Για να προχωρήσουμε στο δεύτερο κύκλο κινητικότητας, θα πρέπει να έχει προηγηθεί αξιολόγηση δομών από τις οποίες θα προέλθουν οι 12.500 εργαζόμενοι, δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας από ραδιοφώνου, διευκρίνισε πως αυτό σημαίνει πως θα εντοπιστούν πλεονάζουσες θέσεις που θα καταργηθούν, αφού πρώτα έχουν προκύψει τα σχέδια στελέχωσης.
Ως γνωστόν, το αρμόδιο υπουργείο έχει ζητήσει παράταση για το δεύτερο κύμα κινητικότητας και, όπως είπε ο κ. Μητσατάκης, αναμένει την απάντηση της τρόικας, καθώς «η προθεσμία του Δεκεμβρίου είναι ασφυκτική».
Γενικότερα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «δεν είναι Υπουργείο κινητικότητας και απολύσεων». «Το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι ευρύτερο και σύνθετο, η κινητικότητα αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος αυτής της προσπάθειας, και αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές στην Τρόικα», επεσήμανε.
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε γνωστό πως σε μελέτη που γίνεται σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 4.000 διοικητικά βάρη, σε 13 τομείς οικονομικής δραστηριότητας, διαβεβαιώνοντας πως «πολλά είναι περιττά και θα καταργηθούν».
Γνωστοποίησε ακόμη πως εξετάζεται ένας ανοιχτός τρόπος επιλογής γενικών γραμματέων υπουργείων και διευθυντών μεγάλων οργανισμών του Δημοσίου. «Μελετούμε διαδικασίες που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, η τελική αξιολόγηση των προτάσεων που θα κατατεθούν πρέπει να είναι αξιοκρατική», είπε ο κ. Μητσοτάκης.