Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων οδηγήθηκαν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι τέσσερις συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να παρουσιαστούν ενώπιον του εισαγγελέως και εν συνεχεία ενώπιον του ανακριτή, όπου αναμένεται να τους απαγγελθούν οι κατηγορίες.
Αναμένεται να λάβουν προθεσμία για την απολογία τους, ενώ άγνωστο παραμένει αν κριθούν ή όχι προφυλακιστέοι.
Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί έχουν συλληφθεί ο επικεφαλής του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός και Ηλίας Παναγιώταρος, ενώ, λίγο πριν από τις 15:00 παραδόθηκε στη ΓΑΔΑ και ο βουλευτής Νίκος Μίχος. Της σύλληψης διαφεύγει ο βουλευτής Χρήστος Παππάς.
Συνελήφθησαν ακόμη ένας ειδικός φρουρός της ομάδας ΔΙΑΣ, μία ανθυπαστυνόμος και 12 ιδιώτες μέλη της οργάνωσης. Ο ειδικός φρουρός της ομάδας ΔΙΑΣ που συνελήφθη, ενοχοποείται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για σχέσεις με την οργάνωση από τηλεφωνικές επικοινωνίες του με μέλη της Χ.Α., οι οποίες προέκυψαν από την άρση τού απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Η ανθυπαστυμόνος, που εμπλέκεται επίσης στην υπόθεση, παρουσιάστηκε μόνη της στην υπηρεσία της, στην Ασφάλεια Πειραιά.
Ο συνολικός αριθμός των εκδοθέντων ενταλμάτων σύλληψης είναι 32 και από αυτά έχουν εκτελεσθεί έως στιγμής τα 19.
Προηγήθηκε πόρισμα εννέα σελίδων, το οποίο παρέδωσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτ. Κουτζαμάνη, ο αντεισαγγελέας του ΑΠ, Χαρ. Βουρλιώτης, και στο οποίο γίνεται αναδρομή στην πορεία της εγκληματικής οργάνωσης, που αποτελείτο από μέλη της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με το πόρισμα, διευθύνων της οργάνωσης η οποία ήταν σε δράση φέρεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Επίσης, στο πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου περιγράφονται κακουργηματικές πράξεις που αφορούν σε πέντε ανθρωποκτονίες σε όλη την Ελλάδα, βομβιστικές επιθέσεις στην περιοχή του Βόλου, σωρεία άλλων ποινικών αδικημάτων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Στο πόρισμα «φωτογραφίζονται» και άλλα πρόσωπα, η συμμετοχή των οποίων θα διερευνηθεί κατά την ανακριτική διαδικασία.
Την επ’ αυτοφώρω σύλληψη βουλευτών όταν διαπράττουν κακουργήματα προβλέπει η εγκύκλιος του πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, που ισχύει από το Σεπτέμβριο του 2012.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ανωτάτου Εισαγγελικού Λειτουργού, το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση είναι διαρκές και όχι στιγμιαίο, ενώ τα αστυνομικά όργανα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν ακόμα και αν δεν έχει αρθεί η βουλευτική ασυλία τους, έτσι ώστε να εμποδίσουν βουλευτές να διαπράξουν ποινικά αδικήματα.
Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η άδεια της Βουλής απαιτείται όταν οι βουλευτές διαπράττουν αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος.
Ο κ. Τέντες είχε εκδώσει την επίμαχη εγκύκλιο λόγω της έξαρσης «του φαινομένου επιθέσεων, βιαιοπραγιών και διενέργειας ελέγχων σε αλλοδαπούς μετανάστες, σε σχέση με τη νομιμότητα της εισόδου και διαμονής αυτών στη χώρα, καθώς και της ασκήσεως εμπορικής δραστηριότητας ορισμένων από αυτούς, από οργανωμένες ομάδες πολιτών», στις οποίες «πολλές φορές συμμετέχουν και μέλη του Κοινοβουλίου».
Σε κατάσταση πανικού η Χρυσή Αυγή
Πανικόβλητη ήταν η αντίδραση της Χρυσής Αυγής:
Στο site της οργάνωσης η είδηση αναρτήθηκε ως εξής: «Ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος συνελήφθη και τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις βουλευτές και περίπου τριάντα στελέχη έχουν οδηγηθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής μετά από εντάλματα που εκδόθηκαν για “εγκληματική οργάνωση”. Καλούνται όλοι οι Συναγωνιστές σε συμπαράσταση διαμαρτυρίας απέναντι σε μια παράνομη και πρωτοφανή απόφαση.
Σχεδόν ταυτόχρονα άρχισαν σύμφωνα με πληροφορίες, να αποστέλλονται sms προς μέλη και στελέχη της οργάνωσης αναφέροντας: ««Προσοχή! Έκτακτο! Καλείστε άπαντες να στηρίξετε τον ηθικό και δίκαιο αγώνα μας ενάντια στο διεφθαρμένο σύστημα! Άπαντες στα γραφεία μας στην λεωφόρο Μεσογείων»
Δεν χάνουν τη βουλευτική ιδιότητα οι συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής
Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, διατηρούν τη βουλευτική ιδιότητα ακόμη και μετά τη σύλληψή τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Τη βουλευτική ιδιότητα χάνει βουλευτής μόνο αν υπάρξει απόφαση της δικαιοσύνης για στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Για το σενάριο της παραίτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής που συντηρεί τα τελευταία 24ωρα ο κ. Μιχαλολιάκος, ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι κάθε βουλευτής μπορεί οποτεδήποτε να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα με γραπτή δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής. Η πλήρωση των βουλευτικών εδρών που χηρεύουν γίνεται σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Τη θέση των παραιτηθέντων βουλευτών καταλαμβάνουν οι αναπληρωματικοί τους εκτός και αν δηλώσουν γραπτώς ότι δεν επιθυμούν τη βουλευτική ιδιότητα.
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2013, 09:16