Οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν αποδέχονται την πρόσκληση για συνάντηση
Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει- εκ νέου- το συντονιστικό της Συνόδου Πρυτάνεων ΑΕΙ, για να εκτιμήσει την εξέλιξη των συζητήσεων που ξεκίνησε σήμερα ο υπουργός Παιδείας με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων για το θέμα της διαθεσιμότητας.
Στις συναντήσεις αυτές, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Παιδείας αναζητάει από κοινού με τους πρυτάνεις λύσεις για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων τους με το υπάρχον προσωπικό τους, ενώ προτάθηκε και η μέθοδος της επιλογής ειδικών συμβούλων που θα τους βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή.
Πρώτος είδε σήμερα τον υπουργό Παιδείας ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Σίμος Σιμόπουλος, ο οποίος και δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας του με τον κ. Αρβανιτόπουλο ότι: «Ειχαμε μια ολιγόλεπτη συνάντηση που αφορούσε την επόμενη ημέρα στα πανεπιστήμια». Όπως είπε η «προηγούμενη ημέρα» για τα πανεπιστήμια θα συζητηθεί μεταξύ των εκπροσώπων τους την ερχόμενη Τρίτη στο συντονιστικό της Συνόδου τους.
Στο Ίδρυμα συνεδρίασε σήμερα η Σύγκλητος για να συζητήσει το θέμα των κινητοποιήσεων των διοικητικών του υπαλλήλων, χωρίς όμως να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις.
Το γεγονός ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που έλαβε την περίοδο των τελευταίων δυο μηνών δυο μεγάλες παγκόσμιες διακρίσεις θα μείνει απο την Δευτέρα με ελάχιστο διοικητικό προσωπικό, περιέγραψε σε δηλώσεις του ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος που είδε επίσης τον υπουργό Παιδείας. Ο κ. Γάτσιος ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα του τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου το οποίο από επτά διοικητικούς υπαλλήλους, μένει με έναν.
Τον υπουργός Παιδείας είδε σήμερα και ο πρύτανης του Πανεπιστμηίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης.
Το πρωί ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί τους Πρυτάνεις των οκτώ Πανεπιστημίων της χώρας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις σήμερα Παρασκευή, αύριο Σάββατο και την προσεχή Τετάρτη.
Οι συναντήσεις του υπουργού Παιδείας με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ θα γίνουν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα. Το θέμα των συζητήσεων είναι να τους δοθεί τεχνική βοήθεια για το θέμα της διαθεσιμότητας.
Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή 22 Νοεμβρίου
– Στις 13.00: Συνάντηση με τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Σίμο Σιμόπουλο
– Στις 13.30: Συνάντηση με τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Γάτσιο
– Στις 14.00: Συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργο Παναγιωτάκη
Σάββατο 23 Νοεμβρίου
– Στις 11.00: Συνάντηση με τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη
– Στις 14.00: Συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη
Τετάρτη 27 Νοεμβρίου
– Στις 10.00: Συνάντηση με τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μυλόπουλο
– Στις 12.00: Συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδη Στεφάνου
– Στις 14.00: Συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννη Μεσσήνη
Το Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, ο υπουργός Παιδείας επρόκειτο να συναντηθεί επίσης με τους προέδρους των συλλόγων των διοικητικών υπαλλήλων Ιδρυμάτων, που συμμετέχουν στην διαθεσιμότητα. Όμως οι διοικητικοί δεν συμμετέχουν στον διάλογο με το υπουργείο Παιδείας και μάλιστα καταγγέλουν την διαδικασία και προκηρύσουν 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου και την Τρίτη, 26 του μήνα.
«Δεν είναι διάλογος αυτό, είναι ανακοίνωση αποφάσεων ειλημμένων» δήλωσε στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των διοικητικών υπαλλήλων Ελλάδας κ. Φραγκίσκος Βορτελίνος. «Ο υπουργός μας κοροιδεύει και δεν αναζητάει καν λύση. Εν ολίγοις δηλώνει, εγω σας απολύω και εσείς πάτε να βρείτε το δίκιο σας στα δικαστήρια» καταλήγει.
Η επιστολή Μυλόπουλου
Στην επιστολή που έστειλε σήμερα στο υπουργείο Παιδείας ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων, πρύτανης του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μυλόπουλος, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να συμμετάσχει στις σημερινές συναντήσεις στο υπουργείο Παιδείας.
«Είναι πολύ ευχάριστο ότι έπειτα από δύο μήνες συνεχών αιτήσεων μας για συνάντηση, αναλαμβάνετε την πρωτοβουλία να μας καλέσετε» αναφέρεται στην επιστολή.
«Δυστυχώς, η πρόσκλησή σας μου κοινοποιήθηκε χθες μετά τις 22:00, γεγονός που δεν μου επιτρέπει να ανταποκριθώ σήμερα, Παρασκευή, για ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν με ανειλημμένες υποχρεώσεις μου.
Έχοντας επικοινωνήσει με τους Πρυτάνεις των 8 Πανεπιστημίων που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα και τους οποίους έχετε προσκαλέσει, 5 εξ αυτών βρίσκονται εκτός Αθηνών, σας κάνω γνωστό ότι αντιμετωπίζουν και αυτοί την ίδια δυσκολία» τονίζεται στην ίδια επιστολή.
«Είμαστε στη διάθεσή σας από τη Δευτέρα και μετά. Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι εκκρεμεί να καθοριστεί μία συνάντηση με τους εκπροσώπους της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία ελπίζω να πραγματοποιηθεί και αυτή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Τα προβλήματα συσσωρεύονται, οδηγώντας τα Πανεπιστήμια σε πρωτοφανή αδιέξοδα. Επιπλέον, οι 2 Σύγκλητοι εκ των 8 Πανεπιστημίων, που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα, έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις των μελών τους στη διάθεση των Πρυτάνεων.
Επομένως, μία συνάντηση μαζί σας, με διευρυμένη ατζέντα, με θέματα πέραν αυτών που προτείνετε, είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.
Αναμένοντας την ανταπόκρισή σας για συνάντηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» καταλήγει ο κ. Μυλόπουλος.
Ταυτόχρονα σε δήλωσή του ο πρύτανης σημειώνει ότι το θέμα της διαθεσιμότητας δεν λήγει με μεμονωμένες συναντήσεις και ζητάει εκ μέρους της Συνόδου των Πρυτάνεων συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους εκπροσώπους όλων των πανεπιστημίων.
Στο μεταξύ κινητοποίηση διοργανώσει στη μία το μεσημέρι η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ (ΝΔ) έξω από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών με αίτημα να ανοίξουν άμεσα τα πανεπιστήμια.
Την Παρασκευή το πρωί, ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1, ανέφερε ότι ο διάλογος που έχει προτείνει δεν έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα, αλλά με το να βοηθηθούν τα Ιδρύματα στην διοικητική αναδιάρθρωση που πρέπει να ακολουθήσουν.
Αναφερόμενος στη διαθεσιμότητα ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι ζητήθηκε από τα πανεπιστήμια να κάνουν την αυτοαξιολόγηση και όλα είπαν ότι έχουν έλλειψη προσωπικού. «Εμείς αξιολογώντας τις εκθέσεις που μας έστειλαν (…) από τα 36 Ιδρύματα εμείς βρήκαμε ότι στα οκτώ Ιδρύματα υπάρχουν υπεράριθμοι», σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, επικαλούμενος τη σχετική αναλυτική μελέτη που εκπονήθηκε.
Πρόσθεσε ότι υπήρχε και υπάρχει ένας ανορθολογισμός στα πανεπιστήμια και έκανε λόγο για αναξιοκρατία και πελατειακές σχέσεις. Αναφερόμενος ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέφερε ότι την τελευταία δεκαετία 572 υπάλληλοι προσελήφθησαν με τρόπους, οι οποίοι δεν είναι τρόποι όπως το ΑΣΕΠ. Μόνο 12 προέρχονται από το ΑΣΕΠ, σημείωσε.
Όπως είπε ο υπουργός, από τους 1.150 διοικητικούς υπαλλήλους οι 650 θα μετακινηθούν σε άλλα Ιδρύματα που έχουν ελλείμματα και σημείωσε ότι ο διάλογος στον οποίο κάλεσε τους διοικητικούς υπαλλήλους γίνεται ώστε να βοηθηθούν οι περισσότεροι εκ των υπολοίπων προκειμένου να επανατοποθετηθούν σε φορείς του Δημοσίου.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε ότι ήρθε η ώρα του εξορθολογισμού και τόνισε την ανάγκη να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, ενώ γνωστοποίησε ότι η υποβολή των αιτήσεων για τις μετεγγραφές των φοιτητών θα γίνουν μέσα στο Νοέμβριο.