Δεν πρόκειται να αλλάξει ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΑΒ, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και οι κριτικές είναι προσχηματικές, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό “Real Fm”.
Αναφορικά με την ένταση που επικράτησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ΕΑΒ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι τον ανησυχεί η εκμετάλλευση που επιχειρούν πολιτικές και συνδικαλιστικές παρατάξεις, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό που μεγαλώνει και συνδέεται, όπως είπε, με υφέρποντα φασισμό.
Ο Πάνος Μπεγλίτης επανέλαβε ότι όταν ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα τεράστιο πρόβλημα σχετικά με τις συμβάσεις των υποβρυχίων από το 2001.
«Βρήκαμε να έχουμε δώσει 2,2 δισ. για την κατασκευή των υποβρυχίων και το υπουργείο να μην έχει πάρει ούτε βάρκα», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου επιχείρησε να βρει μία λύση προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της εθνικής άμυνας, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. «Αν συνεχίζαμε αυτή τη σύμβαση με τον τρόπο που είχε γίνει και εξελισσόταν, θα δίναμε πολύ περισσότερα από τα χρήματα που θα δώσουμε για την κατασκευή δύο νέων σύγχρονων επιχειρησιακά υποβρυχίων τύπου 214», συμπλήρωσε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας τόνισε ότι οι ρόλοι της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης είναι διακριτοί.
«Η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να έρθει (η υπόθεση των υποβρυχίων) στην επιφάνεια, να διαλευκανθεί, να αποκαλυφθεί η αλήθεια, χωρίς να υπολογίσουμε οποιοδήποτε κόστος», είπε και συνέχισε: «Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και ζητάμε τη βοήθεια από όλους, από όλους τους θεσμούς, ακόμη και από τα ΜΜΕ. Δεν είναι εύκολο να πάμε από τη μία στιγμή στην άλλη σε δικαστήρια, να δικάσουμε, να καταδικάσουμε, να πάρουμε περιουσίες, αυτά δεν γίνονται σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα από τη μία στιγμή στην άλλη, πρέπει να ακολουθήσουμε την πορεία που περιγράφει το Σύνταγμα».
Ο κ. Μπεγλίτης υπερασπίστηκε την πρόταση του υπουργού Οικονομικών για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, με τη μορφή ενός λεγομένου καλυμμένου ομολόγου, το οποίο θα δοθεί ως εγγύηση στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, προκειμένου η χώρα να λάβει δάνειο και να ξεχρεώσει ένα μέρος του δημόσιου χρέους. Ο ίδιος τόνισε τον κίνδυνο, η συνέχιση της συζήτησης σε ένα συγκεχυμένο περιβάλλον να οδηγήσει σε απαξία την εμπορικά αξιοποιήσιμη περιουσία της χώρας και συμπλήρωσε: «Ο εθνικός πλούτος πρέπει να προστατευθεί από όλους μας, γιατί αν συνεχίσουμε μία συζήτηση μέσα σε αυτό το κλίμα, όλοι θα τρίβουν τα χέρια τους και οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί επενδυτές».