Σε θετική κατεύθυνση είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ οι τροποποιήσεις στις οποίες ανακοίνωσε ότι προχωρά ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης για την αναστολή υπό προϋποθέσεις της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, είπε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.
Συγκεκριμένα ο κ. Βούτσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε: «Χθες το βραδυ κατατέθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών κάποιες τροποποιήσεις σε θετική κατεύθυνση με βάση και το δημόσιο διάλογο που έγινε, αλλά και τις συνεννοήσεις των κομμάτων. Ιδιαίτερα ως προς το ζήτημα να είναι η Βουλή απολύτως στο κέντρο για οποιαδήποτε σχετική απόφαση και, μάλιστα, αυτή να λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία στην ψηφοφορία. Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, υπάρχουν και επιμέρους άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα αυτό που λέγαμε να εφαρμόζεται η διακοπή χρηματοδότησης όταν η δίωξη στρέφεται κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης και μάλιστα σε περίπτωση άσκησης δίωξης και προφυλάκισης. Υπάρχουν επίσης κάποια άλλα θέματα που τα κρίνουμε θετικά και νομίζω ότι αυτό το κλίμα θα επικρατήσει και στην Ολομέλεια της Βουλής».
Ερωτηθείς για την τροπολογία που κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ σημείωσε πως δεν ξέρει οι βουλευτές της θα επιμένουν, εκτίμησε όμως πως δεν θα έχουν πρόβλημα τελικά. «Δεν εκτιμώ ότι σε κάποιο κρίσιμο ζήτημα θα έχουν διαφοροποίηση, θα δούμε…» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι τροποποιήσεις
Το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως σήμερα Πέμπτη θα κατατεθούν νομοτεχνικές βελτιώσεις στην τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης κομμάτων, που θα προβλέπουν ότι η εφαρμογή των διατάξεων αυτών:
– Θα αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας.
– Θα αφορά την «περίπτωση άσκησης δίωξης», αλλά και την περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος».
Θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης».
Η αναστολή της χρηματοδότησης, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, θα γίνεται μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία όλου του αριθμού των βουλευτών.
Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τη Χρυσή Αυγή
Η Χρυσή Αυγή πάντως επιδιώκει τη χρηματοδότησή της από το κράτος, καταθέτοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας για την τροπολογία περί αναστολής.
Την ένσταση υπογράφουν οι 15 μη προφυλακισμένοι βουλευτές με πρώτο υπογράφοντα τον Ηλ. Κασιδιάρη και δεύτερο τον Ηλία Παναγιώταρο.
Η Χρυσή Αυγή αναφέρει ότι το άρθρο 29 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει πως «τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το κράτος, για τις εκλογικές και λειτουργικές τους δαπάνες».
«Απαγορεύεται στον νομοθέτη να εισάγει τις λεγόμενες φωτογραφικές διατάξεις», επισημαίνουν και υποστηρίζουν ότι «η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί ωμή νόθευση της λαϊκής βούλησης και κατάλυση επί της ουσίας της λειτουργίας του πολιτεύματος».