Η συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα και την Ιταλία ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Μεσογείου, με προτεραιότητα το μεταναστευτικό και το ενεργειακό, και η αναζήτηση κοινών θέσεων για τη συντονισμένη υποστήριξή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ της αναπληρωτού υπουργού Εξωτερικών Μαριλίζας Ξενογιανακοπούλου και του υφυπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Αλφρέντο Μάντικα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη.
Συζητήσαμε για την αντιμετώπιση της κρίσης, την ενεργειακή στρατηγική, για το μέλλον της πολιτικής συνοχής, για μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και για μια ευρωπαϊκή πολιτική στη Μεσόγειο, σε μια περίοδο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, δήλωσε μετά τη συνάντηση η κ. Ξενογιανακοπούλου, σημειώνοντας ότι η στενή και θερμή συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας επιβεβαιώθηκε και σήμερα και θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Ο κ. Μάντικα ανέφερε ότι υπάρχουν συγκλίνουσες απόψεις στα θέματα της μετανάστευσης, της ενέργειας, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, καθώς και στο Σύμφωνο Σταθερότητας, τονίζοντας ότι οφείλουμε να καταστούμε ισχυρότεροι, υπερασπιζόμενοι τις κοινές μας θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό είναι ευκολότερο μέσω μια μεσογειακής πολιτικής.
“Εύχομαι”, πρόσθεσε, “η σημερινή συνάντηση να είναι η απαρχή μιας ενίσχυσης των συζητήσεων Ελλάδας και Ιταλίας αλλά και με τις άλλες μεσογειακές χώρες -μέλη της ΕΕ.
Ο κ. Κουβέλης έδωσε έμφαση στις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγουν τόσο η Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα και η Ιταλία όσο και η ελληνική πρωτοβουλία “Ατζέντα 2014”, για την ευρωπαϊκή ένταξη των Δ. Βαλκανίων.
Συζητήθηκαν επίσης, όπως είπε, τα επόμενα βήματα για την προώθηση του αγωγού ITGI (για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Τουρκία μέσω Ελλάδας στην Ιταλία), αλλά και η συνολική προσπάθεια για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
Μην ξεχνάμε, τόνισε, ότι η Ιταλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς συνεργάτες της Ελλάδας όχι μόνον στην Ε.Ε. αλλά στον κόσμο και θα εξετάσουμε τρόπους διεύρυνσης της συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η ενέργεια και η συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, τόσο στην ανάδειξη όσο και στην προστασία του πολιτιστικού αποθέματος, ακόμη και σε θέματα λαθραίας διακίνησης.