Στο στόχαστρο της κυβέρνησης τίθενται χιλιάδες εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα του δημόσιου τομέα και στις επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία μάλιστα δεν κρύβει πλέον ότι ετοιμάζει το έδαφος για απολύσεις και ένταξη σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων από συγχωνεύσεις – καταργήσεις φορέων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην «ακτινογραφία» του προσωπικού (σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς, αγγίζει τα 50.000 άτομα) που υπάρχει στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και στις δημόσιες επιχειρήσεις που εποπτεύουν υπουργεία (εκτός των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο) και κυρίως στα ΝΠΙΔ και στις επιχειρήσεις των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σε έγγραφό του (10/10/.2013) καλεί με αυστηρή εντολή και μάλιστα υπό την απειλή πειθαρχικού ελέγχου για παράβαση καθήκοντος σε στελέχη και διοικητικούς υπαλλήλους που δεν ανταποκριθούν για την επίσπευση των διαδικασιών απογραφής του απασχολούμενου προσωπικού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα νομικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις των υπουργείων, των δήμων και των περιφερειών.
Μάλιστα το τελεσίγραφο του υπουργού θέτει ως καταληκτική προθεσμία τις 15 Οκτωβρίου. Ως τότε θα πρέπει οι αρμόδιοι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Διοικητικού / Προσωπικού:
– Να έχουν επιβεβαιώσει τα στοιχεία του Μητρώου Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου για όλους τους απογεγραμμένους υπηρεσιών του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, καθώς και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου στους δήμους και στις περιφέρειες.
– Να αποστείλουν αρχεία για την απογραφή των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και επιχειρήσεων των υπουργείων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Απειλή πειθαρχικών κυρώσεων
Ο κ. Μητσοτάκης σφίγγει τον κλοιό υπό την απειλή πειθαρχικών κυρώσεων (αυτοδίκαιη αργία, πειθαρχικός έλεγχος κ.τ.λ.) και θέτει προ των ευθυνών τους τους αρμοδίους για αυτές τις διαδικασίες.
Η εγκύκλιος με την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη (αριθμ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ. 81/77/οικ. 27519/10.10.2013) εκδόθηκε μόλις πριν από δύο ημέρες με τίτλο «Άμεση ενημέρωση των στοιχείων του Μητρώου Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου για όλους τους απογεγραμμένους και καταληκτική προθεσμία αποστολής αρχείων για την απογραφή των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και επιχειρήσεων των υπουργείων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Σε αυτήν επισημαίνεται ότι η ορθή συμπλήρωση και επιβεβαίωση των στοιχείων των απογεγραμμένων στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη των Διευθύνσεων Διοικητικού / Προσωπικού των υπηρεσιών του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, καθώς και των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ.
«Ως εκ τούτου οι αρμόδιοι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Διοικητικού / Προσωπικού θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι:
– Έχουν απογράψει όλους τους υπόχρεους σε απογραφή.
– Τα στοιχεία των απογεγραμμένων στο Μητρώο είναι πλήρη, έγκυρα και επικαιροποιημένα».
Ο υπουργός τονίζει ότι οι υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις ανωτέρω ενέργειες ως τις 15 Οκτωβρίου 2013. Και συμπληρώνει: «Η μη έγκαιρη εκπλήρωση των προαναφερόμενων υποχρεώσεων από τα αρμόδια όργανα ως την καταληκτική ημερομηνία συνιστά λόγο ελέγχου για την τέλεση του πειθαρχικού παραπτώματος της παράβασης του υπαλληλικού καθήκοντος βάσει του άρθρου 106 του Ν. 3528/2007, όπως ισχύει».
Δεν απέστειλαν στοιχεία
Η αποστολή στοιχείων θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τις 30 Αυγούστου, αλλά οι αντιδράσεις ήταν έντονες και το υπουργείο δεν κατάφερε να τα συγκεντρώσει στο σύνολό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ άλλων πάμπολλες Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) δεν απέστειλαν στοιχεία, όπως είχε ζητήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήδη από τον Ιούλιο (έγγραφο υπ’ αριθμ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ. 81/62/οικ. 19639/12.7.2013). Μάλιστα στις 5 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) με τον κ. Μητσοτάκη.
Μετά τη συνάντηση ανακοινώθηκε ότι ως προς την απογραφή συμφωνήθηκε να συμπληρωθεί φόρμα από τις ΔΕΥΑ την οποία θα στείλει η ΕΔΕΥΑ και θα περιλαμβάνει τον αριθμό των εργαζομένων/ΔΕΥΑ (χωρίς ονόματα), τις ειδικότητες, τις ανάγκες σε προσωπικό κάθε ΔΕΥΑ και την εργασιακή σχέση, καθώς και στοιχεία για την τιμολογιακή πολιτική και το κόστος ενέργειας.
Επομένως, όπως σημειωνόταν σε ανακοίνωση της Ενωσης, οι ΔΕΥΑ «δεν θα στείλουν τη φόρμα της απογραφής σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ. 81/62/οικ. 19639/12.7.2013 έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά θα πραγματοποιηθεί μια εσωτερική απογραφή από την οποία θα αναδειχθεί η σημερινή πραγματικότητα, ότι δηλαδή οι ΔΕΥΑ είναι υποστελεχωμένες».