Ενα ερώτημα φαίνεται να απασχολεί τον 3ο τακτικό ανακριτή Δημήτρη Φούκα που ερευνά την υπόθεση των υποκλοπών αλλά και το αναφερόμενο «σχέδιο υπονόμευσης ή εξόντωσης» του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με βασική αιτία τη συμφωνία του με τους Ρώσους για την υπόθεση του αγωγού του φυσικού αερίου: Ποιος ένοπλος ετοιμαζόταν να πυροβολήσει από γέφυρα την πομπή τού τότε πρωθυπουργού;
Σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΠ και αξιωματικοί της ΕΛΑΣ φέρεται ότι, κατά τις τελευταίες ημέρες, κατέθεσαν στον κ. Φούκα ότι «το 2008 αστυνομικοί από την πολυπληθή ασφάλεια του πρώην πρωθυπουργού είχαν δει σε γέφυρα εκτός Αττικής ένα άτομο με αυτόματο όπλο να κινείται ύποπτα και να ετοιμάζεται να ανοίξει πυρ κατά της αυτοκινητοπομπής».
Αυτή η νέα αναφορά ωστόσο για «απόπειρα δολοφονίας Καραμανλή δημιουργεί νέα ερωτηματικά αφού ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών δηλώνουν άγνοια για το περιστατικό και εκφράζουν απορίες πώς και γιατί κάποιοι “θυμήθηκαν” τώρα το συγκεκριμένο ασαφές συμβάν».
Ο πράκτορας της CIA
Ο κ. Φούκας έχει συγκεντρώσει σημαντικά στοιχεία για την ταυτότητα ενός 65χρονου πρώην πράκτορα της CIA ο οποίος έστησε το «πλέγμα» των 14 τηλεφώνων-«σκιών» μέσω των οποίων υποκλάπηκαν το 2004 τα τηλέφωνα 104 πολιτικών, υπηρεσιακών παραγόντων, ιδιωτών κ.ά. Επιπλέον ο δικαστικός λειτουργός φαίνεται να έχει συγκεντρώσει στοιχεία ότι την περίοδο 2004-2009 υπήρχε ένα «αμερικανικό» σχέδιο παρακολούθησης αλλά και πιθανόν εξόντωσης του τότε πρωθυπουργού έχοντας ως αφορμή την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας. Σε πρώτη φάση λοιπόν υπήρξε επίκληση του επονομαζομένου σχεδίου «Πυθία» το οποίο βασίζεται σε πληροφορίες που φέρεται να έδωσαν ρωσικές μυστικές παρακολουθήσεις της αυτοκινητοπομπής του κ. Καραμανλή από αμερικανούς πράκτορες στην περιοχή της Ραφήνας. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, υπήρξε περιστατικό εμπλοκής ρώσων και αμερικανών πρακτόρων στην ίδια περιοχή.
Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της έρευνας του ανακριτή κ. Φούκα είχαν διατυπωθεί ισχυρισμοί ότι η τηλεχειριζόμενη βόμβα η οποία είχε εκραγεί τον Μάρτιο του 2009 έξω από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας – η οργάνωση «Λαϊκή Θέληση» ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης – είχε πραγματικό στόχο τον κ. Καραμανλή αφού το αυτοκίνητο του τότε πρωθυπουργού διερχόταν από αυτό το σημείο. Στην πρόοδο της έρευνας όμως οι δύο αυτές αναφορές «εξασθένησαν».
Πρώτον, επειδή διαπιστώθηκε ότι τις πληροφορίες για το σχέδιο «Πυθία» δεν είχαν δώσει τελικώς οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αλλά ένας έλληνας ιδιώτης ο οποίος φέρεται να είχε επαφές με ρώσους υπηρεσιακούς παράγοντες. Δεύτερον, διότι από έρευνα που ακολούθησε από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ στη Ραφήνα ουδέποτε υπήρξε τέτοιο περιστατικό με «εμπλοκή» ρώσων και αμερικανών πρακτόρων.
Επιπλέον για το θέμα της έκρηξης της ΚΕΔ αφενός αποσαφηνίστηκε ότι είναι ενέργεια αντάρτικου πόλης με στόχο το συγκεκριμένο κτίριο, αφετέρου προέκυψε ότι για λόγους ασφαλείας η πομπή του κ. Καραμανλή είχε σταματήσει να διέρχεται από το σημείο έναν μήνα νωρίτερα.
Η νέα «εκδοχή»
Προσφάτως λοιπόν ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός εστίασε το ενδιαφέρον του σε μια νέα εκδοχή του σχεδίου «εξόντωσης» του κ. Καραμανλή με τις καταθέσεις «για τον ένοπλο που εθεάθη σε σημείο της διαδρομής του να ετοιμάζεται πιθανόν να πυροβολήσει…».
Δικαστικές πηγές μιλούν για «σαφείς καταθέσεις». Ανώτατα στελέχη όμως της λεωφόρου Κατεχάκη εκείνη την περίοδο υπογράμμισαν στο «Βήμα» ότι «κανείς δεν μας είχε πει από τη φρουρά του κ. Καραμανλή ή από άλλη αρμόδια υπηρεσία οτιδήποτε για την παρουσία αυτού του ενόπλου κοντά στο σημείο όπου εκινείτο ο τότε πρωθυπουργός. Είναι προφανές ότι, αν μας το είχαν πει τότε, θα είχε υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του. Και ασφαλώς θα έπρεπε να το γνωρίζαμε και εμείς. Απορούμε πώς και γιατί το αναφέρουν τώρα…».