Με «όπλα» το πρωτογενές πλεόνασμα και τις εκτιμήσεις για θετικά πρόσημα στην οικονομία την επόμενη χρονιά, η Ελλάδα φαίνεται ότι μπορεί να κρατήσει μία πιο επιθετική γραμμή απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
«Για ενάμισι χρόνο ο Αντώνης Σαμαράς έχει κρατήσει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης σε τροχιά παρά την συρρικνωμένη πλειοψηφία του κυβερνητικού του συνασπισμού στη βουλή και στην αντίδραση εντός του υπουργικού του συμβουλίου για τις σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνεται στο άρθρο.
Για τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι αυστηρές επιπλήξεις τόσο από την Άγκελα Μέρκελ, όσο και από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους διεθνείς πιστωτές της, έδωσαν το δρόμο στην αναγνώριση «των θυσιών των Ελλήνων», καθότι οι στόχοι τελικά επιτεύχθηκαν, συνεχίζει το άρθρο.
«Φέτος η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει το στόχο του προϋπολογισμού και να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο των 800 εκατ. ευρώ, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στην Αθήνα να αναζητήσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους μετά τη μερική χρεοκοπία του 2012. Με ένα πλεόνασμα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και την οικονομία να εκτιμάται ότι θα καταγράψει θετικά πρόσημα την επόμενη χρονιά, ο Αντώνης Σαμαράς δεν εμφανίζεται πρόθυμος πλέον να υποκύπτει στις απαιτήσεις των πιστωτών», προσθέτει.
Σε άλλο σημείο της εφημερίδα αναφέρει ότι η ελληνική Βουλή επικύρωσε τα ξημερώματα της Κυριακής τον προϋπολογισμό του 2014 σε αντίθεση με τη νομοθεσία της ΕΕ που επιβάλλει πρώτα την έγκρισή του από την Κομισιόν, και στην περίπτωση της Αθήνας από το ΔΝΤ. Υπάρχει μία τολμηρή πρόβλεψη ότι η Αθήνα θα μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές τον επόμενο χρόνο, για πρώτη φορά μετά τη μερική χρεοκοπία του 2012.