Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, η προτεραιότητά μας είναι οι επενδύσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι ιδιωτικοποιήσεις και η σταδιακή αποκατάσταση αδικιών και θυσιών, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Ρουμάνο υπουργό Εξωτερικών Τίτους Κορλατεάν.
«Υπάρχουν όρια που δεν τα θέτει η ελληνική κυβέρνηση αλλά η κοινή λογική», προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος σε ένα νέο «μήνυμά» του προς τους «θεσμικούς εταίρους» της Αθήνας.
Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πέτυχε, όπως φαίνεται από τους αριθμούς, μια μοναδική στη δυτική ιστορία δημοσιονομική προσαρμογή με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Θέλουμε, υπογράμμισε, «πολιτικούς συνομιλητές» που να προστατεύσουν όχι μόνο τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και τους «κοινούς ευρωπαϊκούς μας στόχους» γιατί «δεν μπορεί να παρατείνεται η εκκρεμότητα».
Είμαστε στο τελικό στάδιο, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και χρειαζόμαστε πανεθνική προσπάθεια με κοινωνική συναίνεση για την ανάκτηση της ισοτιμίας τής Ελλάδας, καλώντας τους «θεσμικούς εταίρους» να «κατανοούν τα οικονομικά δεδομένα».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμη την ανάγκη ισότιμης κατανομής βαρών μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Εξέφρασε «βαθιά λύπη» για τον θάνατο μικρών παιδιών και άλλων ατόμων στη Λευκάδα και υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί ότι χρειάζονται κεφάλαια, μηχανισμοί, πραγματική αλληλεγγύη και ισότιμη κατανομή βαρών για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες των Ελλήνων και την κατανόηση για τις θυσίες του ελληνικού λαού, ενώ τόνισε το «εξαίρετο» επίπεδο των διμερών πολιτικών σχέσεων και το πολύ μεγάλο δυναμικό των οικονομικών σχέσεων. Και ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε την πλήρη συμφωνία σε όλα, μεταξύ Αθήνας και Βουκουρεστίου και τόνισε τη σημασία των διάφορων σχεδίων συνεργασίας, τόσο διμερούς όσο και τριμερούς, με τη συμμετοχή και της Βουλγαρίας.