«Περισσότερη λιτότητα θα βλάψει την οικονομία και θα ενισχύσει την ακροδεξιά» προειδοποιεί ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης και επισημαίνει ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας στη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών είναι μοναδικές στην Ευρώπη.
«Περισσότερη φορολόγηση και περικοπές μισθών και συντάξεων δεν μπορεί πλέον να αντέξει ο λαός μου. Αυτό το επιβεβαίωσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Μεγαλύτερη λιτότητα θα βλάψει την Ελλάδα και θα ενισχύσει την ακροδεξιά» δηλώνει ο κ. Μιχελάκης σε συνέντευξή του στη Nuernberger Zeitung, στο περιθώριο των εργασιών της 4ης Ελληνογερμανικής Εθνοσυνέλευσης που ολοκληρώνεται σήμερα στη Νυρεμβέργη.
Ο υπουργός Εσωτερικών αναγνωρίζει ότι υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνει προ καιρού, αλλά εξηγεί: «δεν γνωρίζω καμιά χώρα που έπρεπε να καταβάλει τέτοια προσπάθεια – ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες».
Ασκεί δε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως λέει, κάποιες αιτιάσεις των εταίρων υπήρξαν λανθασμένες και αναφέρει ενδεικτικά τον ΦΠΑ στο 23% για τις επιχειρήσεις εστίασης που ίσχυε στην Ελλάδα. «Δεχθήκαμε μεγάλες πιέσεις για να μην μειώσουμε αυτό το φόρο, η τρόικα δεν ήθελε αρχικά ούτε καν να εξετάσει το θέμα» σημειώνει και κάνει λόγο και για άλλες περιπτώσεις στις οποίες θεωρεί ότι η τρόικα επέδειξε πεισματική ή αντιπαραγωγική διάθεση, ενώ εμφανίζεται επικριτικός και σε ό,τι αφορά τις δομές της Ένωσης. «Η ΕΕ έκανε σοβαρά λάθη. Είναι μόνο νομισματική Ένωση, χωρίς κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Επίσης δεν υπάρχει κοινή εξωτερική πολιτική» δηλώνει. Όταν ανακαλύφθηκε αέριο στο Αιγαίο, «μια συγκεκριμένη χώρα ήγειρε αξιώσεις στα έσοδά μας. Ενδιαφέρεται η ΕΕ γι’ αυτό το ζήτημα;» τονίζει.
Ο κ. Μιχελάκης δεν βλέπει, ωστόσο, άλλη εναλλακτική εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ και, αναφερόμενος στους Γερμανούς ευρωσκεπτικιστές της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», οι οποίοι ζητούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κάνει λόγο για «όχι μόνο παράλογη, αλλά και εγκληματική» θέση, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν σαν να δημιουργείται ένα ντόμινο χωρίς ορατό τέλος.
Ερωτώμενος σχετικά με τις ελληνογερμανικές σχέσεις και την ένταση του πρόσφατου παρελθόντος, ο κ. Μιχελάκης αναφέρει ότι «ο ελληνικός λαός δεν έχει κανένα πρόβλημα με άλλους λαούς» και συνεχίζει: «Οι Έλληνες είναι ειρηνικός λαός και θέλουν να τους σέβονται οι άλλοι. Αυτό ισχύει τόσο για τους πολίτες όσο και για τους Έλληνες πολιτικούς». Για τις απεικονίσεις με αναφορές στο ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας, υπενθυμίζει ότι «υπήρξαν και στα γερμανικά ΜΜΕ ανάρμοστες απεικονίσεις» και τονίζει ότι η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί καλό μέσο για την απαλοιφή τέτοιων στερεοτύπων.
Σχετικά με τα θέματα επί των οποίων πραγματοποιείται ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ο κ. Μιχελάκης αναφέρεται στον τομέα της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, της ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας, της επαγγελματικής κατάρτισης και της διά βίου εκπαίδευσης, αλλά και σε αυτόν των πηγών ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων. «Η Γερμανία έχει εμπειρία στο θέμα και γνωρίζει ότι στα σκουπίδια υπάρχει χρυσάφι» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της διαφθοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο υπουργός Εσωτερικών εξηγεί ότι «η διαφθορά δεν είναι ο κανόνας» και περιγράφει τη λειτουργία του Ειδικού Σώματος Επιθεώρησης και την υποχρέωση δημοσίευσης των προϋπολογισμών κάθε αυτοδιοικητικού οργανισμού. «Παρ΄ όλα αυτά, η Ελλάδα εξακολουθεί να προβάλλεται ως μαύρο πρόβατο» παρατηρεί.
Ρεπορτάζ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση και τις εργασίες της διήμερης συνάντησης στη Νυρεμβέργη μετέδωσε σήμερα η Γερμανική Ραδιοφωνία, με αναφορά σε δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις, καθώς οι Γερμανοί εμφανίζονται να δίνουν συνεχώς συμβουλές στους Έλληνες. «Όταν οι πολίτες δουν ότι οι προτάσεις των Γερμανών εφαρμόζονται και αποφέρουν χρήματα, τότε θα αλλάξει το κλίμα» υποστηρίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Ο δήμαρχος Νυρεμβέργης, Ούλριχ Μάλι, από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της διμερούς συνεργασίας και απέδωσε την επιτυχία στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με την πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης, δεν επικρατεί διάθεση διδαχής και επίκρισης για τα κακώς κείμενα. Ο κ. Μάλι διαπιστώνει διαφορές στη νοοτροπία των δύο λαών, αλλά επισήμανε ότι μεταξύ των δημάρχων έχουν πραγματοποιηθεί ειλικρινείς συζητήσεις και έχουν ήδη δρομολογηθεί συνεργασίες σε πρακτικά θέματα, όπως για παράδειγμα, η διαχείριση απορριμμάτων και η προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων.