Η Ελλάδα είναι ένα εργαστήριο, όπου δοκιμάστηκε η αντοχή του ευρώ και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και όπου επίσης δοκιμάζεται η αντοχή των δημοκρατικών θεσμών, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο συνέδριο του ΕΚΕΜΕ/TEPSA, που οργανώνεται ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.
Αναφερόμενος στην ελληνική προεδρία, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως θα συμπέσει με την αρχή της εξόδου από την κρίση έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης και ενώ ήδη η Ελλάδα παρουσιάζει διαρθρωτικό πλεόνασμα.
«Και η επιδίωξη να φανούν τα πρώτα δείγματα της αλλαγής», υπογράμμισε, «δεν είναι απλά ένας φιλόδοξος στόχος, είναι ένας ζωτικά αναγκαίος στόχος».
Στη διάρκεια της κρίσης, παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος, στο επίπεδο της ΕΕ διαπιστώθηκαν μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα, πολιτικά ελλείμματα, αλλά και ορισμένες προκλητικές ανισότητες. «Το κόστος του χρήματος και το κόστος της ενέργειας αναπαράγουν τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν», πρόσθεσε.
«Κοντά σε όλα αυτά, η Ελλάδα βρέθηκε συχνά «υπό την πίεση του συσχετισμού δυνάμεων, σε μια συγκυρία που ήταν πάντα απειλητική, με το ΔΝΤ εγκατεστημένο στην καρδιά της Ευρωζώνης και την τρόικα να διαδραματίζει τον πρωτεύοντα ρόλο, ενδεικτικό της υποβάθμισης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συμπλήρωσε.
Συνεχίζοντας ανέφερε πως οι προϋποθέσεις της αλληλεγγύης ήταν πολύ σκληρές ενώ το σχέδιο Α’ που προκρίθηκε ήταν οδυνηρό και άνισο.
Αναφερόμενος σε εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, τόνισε ότι «ο γερμανός φορολογούμενος δεν έχει πληρώσει τίποτα για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης».
Όταν η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι δεν θα πάρουμε νέα μέτρα, το εννοεί απολύτως, διότι κανείς δεν αντέχει πλέον επιπρόσθετα μέτρα, διαμήνυσε. «Λέμε ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές, λέμε όχι στην αμφιθυμία. Η ανακύκλωση της αβεβαιότητας υπήρξε ο χειρότερος πολλαπλασιαστής στην ελληνική κρίση», πρόσθεσε.
Στην ελληνική προεδρία, συνέχισε, θα πρέπει να διατυπωθεί μια νέα αφήγηση για την Ευρώπη, θα πρέπει να επιστρέψουμε πίσω στα βασικά, να μιλήσουμε για πολυφωνία, ανεκτικότητα, να ορθώσουμε τις αντιστάσεις μας στις ρατσιστικές αντιλήψεις, διότι, όπως πίσω από τον ευρωσκεπτικιστή δεν μπορεί να κρυφτεί ένας δολοφόνος, έτσι και πίσω από την κρίση δεν μπορεί να κρυφτεί η βία.
Σε ό,τι αφορά στις οικονομικές προκλήσεις της Ευρώπης, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι για να υπάρξει μια νέα ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, απαιτείται μια άλλη αντίληψη για τον προϋπολογισμό και την κατανομή.
Αναφερόμενος στην τραγωδία της Λαμπεντούζα, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε ότι η ελληνική προεδρία βρίσκεται σε επαφή με την επόμενη ιταλική προεδρία ώστε το 2014 να είναι «Μεσογειακό έτος» και να προωθηθεί μια ολοκληρωμένη οριζόντια θαλάσσια πολιτική, με τη συνδρομή της αρμοδίου επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη.
Τέλος εν όψει των ευρωεκλογών, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη «μονομέτωπου αγώνα κατά του νεοναζισμού» υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί να τίθεται στο ίδιο επίπεδο η αντίσταση στον ναζισμό και το μνημόνιο».