Αναβάθμιση της «Διαύγειας», με τη «νέα Διαύγεια», ώστε να γίνει πιο εύχρηστη και φιλική για τον πολίτη, αλλά και επέκτασή της στη Βουλή, με την ανάρτηση όλων των δαπανών της, καθώς και την επέκταση στα πολιτικά κόμματα που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, εξήγγειλε ο υπουργός Δοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς, με θέμα «Κράτος και Διαφθορά».
Στη «Διαύγεια», όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, έχουν αναρτηθεί ήδη 9,5 εκατομμύρια αποφάσεις, που δείχνουν -όπως είπε- τη χρησιμότητά της αλλά και την πολυπλοκότητα του Δημοσίου.
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε θετικός στο πλαίσιο του δραστικού περιορισμού της γραφειοκρατίας, των πολύπλοκων διαδικασιών και των μεγάλων διοικητικών βαρών (ήδη σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ προχωρά το σχέδιο για την ελάφρυνση διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας) με τον εξορθολογισμό της νομοθεσίας.
Συγκεκριμένα, είπε ότι «πρέπει να συζητήσουμε το ενδεχόμενο της εφάπαξ κατάργησης νομοθετικού όγκου από το μακρινό παρελθόν», κάτι που έχει γίνει με επιτυχία σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, περιορίζοντας την πολυνομοθεσία που δυσκολεύει τη ζωή των πολιτών και των επιχειρηματιών.
Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη διαφθορά στο δημόσιο, τόσο σε επίπεδο κατασταλτικό όσο και σε επίπεδο πρόληψης.
Για το κατασταλτικό επίπεδο, ανέφερε την κατάσταση που επικρατούσε για χρόνια και μέχρι πριν λίγους μήνες στα 220 πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, που υπολειτουργούσαν και τώρα, αφού περιορίστηκαν σε 75, λειτουργούν όλα και μάλιστα με δικαστικούς στη σύνθεσή τους, προκειμένου να εξαλειφθούν τα φαινόμενα της ατιμωρησίας. Μίλησε για την καταγραφή και παρακολούθηση όλων των πειθαρχικών υποθέσεων και την επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας.
Σε επίπεδο πρόληψης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει ενισχυθεί το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και έχει ενεργοποιηθεί προκειμένου να εντοπιστούν αυτοί που αμαυρώνουν τους έντιμους δημόσιους υπαλλήλους και συμπλήρωσε ότι το Σώμα Ελεγκτών ήδη ελέγχει την τήρηση του ωραρίου στο δημόσιο, αλλά και τον εντοπισμό πλαστών πιστοποιητικών και εγγράφων με τα οποία κάποιοι προσελήφθησαν στο δημόσιο.