Συμμετείχαν Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος
Την ώρα που η Άγκυρα ξεδιπλώνει, για ακόμη μία φορά ενόψει διαπραγματεύσεων, της εναλλακτική στρατηγική της για το Κυπριακό, αμφισβητώντας διά στόματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά το σενάριο της διχοτόμησης, η Λευκωσία, η Αθήνα και το Κάιρο επιδιώκουν μία περιφερειακή συνεννόηση που σίγουρα «μπαίνει στο μάτι» της Τουρκίας.
Η τριμερής συνάντηση για πολιτικές διαβουλεύσεις που διεξήχθη τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Κάιρο (με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Πολιτικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη κ. Δ. Παρασκευόπουλου, από κυπριακής πλευράς του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών και εκ των αρχιτεκτόνων της στρατηγικής περί θαλασσίων ζωνών πρέσβη Τ. Τζιωνή και από την Αίγυπτο του βοηθού υπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις πρέσβη Χατέμ Σεϊφ ελ Νασρ) είχε πλούσιο μενού.
Σε αυτό, πέρα από την πολιτική συνεργασία, εντασσόταν και η συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ είναι σαφές ότι η κυπριακή κυβέρνηση ενδιαφέρεται για συνεργασία με την Αίγυπτο σε θέματα φυσικού αερίου ώστε να ενισχύσει περαιτέρω τη μελλοντική κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό.
Πάντως, αλγεινή εντύπωση έχουν προκαλέσει οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν με τις οποίες εξαφάνισε την Κύπρο, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πολωνία. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι «η αμφισβήτηση από πλευράς του τούρκου πρωθυπουργού της ίδιας της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να αφυπνίσει, επιτέλους, τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό».
Ωστόσο, ουδεμία έκπληξη πρέπει να διατυπώνεται καθώς οι συγκεκριμένες τουρκικές θέσεις, καθώς τα περί «Σχεδίου Β΄», βρίσκονται στο τραπέζι επί πολύ καιρό και η Τουρκία επιλέγει πάντοτε, παραμονές διαπραγματεύσεων, να μεταφέρει την πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Δεν είναι μόνο ότι σε ανάλογες δηλώσεις προέβη πρόσφατα και ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) Εγκεμέν Μπαγίς. Είναι ότι το σενάριο περί αναβάθμισης του ψευδοκράτους και στη συνέχεια διχοτόμησης, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο φυσικό αέριο, έχει προδιαγράψει με απόλυτη σαφήνεια, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε τότε σκιαγραφήσει τρεις δρόμους για την πορεία του Κυπριακού.
1. Θα πρέπει να επιταχυνθούν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και οι πλευρές θα πρέπει να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν, να συζητήσουν για μία ουσιαστική λύση και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές που έχουν εντοπιστεί «να γίνουν πηγές της νέας Ενωμένης Κύπρου. Θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει ένα νέο κράτος στο οποίο θα είναι εταίρος και οι Τουρκοκύπριοι», όπως είχε τονίσει.
2. Εάν αυτό δεν γίνεται, τότε οι δύο πλευρές θα πρέπει να συστήσουν μία κοινή επιτροπή που θα πρέπει να έχει από κοινού τον έλεγχο της διαπραγμάτευσης και της εξόρυξης του φυσικού αερίου. Τα έσοδα που θα προκύψουν θα πρέπει να κατατεθούν σε έναν λογαριασμό και να χρηματοδοτήσουν το νέο κράτος που θα προέλθει από τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
3. «Εάν», συνέχιζε ο κ. Νταβούτογλου, οι Ελληνοκύπριοι «θεωρούν ότι τους ανήκουν όλα τα δικαιώματα αναφορικά με τις φυσικές πηγές στον Νότο, τότε και η Τουρκία θα έχει στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει κάνει με την “ΤΔΒΚ” κάθε δικαίωμα για έρευνες στη βόρεια πλευρά. Αν εκείνο που λέγεται είναι ο Νότος είναι δικός μας και ο Βορράς δικός σας, ελάτε τότε να συζητήσουμε για δύο κράτη τα οποία αργότερα θα συναντηθούν στην ΕΕ».
Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι η Άγκυρα κινείται με μία λογική χρονοδιαγράμματος για το Κυπριακό (μέχρι τον Μάρτιο), ενώ παράλληλα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η κατάρτιση του Κοινού Ανακοινωθέντος διότι η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι δεν υποχωρούν -προς το παρόν- στο θέμα της μίας ενιαίας (single) κυριαρχίας, νομικής προσωπικότητας και ιθαγένειας.