Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί, εξαπέλυσε η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επικαλούμενος την έκθεση της Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας, τόνισε πως επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η οικονομία κινείται σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης.
“Η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει αυτό που φωνάζει εδώ και μήνες ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ”, δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, υποστηρίζοντας πως “ο μόνος δρόμος είναι η ανάπτυξη και η αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής. Δυστυχώς η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν ακούει. Τα αδιέξοδα του Μνημονίου και η πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου έχουν οδηγήσει την οικονομία σε παράλυση. Οι θυσίες των πολιτών πάνε χαμένες και το μέλλον είναι δυσοίωνο”.
Ο κ. Μιχελάκης βασιζόμενος στα στοιχεία που δείχνουν την ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του 2010 να φτάνει το 4,6%, τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου να τρέχει με 5,2%, την ανεργία να εκτινάσσεται στο 13,9% τον Νοέμβριο και τα λουκέτα στην αγορά να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου, οράματος, ελπίδας και αναπτυξιακής προοπτικής, τονίζοντας πως η κυβέρνηση Παπανδρέου “βύθισε σε χρόνο ρεκόρ την Ελλάδα στην ύφεση, την ανεργία και λιτότητα.
“Έχουν αυτοπαγιδευτεί, έχουν οδηγήσει την οικονομία και την ελληνική κοινωνία σε τραγικά αδιέξοδα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας
Όσον αφορά το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ο κ. Μιχελάκης κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα αν προτίθεται να φέρει το θέμα για συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο ή όχι.
“Άκουσα ότι πρόκειται να συσταθεί δημόσια εταιρία που θα έχει ως εγγύηση την περιουσία του δημοσίου. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν αυτή η ιστορία θα περάσει με τη μορφή προεδρικού διατάγματος χωρίς να ενημερωθεί η Βουλή, όπως εξάλλου επιτρέπει και το μνημόνιο ή αν θα υπάρξει συζήτηση επ΄ αυτού”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος επανέλαβε πως το μόνο κοινό σημείο που έχει η ΝΔ με τα όσα έχει πει η τρόικα για το θέμα, είναι τα 50 δισ. ευρώ. “Από εκεί και πέρα είναι η μέρα με τη νύχτα. Αντιμετωπίζουν τη χώρα ως εταιρία υπό εκκαθάριση”, δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.
Για 13ο – 14ο μισθό
Η ΝΔ επαναφέρει και το θέμα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα καθώς θεωρεί πως οι εξηγήσεις που έχουν δώσει οι αρμόδιοι υπουργοί αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. “Υπάρχουν αντικρουόμενες δηλώσεις υπουργών”, τόνισε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως “δείχνει να βρίσκεται σε πολιτικό βέρτιγκο”.
“Επιτέλους στην κυβέρνηση ας σοβαρευτούν. Να σταματήσουν να παίζουν με την αγωνία των εργαζομένων. Η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να πει την αλήθεια και να σταματήσει το υπουργικό αλαλούμ”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος και παρουσίασε δηλώσεις του κ. Παπακωσταντίνου, του κ. Πεταλωτή και της κ. Κατσέλη, με τις οποίες, σύμφωνα με τη ΝΔ, τα κυβερνητικά στελέχη δεν κλείνουν το θέμα.
*Στις 3 Φεβρουαρίου ο κ. Παπακωσταντίνου είχε δηλώσει πως “ο ιδιωτικός τομέας ξέρει πολύ καλά ότι πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του, ξέρει ότι μέρος αυτής της βελτίωσης περνάει μέσα και από το κόστος των επιχειρήσεων”.
*Ο κ. Πεταλωτής στις 7 Φεβρουαρίου δήλωνε πως “αυτό για τον 13ο και 14ο μισθό το ακούμε εδώ και 15 μήνες και φυσικά όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι δεν υπάρχει περικοπή 13ου και 14ου μισθού. Και το ίδιο ισχύει από εδώ και πέρα”.
*Λίγες μέρες μετά, σύμφωνα πάντα με τη ΝΔ, η κ. Κατσέλη δήλωνε πως “σε ορισμένες περιπτώσεις, σε ορισμένους κλάδους και κυρίως σε ορισμένες επιχειρήσεις χρειάζεται αυτή την περίοδο κάποια ελάφρυνση και του μισθολογικού κόστους, προκειμένου να διατηρηθούν θέσεις εργασίας”.
“Ποιός κοροϊδεύει ποιόν στην κυβέρνηση; Ποιός από τους τρεις υπουργούς λέει την αλήθεια; Σε ποιούς κλάδους εννοεί η κ. Κατσέλη ότι πρέπει να μειωθούν οι μισθοί; Τί σημασία έχει το αν τελικά θα κοπούν 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, όταν θα υπάρξουν συνολικές μειώσεις των αποδοχών και θα έχουμε μειώσεις από τον 1ο έως και τον 12ο μισθό;”, διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ καλώντας την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα.
Διαβάστε επίσης: «Ύφεση 3% το 2011 – αύξηση της ανεργίας στο 12,5%»