Οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και ο στόχος της άντλησης 50 δισ. ευρώ από τη διαδικασία αυτή, απασχολεί μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των λεγόμενων, «κλειστών» επαγγελμάτων.
Στην στάση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, ύστερα από την αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και του εκπροσώπου της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη: «Εγώ θα αναγνωρίσω στον κ. Σαμαρά, ότι τον Ιούλιο του 2010, είπε πολύ σωστά ότι είναι ώρα να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία και να βγάλουμε 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε δύο χρόνια. Τώρα γιατί το παίρνετε πίσω;»
«Συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να γίνουν και συμβάσεις παραχώρησης και εταιρεία επενδύσεων μπορεί να γίνει και να μετοχοποιηθεί – και θα υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο, ακόμα και για πώληση σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με διαδικασίες πλήρους διαφάνειας και ενημέρωσης της Βουλής», ανέφερε ο κος Πρωτόπαπας.
«Η δυνατότητα για 50 δισ. στα επόμενα πέντε χρόνια είναι πάρα πολύ αισιόδοξη», εκτίμησε ο Έκτωρ Νασιώκας (ΠΑΣΟΚ). «Αλλά και αυτά που θα πετύχουμε, αν γίνει σωστή αξιοποίηση, θα είναι μεγάλη βοήθεια για να σπάσει ο φαύλος κύκλος και να αρχίσει η ανάπτυξη. Δεν έχουμε δικαίωμα να αρνηθούμε την προσπάθεια να σωθεί η οικονομία, να σωθεί η χώρα».
«Δεν υπάρχει επιχείρηση στον κόσμο που έχει νεκρά τα αξιοποιήσιμα στοιχεία της – και αντί να τα αξιοποιήσει να πηγαίνει να δανείζεται», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Παπαγεωργίου. «Αντί να συζητάμε επί της ουσίας, αντί να μας απασχολεί η μείωση του ΑΕΠ κατά 6,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2010, συζητάμε με μίζερη λογική. Εγώ φοβάμαι – η κυβέρνηση πρέπει να πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα», ανέφερε ο βουλευτής.
«Πενήντα δισ., είναι ένα τεράστιο νούμερο, περίπου το ένα πέμπτο του δημοσίου χρέους. Εδώ όμως, δεν μπορέσατε να βρείτε 2,5 δισ. που είχατε εντάξει στον Προϋπολογισμό του 2010, δήθεν για αποκρατικοποιήσεις και περιμένετε να βρείτε σήμερα 50 δισ. χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο;» αναρωτήθηκε ο Μ. Μπεκίρης (ΝΔ).
«Αυτή τη στιγμή, το δημόσιο χρέος της χώρας είναι 345 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2015 το δημόσιο χρέος της χώρας θα ανέλθει στα 395 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μία διαφορά της τάξεως των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ», υπολόγισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης. «Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, πως αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε απλώς πετύχει να επαναφέρουμε το χρέος στα σημερινά επίπεδα, έχοντας διαθέσει δημόσια περιουσία σε τρίτους σε βάρος των μελλοντικών γενεών».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, πρότεινε επανεκτίμηση του χρέους, υπολογίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση, «θα βρούμε ότι τουλάχιστον τα 50 δισ. απ’ το συνολικό χρέος, δεν τα χρωστάμε». Από την άλλη, ο κος Καρατζαφέρης, υποστήριξε πως «αν πρόκειται να ξεχρεώσουμε και να σωθεί η πατρίδα, η Ελλάδα θα πρέπει να πει πως δεν πωλείται αρχαίος τόπος, η παραμεθόριος κ.ά., αλλά όλα τα άλλα πωλούνται».
Λίστα των εκποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, ζήτησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης, διερωτώμενος «μήπως πίσω από το «σκηνικό» της διαμάχης τρόικας και κυβέρνησης, δρομολογείται το σενάριο της εκποίησης των απίστευτων αποθεμάτων μας σε πετρέλαιο και σε αέριο».
«Τα 50 δισεκατομμύρια, δείχνουν το μέγα αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το μνημονιακό πρόγραμμα κατεδάφισης και λεηλασίας της κυβέρνησης», υποστήριξε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ). «Μας λέγατε ότι ο λαός θα υποστεί θυσίες, αλλά έως το 2013, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και θα επανέλθει σιγά-σιγά η ανάκαμψη. Τώρα φαίνεται καθαρά, ότι το μνημονιακό αυτό πρόγραμμα έχει ναυαγήσει…»