«Η Τουρκία ξέρει καλά τι πρέπει να πράξει»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Δημήτρης Δρούτσας έστειλε και πάλι με σημερινές δηλώσεις του μήνυμα προς την Άγκυρα “να κινηθεί άμεσα με την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων της και να συμβάλει με ειλικρίνεια στην ταχεία εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, η οποία θα βοηθήσει και την ευρωπαϊκή της πορεία”.

 

Ο κ. Δρούτσας, μιλώντας μετά τις συνομιλίες του με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού, ανέφερε ότι η επισκόπηση της πορείας των συνομιλιών και οι προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό αποτελούν πάντα τον πυρήνα των συζητήσεών μας. Συζητήσαμε, όπως είναι φυσικό, και τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, πρόσθεσε.

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε:

 

“Το μήνυμα, νομίζω, είναι αυτονόητο, περιμένουμε από τον ΟΗΕ αντικειμενικότητα και να τηρήσει την αποστολή καλών υπηρεσιών”.

 

Ο κ. Δρούτσας, αφού εξέφρασε εμπιστοσύνη προς τον γγ του ΟΗΕ, τόνισε: “Ένα, νομίζω, είναι το γεγονός – το οποίο είναι και ένα σαφές μήνυμα προς όλους και θα το τονίσω κι εγώ προσωπικά απέναντι στον ΓΓ του ΟΗΕ -, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και προσωπικά ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έχει επιδείξει πολύ εποικοδομητική στάση, πολύ καλές προτάσεις με εποικοδομητικό πνεύμα”. Δυστυχώς, αυτό το εποικοδομητικό πνεύμα εμείς δεν το διακρίνουμε και δεν το διαπιστώνουμε και από την άλλη πλευρά, την πλευρά του κ. Έρογλου, σημείωσε.

 

“Η λύση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ταυτόχρονα όμως αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πρόκριμα για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων”, υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας.

 

Η Ελλάδα, είπε, συμπαρίσταται σθεναρά και έμπρακτα στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, στο πλαίσιο της εξεύρεσης μίας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

 

“Μίας λύσης που να βασίζεται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ και χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, που θα σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μίας λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, που να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου”, ανέφερε .

 

Στην έκκλησή του προς την Άγκυρα για απόσυρση των κατοχικών της στρατευμάτων από την Κύπρο ο κ. Δρούτσας τόνισε επίσης ότι ” εάν η Τουρκία πραγματικά θέλει λύση και αυτό δεν είναι απλώς ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, πρέπει να πράξει ακριβώς αυτό, να δείξει ότι έχει καταλάβει ποια είναι η ρίζα του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή η εισβολή και η στρατιωτική κατοχή”. Εάν, λοιπόν, η Τουρκία, πρόσθεσε, θέλει με ειλικρίνεια να συμβάλει σε μία λύση, πρέπει να το αποδεχτεί αυτό και ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να πράξει.

 

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός έκανε αναφορά και στα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων και τις αντιδράσεις της Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι “μαρτυρούν μία μη βιώσιμη κατάσταση, με τους Τουρκοκυπρίους να ασφυκτιούν, ενώ θα μπορούσαν να απολαμβάνουν τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που προσφέρει η συμμετοχή στην ΕΕ”.

 

Σε ερώτηση, αν εκτιμά ότι μέχρι τον Ιούνιο η Τουρκία, λόγω των εκλογών στη χώρα, θα προχωρήσει σε υποβάθμιση του ενδιαφέροντός της στο Κυπριακό, ο κ. Δρούτσας παρατήρησε ότι μία προεκλογική περίοδος “συνήθως δεν προσφέρεται για ιδιαίτερα βήματα σε μεγάλα θέματα και οπωσδήποτε, η Τουρκία, εάν εννοεί ότι θέλει να συμβάλει σε μία λύση, πρέπει να κάνει ουσιαστικά βήματα, δεν πρέπει να μένει απλώς σε επικοινωνιακά τεχνάσματα”.

 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι με τον Κύπριο ομόλογό του συζήτησαν και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη “φίλη Αίγυπτο”, που βρίσκεται πολύ κοντά στις δύο χώρες. “Συζητήσαμε τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών από κοινού αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ”, πρόσθεσε.

 

Ο Κύπριος υπουργός Μάρκος Κυπριανού, ανέφερε ότι η συνάντησή του με τον κ. Δρούτσα ήταν συνέχεια των χθεσινών συζητήσεων με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

 

Συζητήσαμε, είπε, και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, όπως περιφερειακά ζητήματα, τις εξελίξεις στην Αίγυπτο – χώρα σημαντική και για την Κύπρο και για την Ελλάδα – αλλά και ζητήματα που αφορούν την ΕΕ.

 

“Σε όλα τα ζητήματα έχουμε όχι μόνο τακτική επαφή, αλλά και στο δικό μας επίπεδο και σε αυτό των συνεργατών μας έχουμε ένα πολύ καλό συντονισμό και ανταλλαγή απόψεων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ΕΕ”, τόνισε ο Κύπριος υπουργός.

 

Διαβάστε επίσης: Δρούτσας στην Κύπρο: “Ενωμένοι αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση”

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ