Σε Δημόσιο Διάλογο για την Υγεία μεταξύ του ιατρικού κόσμου και του Υπουργού Υγείας εξελίχθηκε η ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την ΠΦΥ, την οποία διοργάνωσε ο ΙΣΑ, με αφορμή τις αλλαγές στο χώρο της Υγείας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο διάλογος του Υπουργού υγείας με το ιατρικό σώμα διήρκησε 5 ώρες, στις οποίες τέθηκαν από τους ιατρικούς συλλόγους και κλαδικούς φορείς τα καίρια ζητήματα της υγείας εφ’ όλης της ύλης, από τις απολύσεις ως τη το clawback και τις εργαστηριακές εξετάσεις, τα ληξιπρόθεσμα καθώς και το μέλλον του ΕΟΠΥΥ.
Όσον αφορά στις αλλαγές που προβλέπονται στην υπόσταση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ο κος Γεωργιάδηςδήλωσε: «ο ΕΟΠΥΥ δεν κλείνει. Θα συνεχίσει να λειτουργεί με άξονα τη μεταρρύθμιση που επίκειται στην Υγεία. Στόχος μας είναι από 1/1/2014 να φτιάξουμε έναν ΕΟΠΥΥ με κλειστό γεωγραφικό προϋπολογισμό ανά περιφέρεια, και να μπορέσουμε να κόψουμε την προκλητή ζήτηση. Συζητάμε το πλαφόν και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και θέσεις των Ιατρικών Συλλόγων σε έναν ανοιχτό διάλογο για την υγεία. Αναγκαζόμαστε να κόψουμε 520 εκατομμύρια μέσα από την επερχόμενη μεταρρύθμιση και αναγκαστικά θα κόψουμε απ’ όλους.
Όμως, προτεραιότητα μας είναι η αξιολόγηση στου πυλώνες τις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης διατηρώντας τον εξειδικευμένο γιατρό στην πρωτοβάθμια χωρίς την εφαρμογή του συστήματος του gatekeeping» Επίσης, ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα αποπληρωθούν μέχρι 31/12, ενώ απάντηση έδωσε και στους εργαστηριακούς γιατρούς για το μέτρο επιβάρυνσης του clawback λέγοντας ότι θα οριστικοποιηθούν τα ποσά μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου για τη δαπάνη των εργαστηριακών εξετάσεων.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εντύπωση έκανε η τοποθέτηση του προέδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «Αν η Ελλάδα είχε ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα ήμασταν η πρότυπη χώρα στην υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί έχουμε εξαιρετικό ιατρικό δυναμικό, υψηλά εξειδικευμένο. Αν λοιπόν είχαμε ένα σύστημα διασφάλισης των δομών και των ελέγχων, θα ήμασταν πρώτοι σε όλο τον κόσμο» και συνέχισε λέγοντας: «Τους ελέγχους τους ζητήσαμε ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι τυχαίο που οι έλληνες γιατροί, όπου κι αν βρεθούν στο εξωτερικό διαπρέπουν με μεγάλη επιτυχία. Αν θέλετε να κάνετε ελέγχους, ξεκινήστε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.
Το αναδρομικό clawback του 2013 που γονατίζει μέχρι αφανισμού τα μικρά εργαστήρια και τον γιατρό της γειτονιάς, δεν είναι μέτρο ελέγχου, διότι φτάσαμε στο σημείο, τις εργαστηριακές εξετάσεις των γιατρών, αντί να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, να τις πληρώνει ο ίδιος ο γιατρός που τις κάνει. Το ιατρικό σώμα τελεί υπό αφανισμό. Οι γιατροί μας κρατάνε την υγεία του λαού στα χέρια τους. Δίνουν τη ζωή τους, κάθε μέρα δίπλα στην αρρώστια και το θάνατο, απλήρωτοι, άυπνοι και απαξιωμένοι…αι αυτούς τους λειτουργούς της υγείας, το ελληνικό κράτος δε τους είπε ποτέ ούτε ένα ευχαριστώ για την άοκνη προσφορά τους.»
Ο κ.Πατούλης μίλησε για το αίτημα του ιατρικού κόσμου να τεθεί πλαφόν στις εργαστηριακές εξετάσεις και να αποσυρθεί, να αποσυρθεί το clawback, ενώ κατέδειξε ως μείζον πρόβλημα το πνίξιμο των μικρών γιατρών της γειτονιάς και την εκχώρηση της υγείας στα επιχειρηματικά συμφέροντα των Καρτέλ της Υγείας.
«Θα υπερασπιστούμε τους γιατρούς μας και τους ασθενείς μας με όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με όλους τους Παρόχους και Χρήστες υγείας του Κοινού Πανειγειονομικού μετώπου, ώστε να διασφαλίσουμε τη Δημόσια υγεία και να μη χάσουμε ανθρώπινες ζωές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από έγκριτους επιστήμονες της ημερίδας, το 75% των ασθενών ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ δυσκολεύεται σήμερα να πληρώσει το φάρμακό του, ενώ όλο και πιο έντονα παρατηρείται το φαινόμενο, οι ασθενείς που δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή του φαρμάκου τους ή δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στη συνταγογράφησή του, να μειώνουν από μόνοι τους τη δοσολογία της αγωγής τους, ώστε τα φάρμακα να τους κρατήσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που οδηγεί πολύ συχνά στην υποθεραπεία και υποτροπή της νόσου. Το φαινόμενο υπάρχει σε πολύ μεγαλύτερη έκταση στους ανασφάλιστους πολίτες που καλούνται εξολοκλήρου να πληρώσουν από την άδεια τσέπη τους.
Από στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στην ημερίδα, εντύπωση έκανε επίσης ότι οι αλλαγές στην Υγεία την τελευταία 2ετια δεν επέφεραν ιδιαίτερη οικονομία στην ΠΦΥ, αφού 1 στους 2 χρόνιους ασθενείς, δεν είχε πλέον έγκαιρη πρόσβαση στο γιατρό και συνεπώς δεν έχει έγκαιρη πρόσβαση στη θεραπεία του. Η υποθεραπεία αυτή αύξησε τη δαπάνη στη δευτεροβάθμια περίθαλψη λόγω ανάγκης νοσηλείας των ασθενών με χρόνια νοσήματα που υποτροπίασαν και χρειάστηκαν εισαγωγή.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν 4 στρογγυλά τραπέζια με έγκριτους επιστήμονες που ανέπτυξαν σημαντικά θέματα της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πρότειναν λειτουργικά μοντέλα για τις δομές του ΕΟΠΥΥ, την OnedayClinic, τη συνταγογράφηση, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και το φάρμακο στους χρόνιους ασθενείς.