Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προωθεί την κατάθεση σειράς νομοσχεδίων για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού.
Ταυτόχρονα το Υπουργείο επεξεργάζεται και νομοσχέδιο με το οποίο απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης τουριστικών καταλυμάτων και δημιουργείται ειδικό τμήμα ενημέρωσης, πληροφόρησης και εξυπηρέτησης επενδυτών.
Για τα βήματα που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία ενημερώνει τη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης με αφορμή ερώτηση των ανεξάρτητων βουλευτών Χρ. Μαρκογιαννάκη και Λ. Αυγενάκη που επισημαίνουν ότι “χωροταξικό και γραφειοκρατία μπλοκάρουν τις επενδύσεις”.
Προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων
Ο υφυπουργός Τουρισμού διευκρινίζει ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι η δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος και η εγκαθίδρυση επενδυτικής ασφάλειας, μέσα από ένα απλοποιημένο και διαφανές πλαίσιο αδειοδότησης τουριστικών επενδύσεων που θα προστατεύει όμως τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.
Το ειδικό τμήμα ενημέρωσης, πληροφόρησης και εξυπηρέτησης επενδυτών που σχεδιάζει το υπουργείο θα έχει αρμοδιότητα την υποδοχή επενδυτικών προτάσεων που θα πληρούν μια σειρά κριτηρίων που θα εξειδικευτούν, ώστε η αξιολόγηση και ο συντονισμός της έκδοσης των απαιτούμενων πράξεων να γίνεται από ένα φορέα (one stop shop).
O κ. Νικητιάδης υπενθυμίζει τις δύο πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για τα τουριστικά καταλύματα, αλλά και το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (fast truck investment) το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και “θα λειτουργήσει ως το κατάλληλο εργαλείο επιτάχυνσης και διαφάνειας αναφορικά με τις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων είτε αυτές προέρχονται αμιγώς από τον ιδιωτικό τομέα (π.χ. επένδυση σε ιδιωτικό χώρο, ξενοδοχειακή/τουριστική μονάδα) είτε αυτές αφορούν σε συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (π.χ. επένδυση σε δημόσιο χώρο, ανάπτυξη ακινήτων της ΚΕΔ, των ΕΤΑ κ.α.).
Σε κάθε περίπτωση και όπως διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, με το έγγραφό του, “έχουν ήδη ενεργοποιηθεί διαδικασίες εντατικής διαβούλευσης με φορείς επαγγελματιών στον κλάδο του Τουρισμού και πραγματοποιούν συστηματικές θεματικές συσκέψεις με όλους με στόχο να καταγραφούν όλα τα σημεία που απαιτούν τη μέριμνα της Πολιτείας και αφορούν στην ανανέωση του ρυθμιστικού πλαισίου, μέτρα και κίνητρα για την ανάπτυξη τους ή στην ανάγκη περιορισμού ανασταλτικών παραγόντων.
Ειδικές μορφές τουρισμού
Ειδικά για την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, σύμφωνα με γεωμορφολογικά γνωρίσματα, τους πόρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, το Υπουργείο θα προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίων για τον αγροτουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό και τον τουρισμό υγείας. Για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και των γηπέδων γκολφ, για τα οποία ερωτούν την κυβέρνηση, οι βουλευτές Χρ. Μαρκογιαννάκης και Λ. Αυγενάκης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού υπενθυμίζει ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης έχουν απλοποιηθεί και το ποσοστό φορολογίας κρίνεται αρκούντως χαμηλό και ελκυστικό (25%).
Για την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, το Υπουργεί έχει ενεργοποιήσει την ειδική δράση του ΕΣΠΑ με τίτλο “Εναλλακτικός Τουρισμός”, προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία εντός του επόμενου διμήνου θα κληθούν να υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια για χρηματοδότηση, επιχειρήσεις που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν.
Ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο μπορεί να ανέρχεται στις 15.000 ευρώ και ο μέγιστος στα 400.000 ευρώ. Το ύψος της Δημόσιας Χρηματοδότησης ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στο 40%. Επιπλέον προσαύξηση κατά 5% θα δίνεται σε επενδυτικά σχέδια για μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων. Στις περιπτώσεις Σύμπραξης η προσαύξηση κατά 5% θα δίνεται σε επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται επίσης σε μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων.
Γήπεδα γκολφ
Οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές κ.κ. Μαρκογιαννάκης και Αυγενάκης στην ερώτηση που είχαν καταθέσει στη Βουλή, επικαλούνται δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, σύμφωνα με τα οποία συγκεκριμένος επενδυτής χρειάστηκε να συγκεντρώσει 2.000 υπογραφές για ένα τουριστικό σύμπλεγμα. Επισήμαιναν εξάλλου ότι οι ηλιόλουστες ακτές της χώρας είναι ιδανικές για γήπεδα γκολφ και ότι η αύξηση των συνταξιούχων στη Βόρεια Ευρώπη είναι πιθανό να προκαλέσει αύξηση της τουριστικής κίνησης προς το Νότο. Είναι ενδεικτικό επίσης στοιχείο που επικαλούνταν σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έχει μόνο 6 γήπεδα γκολφ έναντι 300 στην Ισπανία, την ίδια ώρα που τα ελληνικά ειδυλλιακά νησιά προσελκύουν χαμηλού εισοδήματος τουρισμό.