Μπαράζ αντιδράσεων στις δηλώσεις της τρόικα

«Τσουνάμι» αντιδράσεων έχουν προκαλέσεις οι δηλώσεις και οι συνεντεύξεις που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι της τρόικα -σε κυριακάτικες εφημερίδες- για εκποίηση δημόσιας περιουσίας ώστε να μειωθεί το χρέος.

 

Οι ίδιοι «έτρεξαν» με έκτακτη μεταμεσονύκτια ανακοίνωση να διορθώσουν και να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα ενώ απέδωσαν όλη αυτή τη «φαρσοκωμωδία» σε παρεξήγηση.

 

Κυβέρνηση: «εντολές παίρνουμε μόνο από τον λαό»


Η κυβερνητική αντίδραση, με σημαντική καθυστέρηση πολλών ωρών, σε όσα είπαν οι εκπρόσωποι της τρόικας ήρθε με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, ο οποίος έκανε λόγο «για απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι «έχουμε ανάγκη», τόνισε όμως πως «έχουμε και όρια. και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό».

 

Από τη Βέροια ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, δήλωσε ότι την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει εντολή σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικα να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή και να του δίνει μαθήματα.

 

«Κανείς απ’ όλους όσοι οφείλουν να συνδράμουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση δεν μπορεί να παρεξηγεί το ρόλο του. Ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας δεν έχει δώσει την εντολή ή την εξουσιοδότηση να του δίνει μαθήματα. Η ευθύνη μάς ανήκει αποκλειστικά και είμαστε σε θέση απέναντι στον ελληνικό λαό ανά πάσα στιγμή να αιτιολογήσουμε τις αποφάσεις μας», επεσήμανε ο υπουργός.

 

«Ο ελληνικός λαός κυβερνά την Ελλάδα, δεν την κυβερνά και δεν τη διαφεντεύει κανείς άλλος», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας. «Όσοι βοηθούν την προσπάθειά μας, και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό, ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την αξιοπρέπεια και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού», είπε ο υπουργός στο περιθώριο της επίσκεψής του σε στρατιωτική μονάδα στα Γιαννιτσά.

 

Όπως επιμένουν οι ίδιοι, ο κ. Στρος Καν «εξέφρασε την κατανόησή του προς το πνεύμα των επισημάνσεων του πρωθυπουργού και το σεβασμό του προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό». Δεν αποκλείεται μάλιστα, αυτή η «κατανόηση» να εκφρασθεί και με απτό τρόπο, στο άμεσο μέλλον. Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα σχόλια των κυβερνητικών παραγόντων προκαλεί ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., Σερβάας Ντερούζ.

 

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, σημείωσε πως «οι εκπρόσωποι της τρόικας ξεπέρασαν τα όρια. Τα όσα είπαν είναι απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα».

 

Αυστηρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς άσκησε η «Αριστερή Πρωτοβουλία», τα στελέχη της οποίας συγκροτούν πολιτική τάση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπό την καθοδήγηση του κ. Γιώργου Παναγιωτακόπουλου. Σε ανακοίνωσή της θέτει ζήτημα «ουσιαστικής πολιτικής ευθύνης των κυβερνώντων» και για πρώτη φορά σε κείμενό της ασκεί κριτική και στον πρωθυπουργό, το οποίον καλεί «να αναλογιστεί τις ευθύνες του, γιατί ακόμη και σήμερα εμπιστεύεται ένα προβληματικό και αποτυχημένο οικονομικό επιτελείο».

 

ΝΔ: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χώρα ως μια εταιρία υπό εκκαθάριση»

 

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως το non paper το οποίο διακινήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών είχε διακινηθεί και από άλλα υπουργεία πριν από την παρέμβαση της τρόικας.

 

“Εκτός από το υπουργείο οικονομικών το συγκεκριμένο έγγραφο διακινήθηκε και από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο το απέστειλε στους διαπιστευμένους συντάκτες του. Είναι σαφές πως το έγγραφο μοιράστηκε κεντρικά” τόνισε ο κ. Μιχελάκης καλώντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί.

 

“Επειδή βγήκαν στελέχη να διαφοροποιηθούν, πρέπει να ξέρουμε αν η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ύπαρξη του εγγράφου. Πόσοι άλλοι από την κυβέρνηση το διακίνησαν; Γιατί ενεπλάκη το υπουργείο Εργασίας και δεν έστειλε δική του ενημέρωση για τα θέματα της αρμοδιότητάς του; Στην ανακοίνωση της… πυτζάμας που βγήκε μετά τα μεσάνυχτα γιατί ο Πεταλωτής δεν παραδέχθηκε ότι ήταν εν γνώσει της κυβέρνησης αφού τουλάχιστον δύο υπουργεία το είχαν διακινήσει; Το Μαξίμου το γνώριζε κεντρικά;” διερωτήθηκε ο κ. Μιχελάκης .

 

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπενθύμισε πως ο Αντώνης Σαμαράς στην παρουσίαση του προγράμματος στο Ζάππειο στις 7 Ιουλίου είχε κάνει λόγο για αξιοποίηση και όχι εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. “Πέρασαν επτά μήνες για να αντιληφθεί η τρόικα ότι μπορούμε να αντλήσουμε πόρους. Η κυβέρνηση πελαγοδρομεί και για την ταμπακιέρα (δεν λέει) λέξη. Η τρόικα καταλήγει στο ίδιο ποσό με εμάς, όχι όμως στον τρόπο που θα βρεθούν τα 50 δισ. ευρώ. Εμείς είμαστε υπέρ της αξιοποίησης και όχι υπέρ του ξεπουλήματος”, συμπλήρωσε ο κ. Μιχελάκης.

 

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπενθύμισε επίσης πως ο κ. Σαμαράς είχε τότε τονίσει πως “ένα σύνολο 50 δισ. ευρώ μπορεί να βρεθεί τα επόμενα δύο χρόνια από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους της ακίνητης περιουσίας και την τολμηρή προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Και αυτά τα ρευστά κεφάλαια μπορούν να τα εξασφαλίσουν άμεσα σύγχρονες μορφές προχρηματοδότησης, το λεγόμενο bridge financing. Αυτό θα επιφέρει σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά και απαλλαγή από την ανάγκη ενέσεων ρευστότητας που σήμερα μας προσφέρει μόνο ο μηχανισμός στήριξης”.

 

« Όταν εμείς τα προτείναμε αυτά ήταν για να βγούμε από το μνημόνιο», τόνισε ο κ. Μιχελάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ το σχέδιό του έχει να κάνει μόνο με το να εξυπηρετήσει το μνημόνιο και τους πιστωτές μας.

 

“Άλλο εκποίηση άλλο αξιοποίηση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ τονίζοντας πως “η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χώρα ως μια εταιρία υπό εκκαθάριση. Να κοιτάξουμε να εξασφαλίσουμε τα χρήματα για τους πιστωτές και όχι για να βγούμε από την κρίση”, δήλωσε. Ο κ. Μιχελάκης παρουσίασε δηλώσεις του κ. Παπακωσταντίνου, ο οποίος στις 16 Δεκεμβρίου του 2010, μετά από τη διυπουργική, είχε πει πως στόχος του προγράμματος είναι η εισροή εσόδων 7 δισ. για την περίοδο 2011-2013. Στις 11 Φεβρουαρίου του 2011 και στο ενημερωτικό σημείωμα το οποίο διακινήθηκε, συνέχισε ο κ. Μιχελάκης, υπάρχει ρητή αναφορά, η οποία κάνει λόγο για συνολική είσπραξη τουλάχιστον 50 δισ., εκ των οποίων 15 δισ. ως το 2012.

 

“Είναι σαφές ότι δεν ξέρουν τι κάνουν και τι λένε”, επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως μπορεί τρόικα και ΝΔ να συμφωνούν στην εκτίμηση του ποσού των 50 δισ., “διαφέρουμε όμως σε όλα τα άλλα και είμαστε απέναντι. Το δημόσιο δεν πρέπει να χάσει την κυριότητα των ακινήτων”, τόνισε προσθέτοντας πως “προφανώς έχουν μπερδευτεί οι τροϊκανοί από αυτό που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου πως δεν θα απολέσουμε βασικά στοιχεία εθνικής κυριαρχίας. Με τα υπόλοιπα τι γίνεται;” διερωτήθηκε ο κ. Μιχελάκης.

 

Για μια ακόμα φορά η ΝΔ ζήτησε την παραίτηση του κ. Παπακωσταντίνου. “Αν υπάρχει πολιτική ευθιξία, συνταγματικά οι υπουργοί μπορούν να παραιτηθούν χωρίς την πρόταση μομφής”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος.

 

Ο ίδιος εξάλλου εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι μια δήλωση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ με την οποία εξέφραζε την πεποίθηση πως η χώρα μας δεν θα μπορέσει να βγει από το Μνημόνιο, διαψεύσθηκε 3 μέρες μετά.

 

Αντιπολίτευση: «Ο δημόσιος πλούτος ανήκει στους εργαζόμενους»


«Ούτε οι καθυστερημένοι κλαυθμοί του ΠΑΣΟΚ, ούτε οι στείροι πανηγυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας θα τιθασεύσουν την αγριότητα των επελαυνόντων «τροικανών”», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας.

 

“Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όλα αυτά που αξιώνει η τρόικα είναι σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση, τονίζεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για να αντιμετωπίσουν το μνημόνιο διαρκείας της φτώχειας και της ανεργίας πρέπει να απεγκλωβιστούν οριστικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να ξεπεράσουν τις αυταπάτες και την μοιρολατρία».

 

Την πολιτική της τρόικας την εμπνεύστηκε, την εκφράζει και την υλοποιεί η κυβέρνηση” υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Συνασπισμός. Ο ΣΥΝ χαρακτηρίζει το νέο στόχο των 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας ως έγκλημα ενάντια σε κάθε προοπτική κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. “Ο δημόσιος πλούτος ανήκει στους εργαζόμενους που θα παλέψουν για την υπεράσπισή του”, επισημαίνει περαιτέρω στην ανακοίνωσή του.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σχολίασε: «Η τρόικα ξεπέρασε τα όρια συμπεριφοράς απέναντι σε κυρίαρχο κράτος, με ύφος ιταμό και απαράδεκτο περιεχόμενο απαιτήσεων. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί επέτρεψε σε εκπροσώπους των δανειστών να ξεπερνούν τα όρια τους. Είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό για τις ακολουθούμενες πολιτικές της».

 

ΕΣΕΕ: «Νέο αφεντικό της Ελλάδας η τριανδρία των μέτριων οικονομολόγων»


Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σε δηλώσεις του σχολιάζει ότι : «το νέο αφεντικό της Ελλάδας, η τριανδρία των μέτριων οικονομολόγων, αποφάσισε να ξεπουλήσει τη χώρα μας σε τιμή ευκαιρίας».

 

«Η χωρίς τέλος αποτυχία του Μνημονίου και των αναθεωρήσεών του είναι δεδομένη και το αποδεικνύει ο λογαριασμός των 50 δισ ευρώ που ζητάνε, ξεπουλώντας ότι μας έχει απομείνει. Δεν μας είπαν, όμως, εάν πιστεύουν αυτά που λένε και προσπαθούν να επιβάλουν και τι θα αγόραζαν οι ίδιοι για 50 δισ. ευρω από τη δημόσια περιουσία»’ σημειώνει ο κ. Κορκίδης.

 

Δηλώνει δε ότι: «εάν οι εκπρόσωποι της Τρόϊκας σκέπτονται με την ίδια ευφράδεια που ομιλούν και τον τρόπο που συνεννοούνται μεταξύ τους, τότε αλλοίμονό μας»’

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ