Στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρθηκε σήμερα Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργού Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε συνέδριο του Economist στην Κύπρο.
Αναφερόμενος στα συστατικά της στρατηγικής οικονομικής πολιτικής μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η βιώσιμη αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών και θα δοθεί ένα οριστικό τέλος στο καθοδικό κύκλο της οικονομίας ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στους εξής άξονες:
-Στην επίτευξη διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που όπως τόνισε θα διασφαλιστεί μέσω της πιστής εφαρμογής των κανόνων και πρακτικών χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και πειθαρχίας.
-Στην ανάταξη της οικονομίας το 2014 και στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Ο αναπληρωτής υπουργού Οικονομικών ξεκαθάρισε πως η βιώσιμη ανάπτυξη θα εδράζεται αφενός στην αύξηση των επενδύσεων και στην ενίσχυση των εξαγωγών και αφετέρου στη διατήρηση της κατανάλωσης σε υψηλά επίπεδα, έχοντας, όμως, σημαντικά μικρότερο συντελεστή βαρύτητας στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.
-Στην περαιτέρω ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Ο κ. Σταϊκούρας στο σημείο αυτό είπε πως η χώρα οφείλει να «φρενάρει» ριζικά την αυξητική δυναμική του δημόσιου χρέους και να αντιστρέψει την τάση, τόσο σε απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Κατά τον ίδιο αυτό θα υλοποιηθεί αφενός με την επίτευξη διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων και με την ισχυροποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων, και αφετέρου με την αρωγή των εταίρων για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. «Το ζήτημα παραμένει ανοικτό», είπε χαρακτηριστικά.
-Στην διαμόρφωση των συνθηκών για την έξοδο της χώρας στις αγορές, προτεραιότητα που όπως είπε σχετίζεται και προϋποθέτει σε μεγάλο βαθμό και την επιτυχή εξέλιξη στα προαναφερθέντα πεδία, καθώς αυτά θα συμβάλλουν στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος. Στο σημείο αυτό ο επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποκάλυψε πως προωθείται ο σχεδιασμός χρηματοοικονομικών τεχνικών που θα καταστήσουν εφικτή την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου μέσα στο 2014.
Τέλος, αναφερόμενος στο 2014, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως το επόμενο έτος η ελληνική οικονομία προβλέπεται, μετά από 6 χρόνια, να εξέλθει από την παρατεταμένη ύφεση, το ποσοστό ανεργίας θα αρχίσει, σταδιακά, να μειώνεται, το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,5% του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί κάτω από το ευρωπαϊκό όριο του 3% του ΑΕΠ.