Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ο διορισμός του Κ. Μανιατόπουλου ως προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ. Υπέρ ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ λευκό ψήφισε η ΔΗΜΑΡ.
Παρεμβαίνοντας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε να συζητά την έκδοση ομολόγων τύπου Μπαλαντίρ. Τα ομόλογα πήραν το όνομά τους από τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Ζιπέ στη Γαλλία και το χαρακτηριστικό τους ήταν ότι οι κάτοχοί τους μετά την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου, μπορούσαν να τα μετατρέψουν σε μετοχές, των επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούσε η κυβέρνηση μέσω χρηματιστηρίου. «Θα τα σκεφτούμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Αντίθετα για το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου με ρήτρα γης, για το οποίο ρωτήθηκε από την Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε πως «δεν τα έχουμε σκεφτεί».
Ο υπουργός θεωρεί ότι «σε πολύ μεγάλο βαθμό το νέο αναπτυξιακό πρότυπο που επιδιώκουμε για τη χώρα, σχετίζεται με τα ακίνητα του δημοσίου» και επεσήμανε ότι «σήμερα η αναξιοποίητη γη που είναι στα χέρια του Δημοσίου προσφέρει λύση για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και την ανάπτυξη».
Σημείωσε ότι πάνω από το 80% της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ αφορά γη, και μάλιστα «συνήθως καταπατημένη», και μόνο το 20% αφορά εταιρείες. «Έχουμε μεγάλη ακίνητη περιουσία στα χέρια μας. Αυτή είναι η λύση του προβλήματός μας. Το να έχουμε παντελώς αναξιοποίητες εκτάσεις είναι η λύση που έχουμε στα χέρια μας. Να ξεκαθαρίσουμε γρήγορα τη γη για να λύσουμε το δημόσιο χρέος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
Από την πλευρά του ο Κ. Μανιατόπουλος ζήτησε «το ξεπουλώ να το βγάλουμε από τη λογική μας» και δήλωσε ότι «στόχος είναι το δημόσιο συμφέρον» και «θα εφαρμόσω την πολιτική της κυβέρνησης, όχι ξεπούλημα». «Η εποχή είναι δύσκολη. Δεν είναι εποχή πωλητών. Είναι εν υπνώσει η αγορά. Αυτός είναι ο βασικότατος λόγος που και το ΤΑΙΠΕΔ δεν πήγε ως τώρα σύμφωνα με το πρόγραμμά του. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε μια αγορά που έχει προβλήματα, όλοι είναι επιφυλακτικοί, όχι μόνο στην Ελλάδα, υπάρχει γενικευμένο πρόβλημα», είπε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο Κ. Μανιατόπουλος σημείωσε πως «ένα αγαθό που δεν αξιοποιείται, τελικά γίνεται αντικείμενο αντικοινωνικής δράσης» και επικαλέσθηκε την εμπειρία του από την ΕΤΑΔ. «Όσο δεν πουλάμε και δεν νοικιάζουμε τα ακίνητα, επωφελούνται τα παράσιτα της κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το κόστος της αδράνειας είναι το μεγαλύτερο κόστος. Το να μην πράττεις δεν είναι σκάνδαλο είναι έγκλημα. Ο φόβος της υπογραφής είναι κάτι μεγάλο. Δεν σκοπεύω να κάνω κάτι που ξεπερνά τη νομιμότητα ή τη διαφάνεια. Λάθη θα κάνω».
Αναφερόμενος σε επιμέρους θέματα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι «Οι λιμενεργάτες έπαιρναν υπέρογκες αμοιβές. Δόξα τω θεώ που ήρθε η Cosco», ότι «και οι τοπικές κοινωνίες κάπου υπερβάλλουν, καταστρέφουν, από την έλλειψη συνεννοήσεως και αντίληψης», ενώ σημείωσε πως «δεν νοείται να κλείσουν τοπικά αεροδρόμια».
Για να δείξει την κατάσταση στην αγορά ο Κ. Μανιατόπουλος αναφέρθηκε και στην ΔΕΠΑ λέγοντας ότι «προσπάθησε η χώρα να πωλήσει τη ΔΕΠΑ, ήρθε μόνο ένας αγοραστής. Μας χόρεψαν στο ταψί επί μήνες, άλλαξαν τους όρους του διαγωνισμού και τελικά απεσύρθησαν. Φταίνε οι Ρώσοι, η Ε.Ε. Η αγορά που ήτανε; Ήρθε κανένας; Άρα είναι κάτι στραβό».