Στις επιδράσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, ως αιτίας αποσταθεροποίησης και δημιουργίας απειλών ασφαλείας στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα: «Παγκόσμιες Προκλήσεις: ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και Ε.Ε. στο νέο στρατηγικό πλαίσιο ασφάλειας», που διοργανώνει σήμερα και αύριο, το ινστιτούτο “Strategy International”.
«Όταν υπάρχει περιβαλλοντική κατάρρευση, υπάρχει και κοινωνική κρίση. Είτε πρόκειται για την ανεπάρκεια νερού, ανεπάρκεια τροφής, επιδημίες, φυσικές καταστροφές – και πολλά από αυτά είναι το ένα συνέπεια του άλλου – μπορούν να δημιουργηθούν κοινωνικές εκρήξεις, βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών και τεράστια προβλήματα ασφάλειας» τόνισε ο κ. Κουβέλης και συνέχισε:
«Όλοι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, όλες οι χώρες, για τα θέματα αυτά έχοντας το μυαλό μας στο μέλλον. Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ήδη».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προβλέψεις για την αύξηση του πληθυσμού των μεγαλουπόλεων γύρω από τη Μεσόγειο, την αλόγιστη χρήση φυσικών πόρων και τις έντονες μεταναστευτικές πιέσεις και ροές που δημιουργεί η φτώχια, η αλλαγή του κλίματος, οι πόλεμοι και άλλες απειλές και υπογράμμισε ότι όλα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν όταν γίνεται λόγος «για το κόστος, το μέλλον και την ποιότητα της ανάπτυξης που επιδιώκουμε» και «πώς αυτή μεταφράζεται οικονομικά και κοινωνικά». Ο κ. Κουβέλης, επικαλούμενος απόψεις ειδικών, επεσήμανε ότι «έως το 2050 πάνω από 200 εκατομμύρια, έως ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα γίνουν πρόσφυγες εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής» και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα συνεργάζεται στενά με διεθνείς οργανισμούς και παίρνει πρωτοβουλίες για να προωθηθούν «πράσινες» λύσεις, που θα συντελούν στην πρόληψη δυσάρεστων εξελίξεων στο διεθνές σύστημα ασφάλειας, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή».
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας του συνεδρίου κατέθεσαν τις απόψεις τους διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί, καθώς και πρόξενοι ξένων χωρών στην Θεσσαλονίκη (των ΗΠΑ, Κάθριν Κέι, της Γαλλίας, Κριστιάν Τιμονιέ, της Τουρκίας, Χουσείν Οζντεμίρ και της Βουλγαρίας, Χαριζάν Χαριζάνοφ), εστιάζοντας στις νέες προκλήσεις (τρομοκρατία, προσφυγιά, διεθνές έγκλημα, κ.α.) και τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των υπερεθνικών οργανισμών και χωρών για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στον πλανήτη και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή.