Με το πρώτο κρύο μαζεύτηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να συζητήσουν πάλι για την αιθαλομίχλη. Υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη, συνεδρίασε σήμερα, για πρώτη φορά, η νεοσυσταθείσα Συντονιστική Διυπουργική Ομάδα προκειμένου να δρομολογηθούν δράσεις για την «έγκαιρη», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης, ενόψει της χειμερινής περιόδου.
«Έγκαιρη» βεβαίως θα ήταν η δράση αν εφαρμοζόταν την κατάλληλη στιγμή, χωρίς καθυστέρηση, δηλαδή από τον περυσινό χειμώνα, οπότε τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας είχαν πνιγεί στον καπνό.
Στις αρχές Οκτωβρίου, όταν τα πρώτα τζάκια άρχιζαν ήδη να φουντώνουν στη Βόρεια Ελλάδα, όπως και στα βόρεια προάστια της Αττικής, οι συσκέψεις για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση βιομάζας έπρεπε να έχουν τελειώσει. Και να έχουν προχωρήσει οι δράσεις για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης.
Παρόλα αυτά η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, μόλις σήμερα παρουσίασε στον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού του κυβερνητικού έργου, κ. Δημήτρη Βαρτζόπουλο και σε εκπρόσωπους των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης που εκπόνησε το ΥΠΕΚΑ.
Ομάδες εργασίας
Σύμφωνα με το υπουργείο, έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας που επεξεργάζονται προτάσεις εκτάκτων μέτρων καθώς και τις λεπτομέρειες για την καθιέρωση υποχρέωσης ελέγχου δοκιμής σε λέβητες στερεών βιοκαυσίμων όσον αφορά τις εκπομπές καυσαερίων.
Επίσης έχει εκδοθεί Απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου (198/30.9.2013) για τη θέσπιση προδιαγραφών των καυσίμων στερεής βιομάζας για μη βιομηχανική χρήση.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη σύσκεψη, ο έλεγχος και η εποπτεία της αγοράς σε όλα τα στάδια αποτελεί σημαντικό προληπτικό μέτρο για την αποφυγή επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης την ερχόμενη χειμερινή περίοδο.
Παρουσίασαν μάλιστα, τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο χειμώνα το υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία είχε καταδείξει ποσοστό παραβατικότητας 60% σε εναλλακτικές συσκευές θέρμανσης (π.χ. σόμπες πέλετ, τζάκια, οικιακοί λέβητες στερεών καυσίμων, θερμοπομποί κ.λπ.).
Για τον έλεγχο των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και παραπλανητικών ισχυρισμών στις συσκευές αυτές έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
Τους αντίστοιχους ελέγχους στα καύσιμα στερεής βιομάζας διενεργούν η Υπηρεσία Ελέγχου Αγοράς (ΥΠΕΑ) της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, καθώς και οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Ανάπτυξης (Τμήματα Εμπορίου) ενώ τις αναλύσεις των δειγμάτων που λαμβάνονται κάνει το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Για την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ με εκπροσώπους όλων των Περιφερειών της χώρας, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων σε εστίες καύσης, εναλλακτικές συσκευές θέρμανσης και καύσιμα στερεής βιομάζας, καθώς και για τη λήψη εκτάκτων μέτρων, εάν απαιτηθεί, από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Αν και με τόσες συσκέψεις, Επιτροπές και ομάδες εργασίας, το πιθανότερο είναι ότι θα τους προλάβει και φέτος η αιθαλομίχλη.