Έχοντας στην ατζέντα του το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αναμένεται να φθάσει σήμερα στις ΗΠΑ για να συναντηθεί την Παρασκευή, στις 7 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
Ο κ. Δρούτσας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΗΕ ενόψει της έκθεσης που ετοιμάζει ο Γ.Γ., η οποία θα δοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός. Άλλα θέματα συζήτησης θα είναι οι συνομιλίες για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Μέσα στα πλαίσια της σύντομης επίσκεψης εργασίας στην αμερικανική μεγαλούπολη, προερχόμενος από το Λονδίνο, ο κ. Δρούτσας, πριν τη συνάντησή του με τον Μπαν Κι-μουν, θα επισκεφθεί τα γραφεία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και θα έχει συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας κ. Δημήτριο.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας θα μεταβεί στην Αστόρια και συγκεκριμένα στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης και θα μιλήσει σε συγκέντρωση στελεχών και εκπροσώπων ομογενειακών φορέων.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός εξωτερικών στη ραδιοφωνική εκπομπή Europe Today του BBC αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία, στα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική και το ενδεχόμενο αύξηση των μεταναστευτικών ροών
” Όντως, εξακολουθούμε να έχουμε αρνητικά νούμερα σε επίπεδο ανάπτυξης αλλά αν δείτε τα τελευταία στοιχεία – ιδιαίτερα εκείνα των τελευταίων τριών μηνών – θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικά. Έχουμε εδώ μια άλλη τάση, μια θετική τάση.
Και αυτό δείχνει ότι τα μέτρα και ειδικότερα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε να υλοποιήσει η Ελλάδα, που ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνησή μας, που ανέλαβε να υλοποιήσει ο ελληνικός λαός, αποδίδουν και πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό σύστημα, το νέο φορολογικό σύστημα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Για την ελληνική οικονομία
” Υπάρχει η θετική τάση στις εξαγωγές της Ελλάδας οι οποίες κατέγραψαν αύξηση μεγαλύτερη του 8% σε σχέση με το 2009.
” Πολλοί μιλούν για μια “ελληνική” κρίση. Σίγουρα η χώρα μας πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο και ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να κάνει αυτές τις θυσίες αλλά δεν πρόκειται μόνο για μια ελληνική κρίση. Πρόκειται για μια κρίση που πλήττει όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα την αντιμετωπίζει μόνη της.
Προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αλλά είναι επίσης και στο χέρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρουσιάσει και να δώσει τις απαραίτητες πειστικές απαντήσεις στις διεθνείς αγορές, ότι δηλαδή τα κράτη της ευρωζώνης καθώς και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν θέλετε, είναι προσηλωμένα στο ευρώ και στηρίζουν το κοινό νόμισμα.
” Στα τέλη Μαρτίου, στις 24 και 25, θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αποφασίσει επί ενός τελικού συνολικού πακέτου – όπως το αποκαλούμε – επί των απαραίτητων μέτρων και του μηχανισμού σταθεροποίησης, τα οποία θα δώσουν την πειστική απάντηση, το πειστικό μήνυμα στις διεθνείς χρηματαγορές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι δηλαδή το ευρώ είναι ισχυρό και ότι η ΕΕ – και όλα τα κράτη μέλη – είναι προσηλωμένη σε αυτό και το στηρίζει.
Για τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική και το ενδεχόμενο αύξηση των μεταναστευτικών ροών
” Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα – λόγω της γεωγραφικής της θέσης – φέρει το μεγαλύτερο φορτίο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης: το 90% περίπου του συνολικού αριθμού των παράνομων μεταναστών που θέλουν να πάνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχονται από την Ελλάδα και από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα.
” Λόγω αυτών των εμπειριών που έχουμε και του τεράστιου φορτίου που η Ελλάδα επωμίζεται, σίγουρα εκφράζουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τις πιθανές σχετικές εξελίξεις με τους γείτονές μας στην Αίγυπτο και την Τυνησία και πιστεύουμε ότι η ΕΕ στο σύνολό της πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα.
” Την επόμενη Δευτέρα έχουμε το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και, όπως μπορείτε να φανταστείτε, στην ατζέντα του θα κυριαρχούν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και στην περιοχή. Πρόκειται χωρίς καμία αμφιβολία για ένα ζήτημα που θα θέσω στους συναδέλφους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.