Στο Ισραήλ με τα ενεργειακά στην ατζέντα

Ενεργειακά ζητήματα κυριαρχούν στην ατζέντα της επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

 

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ξεκίνησε με επίσκεψη στο Μουσείο Ολοκαυτώματος όπου είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο των Επιζώντων Ελληνικής Καταγωγής. Ο κ. Σαμαράς κατέθεσε στεφάνι, μίλησε με τον πρόεδρο των Επιζώντων του Ολοκαυτώματος και υπέγραψε στο βιβλίο προσωπικοτήτων κλείνοντας το μήνυμά του ποτέ ξανά.

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Παράλληλα, θα γίνονται και οι συναντήσεις ελλήνων και ισραηλινών υπουργών, ενώ θα ακολουθήσει η υπογραφή δέκα συμφωνιών και πρωτόκολλων συνεργασίας.

 

Τις πιο σημαντικές συμφωνίες θα υπογράψουν ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης. Στην αποστολή συμμετέχουν ακόμη, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλονγιάννη.

 

Τα μέλη των δύο υπουργικών συμβουλίων θα έχουν κοινό γεύμα το μεσημέρι.

 

Στις 15:00, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και μία ώρα αργότερα με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

 

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή του και τον χαιρετισμό που θα απευθύνει στο εναρκτήριο δείπνο του Ελληνο-Ισραηλινού φόρουμ.

 

Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει το βράδυ για την Αθήνα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο της συμφωνίας συνεργασίας που πρόκειται να υπογράψει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, περιλαμβάνεται η ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο.

 

Η συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπει την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς:

 

– Ερευνών για ορυκτούς πόρους και υδρογονάνθρακες με έμφαση στο φυσικό αέριο.

 

– Ανανεώσιμων Πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας.

 

– Ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας.

 

– Εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια και ιδιωτικές κατοικίες.

 

Προβλέπεται, επίσης, η αδελφοποίηση πόλεων των δύο χωρών με στόχο την μεταξύ τους συνεργασία σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας σε Δημοτικά κτίρια και επιχειρήσεις.

 

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Αύγουστο Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν ήδη υπογράψει τριμερές μνημόνιο κατανόησης για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας (Ενεργειακές Υποδομές, Έρευνα και Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φυσικοί Πόροι) αλλά και της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων.

 

Στο Ισραήλ όπως και την Κύπρο, όπως είναι γνωστό, έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου ενώ και στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει αντίστοιχες έρευνες για υδρογονάνθρακες, τόσο σε θαλάσσιες (Ιόνιο και νότια της Κρήτης) όσο και σε χερσαίες περιοχές. Επίσης, έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για τον τρόπο και την οδό διαμετακόμισής των ενεργειακών πόρων που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδος.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν δηλώσει με κοινή διακήρυξη την υποστήριξή τους στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφορικής ισχύος 2000 μεγαβάτ που θα συνδέει τις τρεις χώρες («Eurasia Interconnector»), σχέδιο το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιλαμβάνει στο τελευταίο τμήμα του τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Επίσης, στις εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά του φυσικού αερίου εκτός από την υγροποίηση και τη μεταφορά του σε μορφή LNG με πλοία, περιλαμβάνεται η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού και πάλι μέσω Κρήτης προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013, 08:17

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ