ο κ. Τάσος Γιαννίτσης, που αρκετοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής του ενιαίου ευρωψηφοδελτίου. Ο ίδιος, αν και τάσσεται υπέρ του διαλόγου με στόχο την ανασυγκρότηση της παράταξης, διατηρεί για τον εαυτό του (όπως λέει στους συνομιλητές του) τον ρόλο του σκεπτόμενου και ενεργού πολίτη.
Άλλα στελέχη, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης, εμφανίζονται τουλάχιστον επιφυλακτικοί με τη δημιουργία της «Ελιάς». Η πρώην υπουργός με άρθρο της προ ημερών υποστηρίζει ότι ο νέος και ενιαίος πόλος θα πρέπει να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι να εμφανίζεται ως κυβερνητικό συμπλήρωμα του ενός ή του άλλου. Εισηγείται επί της ουσίας (το έχει άλλωστε επαναλάβει με τις δηλώσεις της) να κάνουν ένα βήμα πίσω στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη προωθώντας την αυτοδιάλυση των κομμάτων τους…