Ως “άνευ σημασίας” αντιμετώπισε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού πως η δημόσια γη δεν πρόκειται να πουληθεί στο πλαίσιο της άντλησης 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
«Η καπιταλιστική ιδιοκτησία δεν έχει όρια. Πρέπει να είναι τελείως ελεύθερη. Δεν μπορεί να της βάλεις φραγμούς. Σαν αυτό που είπε ο κ. Παπανδρέου πως η γη δεν πωλείται. Μα η γη έχει πωληθεί, με απόφαση της Βουλής! Το αεροδρόμιο των Σπάτων, είναι ή όχι ιδιωτικό; Ή μήπως είναι δημόσια η γη που έχει εκχωρηθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο για 99 χρόνια; Μετά από 99 χρόνια, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει!», παρατήρησε η κ. Παπαρήγα.
«Με διαφάνεια θα πουλάτε, όντως, αλλά με τον συγκεκριμένο συσχετισμό δύναμης. Θα πουλάτε τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Τον χρυσό θα τον παίρνουν οι ιδιώτες, τον ορυκτό πλούτο οι ξένοι και οι εγχώριοι. Όπου όμως παραχωρείται ένας τομέας σε χρυσοφόρα επιχείρηση, αυτό σημαίνει βελτίωση της ζωής των εργαζομένων;», αναρωτήθηκε η κα Παπαρήγα και συμπλήρωσε:
«Δεχόμαστε πως θα προσπαθήσετε να τα πουλήσετε σε καλή τιμή. Λοιπόν, αυτό τι συνεπάγεται για τους εργαζόμενους; Θέλετε βραβείο επειδή θα πουλήσετε την περιουσία του λαού στους ιδιώτες;».
Η γ.γ. του ΚΚΕ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων, απορρίπτοντας την κυβερνητική επιχειρηματολογία περί αντιπαράθεσης με τις συντεχνίες: «Πείτε πως είναι αναχρονισμός να καταλαμβάνεται από ελεύθερους επαγγελματίες ένα τόσο μεγάλο μέρος της αγοράς, αλλά αφήστε τα περί συντεχνιών!» εγκάλεσε την κυβέρνηση η κ. Παπαρήγα. «Τι απάτη αυτή με τα «κλειστά» επαγγέλματα! Υπάρχουν έξι-επτά κλειστά. Τα περισσότερα απλώς είναι ρυθμισμένα. Λέτε και ξαναλέτε πως έχουμε πληθωρισμό γιατρών, δικηγόρων, οδοντιάτρων, τι «κλειστά» είναι λοιπόν; Όλη η καπιταλιστική αναρχία είναι εδώ».’
Κατά τη γ.γ. του ΚΚΕ, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων αποσκοπεί στην κυριαρχία των μονοπωλίων σε χώρους που μέχρι τώρα δεν επένδυαν, με επιπτώσεις για τους ίδιους τους ελεύθερους επαγγελματίες, η πλειοψηφία των οποίων θα προλεταριοποιηθεί, ενώ μεγάλες προβλέπονται και οι επιπτώσεις στο χώρο της παιδείας: «Η επικράτηση εταιρειών σ’ αυτούς τους τομείς, χρειάζεται λιγότερο επιστημονικό δυναμικό. Δεν χρειάζονται τόσες χιλιάδες δικηγόροι με αυξημένες γνώσεις και προσόντα. Θα υπάρχουν οι πολλοί για τη λάντζα και οι λίγοι με την εξειδίκευση. Απ’ αυτήν την άποψη, βεβαίως, η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακόψει τη ροή προς τα πανεπιστήμια και θα πρέπει να πάμε στην ισοτίμηση των σπουδών μεταξύ ΚΕΣ και ΑΕΙ-ΤΕΙ. Θα πάμε σε οριζόντια διάσπαση των ακαδημαϊκών σπουδών, γιατί δεν είναι δυνατόν να ανέχονται οι επιχειρήσεις αυτές, τόσο μεγάλο αριθμό πτυχιούχων, που θα θέλουν να αναγνωρίζονται με συγκεκριμένο αριθμό προσόντων» εκτίμησε μεταξύ άλλων η κ. Παπαρήγα.