“Επιχειρήσεις εκκένωσης πλήθους”, “αποτροπή σύγκρουσης”, όπως και “διαχωρισμός αντιμαχόμενων μερών” είναι μεταξύ των αποστολών της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας που δραστηριοποιείται σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, αυτό το χαρακτήρα είχε η άσκηση “Καλλίμαχος”, η οποία διεξήχθη την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011, στο στρατόπεδο “Κορομηλά”, στην Αργυρούπολη του Δήμου Κιλκίς.
Η σχετική δραστηριότητα, η οποία έτυχε ευρείας δημοσιότητας μέσω δημοσιευμάτων και αναρτήσεων στο διαδίκτυο, ενώ έγινε και αντικείμενο αντιπαραθέσεων στη Βουλή, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της εκπαίδευσης του προσωπικού της Ταξιαρχίας, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αποστολή του σε περίπτωση ενεργοποίησης του Σχηματισμού Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης HELBROC 4.
Όπως αναφέρουν αξιόπιστες στρατιωτικές πηγές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011 τίθεται σε κατάσταση ετοιμότητας ο Σχηματισμός Μάχης της Ε.Ε. HELBROC 4, στον οποίο συμμετέχουν Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρος, και η χώρα μας θεωρείται κατά τη σχετική ορολογία “κράτος-πλαίσιο”.
Κατά τις ίδιες πηγές τα είδη των αποστολών, τις οποίες μπορεί να εκτελέσει ένας Σχηματισμός Μάχης στο πλαίσιο των Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Πρόληψη Κρίσης (Conflict Prevention), ο Διαχωρισμός Αντιμαχομένων, η Σταθεροποίηση, Ανοικοδόμηση και Παροχή Στρατιωτικών Συμβουλών σε Τρίτες Χώρες (Stabilization, Reconstruction and Military Advice to Third Countries), οι Επιχειρήσεις Εκκένωσης (Evacuation Operations) και η Παροχή Βοήθειας σε Ανθρωπιστικές Επιχειρήσεις (Assistance to Humanitarian Operations).
Η ΕΕ, στο πλαίσιο της έγκαιρης αντιμετώπισης των απειλών και της αποτελεσματικής διαχείρισης των κρίσεων, αποφάσισε το 2003 τη δημιουργία ευέλικτων και ταχυκίνητων στρατιωτικών τμημάτων, γνωστά ως “Battle groups”, κάτι αντίστοιχο των Response Forces του NATO (NRF). Στις 2 Οκτωβρίου 2006, εγκρίθηκε από τη Στρατιωτική Επιτροπή το “BG Concept”, το οποίο αποτελεί το βασικότερο κείμενο, στο οποίο στηρίζεται η λειτουργία των Σχηματισμών Μάχης.
Στο BG Concept, καταγράφεται η φιλοδοξία της ΕΕ να λαμβάνει την απόφαση εκτέλεσης μιας επιχείρησης ταχείας αντίδρασης (council decision to launch the operation), εντός πέντε ημερών από την έγκριση της Βασικής Αντιλήψεως για τη Διαχείριση Κρίσεων (Crisis Management Concept – CMC). Τα ευέλικτα και ταχυκίνητα στρατιωτικά τμήματα (Battle groups) θα πρέπει ακολούθως, να έχουν ετοιμότητα 10 ημερών για ανάπτυξη στην περιοχή επιχειρήσεων (και για την εκτέλεση της αποστολής), από την ημέρα που θα ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο της ΕΕ για την έναρξη μιας επιχείρησης -ή συνολικά εντός 15 ημερών από την έγκριση της Βασικής Αντιλήψεως για τη Διαχείριση Κρίσεων (CMC).
Επίσης, με βάση τις προβλέψεις του BG Concept, τα ευέλικτα και ταχυκίνητα στρατιωτικά τμήματα (BGs), θα πρέπει να έχουν δυνατότητα δράσης και εκτέλεσης αρχικών επιχειρήσεων, για διάρκεια 30 ημερών, οι οποίες θα μπορούν να επεκταθούν στις 120 ημέρες, εφόσον ανεφοδιαστούν κατάλληλα. Μπορεί δε, να αναπτυχθούν σε απόσταση 6 χιλιάδων χιλιομέτρων από τις Βρυξέλλες. Είναι σχεδιασμένα για ένα εύρος πιθανών αποστολών που αναφέρθηκαν παραπάνω και έχουν σύνθεση περίπου 1.500 ανδρών.
Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία
H 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί συνέχεια του 71 Συντάγματος Πεζικού (ΣΠΖ). Το 71 ΣΠΖ συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 1940 στη Δράμα και διαλύθηκε τον Ιούνιο του 1954. Τον Δεκέμβριο του 1967 συγκροτήθηκε εκ νέου και ύστερα από διάφορες μετακινήσεις και μετονομασίες, τον Αύγουστο του 1989, μεταστάθμευσε στη Νέα Σάντα υπό την 1η Μεραρχία Πεζικού (ΜΠ). Τον Αύγουστο του 1993, αποφασίστηκε η αναδιοργάνωσή της σε 71 Ταξιαρχία Πεζικού (ΤΑΞΠΖ) με πλήρη ενεργοποίησή της από την 1η Ιανουαρίου 1995.
Από 1ης Ιανουαρίου ’98 υπήχθη οργανικά στο Β’ Σώμα Στρατού (ΣΣ). Την 1η Δεκεμβρίου 2000, αποφασίστηκε η αναδιοργάνωση της Ταξιαρχίας, και στις 27 Οκτωβρίου 2001, σε ειδική τελετή, η 71 ΤΑΞΠΖ, μετονομάστηκε σε Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία. Από τις 26 Σεπτεμβρίου 2005, έχει τεθεί υπό Διοικητική Διοίκηση στην 1η ΜΠ, και Επιχειρησιακό Έλεγχο στο Β’ ΣΣ.
Αποστολές της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας είναι :
-Να εκπαιδεύει το προσωπικό και να συντηρεί το υλικό των Μονάδων της στην ειρήνη.
-Να διοικεί, να ελέγχει και να συντονίζει τις επιχειρήσεις της Ταξιαρχίας και των Μονάδων που της διατίθενται στον πόλεμο.
Ως Σχηματισμός Μάχης στο πλαίσιο των Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης της ΕΕ:
-Να συγκροτηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Σάντας (Assembly Αrea),
-Να κινηθεί προς τους χώρους επιβίβασης /φόρτωσης.
-Να αναπτυχθεί στην περιοχή επιχειρήσεων (Deployment in JOA),
-Να εκτελέσει το σύνολο των αποστολών του Σχηματισμού Μάχης που αφορούν: Επιχειρήσεις Εκκένωσης Πλήθους, Παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Αποτροπή Σύγκρουσης, Διαχωρισμό Αντιμαχομένων Μερών στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ
-Να αναδιπλωθεί και να επανέλθει στις αρχικές του θέσεις μετά τη λήξη της αποστολής.
Π. Μπεγλίτης: Απεύθυνες και προσβλητικές οι αναφορές σε ασκήσεις «εσωτερικής καταστολής»
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, αρνήθηκε ότι η άσκηση είχε οποιαδήποτε σχέση με σχέδια εσωτερικής καταστολής διαδηλώσεων και εξεγέρσεων και υπεραμύνθηκε του συνταγματικού ρόλου του στρατού που περιορίζεται στην εξωτερική ασφάλεια της χώρας.
Η πλήρης δήλωση του κ. Μπεγλίτη:
“Στις 4 Φεβρουαρίου 2011 διεξήχθη στο Κιλκίς άσκηση παρουσία παρατηρητών από 13 χώρες για την επιχειρησιακή προετοιμασία των δυνάμεων που μετέχουν στην ομάδα HELBROC η οποία έχει συγκροτηθεί από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόμοιες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν το 2004, 2007 και το 2008.
Η άσκηση ήταν ανοικτή στα τοπικά ΜΜΕ που κατέγραψαν και μετέδωσαν σχετικά στιγμιότυπα.
Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ζήτησε να ενημερωθεί για το σενάριο της άσκησης και έδωσε οδηγίες για την καλύτερη επιχειρησιακή και επικοινωνιακή διαχείριση παρομοίων θεμάτων στο μέλλον.
Είναι όμως προφανές και αυτονόητο για το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων ότι η αποστολή τους είναι η φύλαξη των συνόρων και η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και εν γένει της εξωτερικής ασφάλειας της χώρας.
Οι κάθε είδους κοινοβουλευτικές ή δημοσιογραφικές αναφορές σε δήθεν ασκήσεις «εσωτερικής καταστολής» είναι εντελώς ανεύθυνες και ατυχείς και προσβάλλουν το δημοκρατικό ήθος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η εξάσκηση της ικανότητας των μονάδων μας που μετέχουν σε μεγάλο αριθμό διεθνών αποστολών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να αντιμετωπίσουν διάφορες καταστάσεις κρίσης κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, είναι ζήτημα εξωτερικής αμυντικής πολιτικής και όχι ζήτημα ελληνικής εσωτερικής πολιτικής.
Είναι υποχρέωση όλων μας, όταν αναφερόμαστε στο συνταγματικό πλαίσιο της λειτουργίας των Ε.Δ. να είμαστε προσεκτικοί και ακριβείς στις εκφράσεις μας και να μην επιχειρούμε να εμπλέξουμε τις Ε.Δ. στην πολιτική συγκυρία για να εξυπηρετηθούν τρέχουσες ανάγκες του κομματικού λόγου.”
Διαβάστε επίσης: Άγνοια Μπεγλίτη για τη στρατιωτική άσκηση στο Κιλκίς