Σε λαϊκή κινητοποίηση για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ΚΟ του ομάδας.
Μεταξύ των άλλων επισημάνθηκε η στροφή της Επιτροπής στο συγκεκριμένο θέμα, βάσει απάντησης που έδωσε στις αρχές Αυγούστου ο επίτροπος κ. Ολι Ρεν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή. Την ίδια στιγμή διατυπώθηκε εκ νέου η απειλή για λογοδοσία όσων εμπλακούν σε τέτοιου είδους αποφάσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Για το θέμα μίλησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Νάντια Βαλαβάνη και κκ. Απ. Αλεξόπουλος, Δ. Στρατούλης, Μαν. Γλέζος καθώς και ο συντονιστής της Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ, κ. Β. Τσόκαλης.
Ο κ. Αλεξόπουλος ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι «το νερό αντιμετωπίζεται ως ένα εμπορικό προϊόν, ως άλλη μια ευκαιρία για κερδοφορία και πλουτισμό μιας χούφτας μεγάλων εταιρειών, που με τη βοήθεια και την πίεση που ασκούν σε χρεωμένες και μη χρεωμένες χώρες, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, δρομολογούν και επιβάλλουν την ιδιωτικοποίηση του νερού και των υπηρεσιών αποχέτευσης του νερού».
Εθεσε το ζήτημα των χρεών, ύψους 600 εκατ. ευρώ του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και σημείωσε πως «αν πωληθεί η ΕΥΔΑΠ – σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Σεμέτα σε αντίστοιχη ερώτηση του Ευρωβουλευτή μας κ. Χουντή- ο αγοραστής πρέπει να λάβει μέσα σε ενενήντα ημέρες τις τεράστιες μη αμφισβητούμενες οφειλές του Δημοσίου και των Δήμων».
Στην παρέμβασή της, η κυρία Βαλαβάνη τόνισε πως ο Επίτροπος κ. Ολι Ρεν στις 9 Αυγούστου, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουντή, ανέφερε: «Η επιτροπή έχει ήδη δηλώσει ότι δεν έχει πολιτική που να υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσης και έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης και θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση σ’ αυτόν τον ευαίσθητο τομέα».
Παρά ταύτα, επισήμανε η κυρία Βαλαβάνη, στον αντίποδα αυτής της αλλαγής στάσης, «η επιτροπή μέσω της τρόικας έχει επιβάλει και η ελληνική Κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την πώληση των δυο μεγαλύτερων δημόσιων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ως μνημονιακό όρο».
Προσέθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο κύμα αποϊδιωτικοποίησης και επαναδημοτικοποίησης του νερού, που στην Ευρώπη, το οποίο όπως είπε ξεκίνησε από το Παρίσι και σήμερα βρίσκει το Βερολίνο στην τελευταία φάση πλήρους επαναδημοτικοποίησης του νερού του, ενώ προσέθεσε: «Παράλληλα, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών, με τη σωστή quota που χρειάζεται για κάθε χώρα, από την πρωτοβουλία «Right2water», με κεντρικό σύνθημα “το νερό δεν είναι για πούλημα”, οι οποίες υπογραφές- με τη συγκεκριμένη σύνθεση που έχουν- συνιστούν νόμιμο αίτημα για δημοψήφισμα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το νερό. Ταυτόχρονα, όμως, στις χώρες σε καθεστώς μνημονίου, τις οποίες εκβιάζει ασύστολα, το νερό ιδιωτικοποιείται».
Καταλήγοντας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Ζητούμε από την Κυβέρνηση να κάνει το αυτονόητο, να θεωρήσει ότι οι δεσμευτικές δηλώσεις των κυρίων Μπαρνιέ και Ρεν δεσμεύουν την πολιτική και της τρόικας στην Ελλάδα», καθώς και ότι: «Το κίνημα για το νερό της Θεσσαλονίκης είναι μια μεγάλη προειδοποίηση για όλους. Ποτέ, εγώ τουλάχιστον, δεν έχω δει όλα αυτά τα χρόνια τόσους πολλούς φορείς, τόσες πολλές συλλογικότητες, ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση αυτών που συμμετέχουν, να δηλώνουν με τέτοια ομοφωνία ότι θα αντιπαλέψουν την υπόθεση ιδιωτικοποίησης του νερού».
Ο κ. Στρατούλης είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει και θα κάνει ό,τι μπορεί «για να αναπτυχθεί ένα μεγάλο και αποτελεσματικό λαϊκό κίνημα, που θα αποτρέψει τις προωθούμενες από την κυβέρνηση σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, υποδομών, εκτάσεων και ακινήτων» και προσέθεσε: «Ο αγώνας κατά των ιδιωτικοποιήσεων, στον οποίο θα αξιοποιήσουμε όλα τα κινηματικά και πολιτικά εργαλεία, μεταξύ των οποίων το δημοψήφισμα, τη συμμετοχή σε διεθνείς καμπάνιες κλπ, επιδιώκουμε να αποκτήσει παλλαϊκά χαρακτηριστικά. Επίσης, να συνδεθεί με την προσπάθεια συνολικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που απαιτεί ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο ένα ισχυρό, αποτελεσματικό, αποδοτικό, σύγχρονο και κοινωνικά ελεγχόμενο δημόσιο τομέα».
Τόνισε δε ότι «όσοι εμπλακούν στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου ζημιώνοντας το δημόσιο συμφέρον, θα λογοδοτήσουν όχι μόνο στο λαό αλλά και στη δικαιοσύνη».
Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μαν. Γλέζος ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τις κυβερνητικές αποφάσεις για εκποίηση δημόσιων κοινωνικών αγαθών όπως το νερό» και ότι «αύριο μια αριστερή κυβέρνηση θα τις ανατρέψει».
Εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι «εάν επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και την τρόικα να εκποιήσουν σε ιδιώτες την ΕΥΔΑΠ, τότε θα ξεπουλήσουν και τις πηγές του νερού και τον αέρα!»
Ο κ. Β. Τσόκαλης, συντονιστής της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ-ΕΥΔΑΠ είπε πως βασικός στόχος μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η δημόσια ΕΥΔΑΠ και ο κοινωνικός έλεγχος στη λειτουργία της, βάσει των εξής αρχών:
1. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, με συνταγματική κατοχύρωση του αποκλειστικά δηµόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των επιχειρήσεων υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης, σταδιακή επανάκτηση του 100% των μετοχών τους, με προοπτική την έξοδό τους από το χρηµατιστήριο.
2. Το καταστατικό της ΕΥΔΑΠ πρέπει να ορίζει µε σαφήνεια τις υποχρεώσεις και τα δικαιώµατα και γενικά τη σχέση της µε το κράτος, την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, στη βάση της λειτουργικής, διοικητικής και διαχειριστικής της αυτοτέλειας.
3. Διαμόρφωση ενός θεσµικού οργάνου κοινωνικού ελέγχου, µέσω του οποίου οι εργαζόμενοι και οι χρήστες των υπηρεσιών της επιχείρησης θα έχουν βαρύνοντα λόγο.
4. Η ΕΥΔΑΠ είναι υποχρεωµένη να διαθέτει συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, τουλάχιστον πενταετούς ορίζοντα, το οποίο θα προκύπτει από θεσµοθετηµένες διαδικασίες κοινωνικού και κοινοβουλευτικού διαλόγου, όχι μόνο με δείκτες κερδοφορίας, αλλά κοινωνικής αποτελεσματικότητας, ισόνομης πρόσβασης των χρηστών στις υπηρεσίες της, που θα διασφαλίζουν ταυτόχρονα την αειφορία και την επάρκεια των υδάτινων πόρων.
5. Η θεσµοθέτηση της δηµόσιας λογοδοσίας των διοικήσεων της επιχείρησης, µε ετήσιες απολογιστικές εκθέσεις τους στα όργανα κοινωνικού ελέγχου και στο Κοινοβούλιο.
6. Αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού της εταιρείας. Στοχευμένες και ενταγμένες στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάργηση των εργολαβιών για μόνιμες εργασίες της ΕΥΔΑΠ. «Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς, σταθερές σχέσεις εργασίας κατοχυρωμένες από ΣΣΕ», είπε.