Στη Βουλή είναι στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον, καθώς, ξεκίνησε το μεσημέρι η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη. Τον κ. Δραγασάκη διαδέχθηκε στο βήμα και ο δεύτερος εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, καθώς ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει δύο εισηγητές από το κόμμα που καταθέτει το σχετικό αίτημα.
Ο κ. Βούτσης ξεκίνησε την παρέμβασή του με σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνηση: «Χτίζετε μία δημοκρατία εκτάκτων μέτρων; Ένα κράτος εκτάκτου ανάγκης; Η ΠΝΠ δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή. Η εισβολή στην ΕΡΤ ήταν έκνομη ενέργεια. Η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει εκδοθεί 5 μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Δόθηκε δώρο στους εκπροσώπους της διαπλοκής η ψηφιακή άδεια».
«Ποιος μιλά, λοιπόν, για νομιμότητα; Ποιος ενισχύει την αποσταθεροποίηση; Ποιος απαγορεύει στους βουλευτές να περπατούν στους δρόμους; Ποιος υποβαθμίζει τη Βουλή; Όχι εμείς», τόνισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Όποιος δεν έχει καταλάβει ότι δεν αποχωρίζεται η κοινωνική από την πολιτική δημοκρατία, ότι οι ελευθερίες, τα κατακτημένα δικαιώματα, η ενημέρωση, είναι απολύτως συνδεδεμένα με το ζήτημα της δημοκρατίας, πλανάται πλάνη οικτρά. Και στην αίθουσα αυτή δεν δέχομαι ότι υπάρχουν πεπλανημένοι».
Η σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με απόφαση του Σώματος, θα διακοπεί στις 4 το απόγευμα για να συνεχιστεί στις 6μμ και θα ολοκληρωθεί περίπου στις 11 το βράδυ.
Αύριο και την Κυριακή αναμένεται να οριστούν εμβόλιμες συνεδριάσεις, προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν τον λόγο, όλοι οι βουλευτές που θα το ζητήσουν.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
Σημειώνεται ότι για να διευκολυνθούν οι βουλευτές που βρίσκονται στην επαρχία δόθηκε δυνατότητα εγγραφής ομιλητών μέχρι σήμερα στις 10 το βράδυ.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε την απόφαση για κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, λίγες ώρες μετά την εκκένωση της ΕΡΤ από την Αστυνομία.
Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση μομφής
Η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από 50 τουλάχιστον βουλευτές (το ένα έκτο του όλου αριθμού) και να αναφέρει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας, δηλαδή για να αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την εμπιστοσύνη της Βουλής, πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή από 151 βουλευτές.
Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά από πάροδο εξαμήνου αφ’ ότου η Βουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογεγραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Αναλυτικά, η πρόταση δυσπιστίας περιγράφεται στο άρθρo 142 του Κανονισμού της Βουλής:
«1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.»
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013, 07:55