Θέμα χρόνου είναι η διάλυση του ΕΟΠΥΥ. Αυτό προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη μετά τη συνάντηση που είχε με τους υγειονομικούς υπαλλήλους του Οργανισμού.
Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ θα μεταφερθεί στις Υγειονομικές Περιφέρειες μέσω της διαδικασίας διαθεσιμότητας – κινητικότητας. Κατά τα λοιπά είπε παραμένει σε ισχύ η ανάγκη αξιολόγησης των ιατρικών ειδικοτήτων που θα χρειαστούν στη νέα δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Φουντώνουν οι αντιδράσεις
Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τις επικείμενες απολύσεις γιατρών και εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης του προσωπικού. Μετά τους γιατρούς του Οργανισμού, που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, ακολουθούν οι υγειονομικοί. Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων αποφάσισαν επίσης 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να μην υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός απηύθυνε έκκληση προς τους γιατρούς να μην προχωρήσουν στην εξαγγελθείσα κινητοποίηση και να προσέλθουν σε διάλογο. Τους ζήτησε να καταθέσουν τις προτάσεις τους πριν ολοκληρώσει το έργο της η Επιτροπή Αξιολόγησης Δομών και Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ. «Οι μονάδες Υγείας πρέπει να μείνουν ανοιχτές και να μη χαθούν τα 65.000 ραντεβού που πραγματοποιούνται καθημερινά» είπε ο κ. Κοντός.
Έξοδος και για αρκετούς με ειδικότητα παθολογικού τομέα
Στο μεταξύ, στις 5 το απόγευμα της Τρίτης συνεδριάζει ξανά η Επιτροπή Αξιολόγησης υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Υγείας κ. Πελοπίδα Καλλίρη. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής τα μέλη της αποφάσισαν να καταθέσουν πρόταση για την ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ ως τις 6 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, κάποιες αποφάσεις φαίνεται ότι έχουν ήδη ληφθεί. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι γιατροί που θα απολυθούν θα είναι κυρίως χειρουργοί. Δηλαδή, θα πληγούν οι χειρουργικές ειδικότητες, καθώς ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης θεωρεί ότι «περισσεύουν» σε ένα σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Επίσης, θα απολυθούν και αρκετοί με ειδικότητα του παθολογικού τομέα (π.χ. νευρολόγοι, ενδοκρινολόγοι, δερματολόγοι κτλ.).
Πάντως, τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δείχνουν ότι κάθε μήνα οι υγειονομικές υπηρεσίες του Οργανισμού συρρικνώνονται. Στις αρχές του Νοεμβρίου οι γιατροί του Οργανισμού όλης της χώρας ήταν 5.360, εκ των οποίων οι 420 απασχολούνται αποκλειστικά ως ελεγκτές. Ως το τέλος του χρόνου θα έχουν αποχωρήσει 230 γιατροί (λήγει η ετήσια σύμβασή τους), άλλοι 100 θα βγουν στη σύνταξη (υπολογίζεται ότι συνταξιοδοτούνται κάθε μήνα 50 γιατροί του ΕΟΠΥΥ), 80 γιατροί που προέρχονται από τη ΔΕΗ θα μείνουν στο Ταμείο της, ενώ ελέγχονται άλλοι 100 γιατροί οι οποίοι έχει διαπιστωθεί ότι κατέχουν διπλή θέση (απασχολούνται στον ΕΟΠΥΥ και σε άλλο Ταμείο). Από το σύνολο των γιατρών, μόνιμοι είναι οι 708 (σύμφωνα πάντα με στοιχεία του τρέχοντος μήνα), αορίστου χρόνου 4.550 και 39 έχουν μερική απασχόληση.
Σημειώνεται πάντως ότι τη στιγμή που ο υπουργός «στοχεύει» τους γενικούς χειρουργούς, η πρόταση για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στην οποία συμμετείχε η Task Force μιλά για παραμονή των συγκεκριμένων γιατρών στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας…